Tahkon (Tahko riding club) sennujen teholeirin eka ratsastustutunti oli maanantaiaamuna. Ensimmäinen ryhmä ratsasti klo 10-11 ja me sitten niiden jälkeen. Leiriläisiä on 9 tavoitteellista sennua, kuten leirikirjeessä sanottiin. Ekassa ryhmässä oli 4 ratsukkoa ja meitä sitten 5. Täällä oli taktiikkana apuohjien käyttö tunneilla, joten me saatiin gramaanit avuksi. Orenda oli hoitaessa mukava mutta talutusharjoittelua voisi tehdä lisää. Hepo oli reilu 160 cm korkea 14v vanha tamma, jolla on kisattu 140-luokkia. Tekee kuulemma vaativan A:n asiat paitsi lisätyt ravit.

 
Tunti mentiin ihan perustyöskentelyä maneesissa, pihalla oli n. +25 ja aurinkoista. Orendalle plussat siitä että se liikkui mukavasti ite eteen. Käynti oli tahmein askellaji (johtuu kuulemma pukinkaviosta). Alkuun mentiin melko jännittynyttä kipistyskäyntiä eikä suinkaan pitkiä, rentoja askelia, joita haettiin. Melko pitkään mentiin ensin pitkin ohjin. Sitten tehtiin siirtymiä pysähdykseen ja takas käyntiin. Kivasti seisoi aloillaan. Ravi oli alusta asti lennokasta. Kulmat mentiin kyllä melko suorana ja takaosa liirasi vasemmassa kierroksessa sisään. Välilä mentiin pitkät sivut lisättyä ravia ja se lähti ihanan lennokkaasti. Itelle tuli sanomista pullottavasta ulkokyljestä (eli oikeasta). Lienee samoja peruja kuin alempana oleva vasen olkapää.
 
Ravissa mentiin tovi keventäen myös ilman jalustimia. Aika paljon vähemmän jaksoin nousta ylös. Ja tämä oli kuulemma ihan riittävää. Vähän aikaa maltoin sen jälkjeen jalustimienkin kanssa keventää vähän pienemmin. Ope ei pahemmin varotellut kun jotain sanoi, esimerkiksi ravista seis. Valmisteltiin sitten vähän lyhyemmin mutta melko nopeasti Orendalla sai siirtymiset silti tehtyä. Laukkaa mentiin vaan oikeassa kierroksessa peilin puolen pitkä sivu. Laukka oli vähän pompottavaa, erituntoista kuin monella muulla. Etukäteen varoteltiin että hepo vaihtelee laukkoja lennossa jos kuskin paino heittelehtii. Laukanvaihtoja ei tullut mutta siirtymät raviin venyi monesti kauas lyhyen sivun puolelle.
 
Tunnin loppupuolella mentiin ravissa pääty-ympyröitä. Alkuun oli ihanan letkeää ja eteenpäinpyrkivää ravia, josta tuli opeltakin kehuja. Pitkä pätkä meni hyvin, mitä nyt asetus oli melko kevyt ja kulmien ratsastus vieläkin vähän puutteellista. Mutta tuntui hyvältä. Laukan jälkeen pääty-ympyröillä ei ollut enää samanlaista letkeyttä. Kertaalleen ravissa Orenda säikähti maneesin oven kohdalle ilmestynyttä autoa. Jostain blogista luin kesän aikana miten villieläimet säikähtäessään kyykkäävät niin tässä tuli sellainen olo että satula tippui alta. Onneksi hepo kokosi itsensä nopeasti eikä singonnut mihinkään. Seuraava kierros sen jälkeen oli kyllä melko jännittynyt. Hetkittäin mentiin pinkeämpänä, välillä taas rauhallisempaa menoa. Kevennyksellä pystyi vaikuttamaan käsittämättömän hyvin siihen kuinka kiireistä meno on. Lopputunnin ravilisäyksissä rikkoi kertaalleen laukalle. Siinä tuli sitä mainostettua pomppimista. Kuulemma vaihtoi laukkaakin.
 
Minä ja Orenda ekan tunnin jälkeen.
 
Yllättävän kiva ja tehokas tunti vaikka henkilökohtaisia neuvoja ei hirveästi tullut. Hepo oli kiva ja osaava. Vähän hassua ettei tehty yhtä ainoaa volttia koko tunnin aikana. Tunnin jälkeen piti vähän komentaa että ensin seistään rauhassa aloillaan hamuamatta ruokia kunnes on suitset riisuttu. Sitten pikapesu ja hepo sai syödä loput ruokansa rauhassa.
 
Ongelmia:
kulki takaosa vasemmalla lähes koko tunnin
käynti oli vähän tahmeaa
laukasta raviin siirtymiset tuli vähän hitaasti
välillä oli liian pitkät ohjat
kädet karkaa kauas toisistaan
taipui ja asettui vähän huonosti
 
Parannusta:
lisätty ravi oli ihanan isoa
laukka nousi kivasti
reagoi hyvin istuntaan ja kevennystä rauhoittamalla ravi rauhoittui
 
Sunnuntai-iltana otettiin ekat verkkahypyt. Hulluilla on kivempaa :)