Sunnuntaina sain vihdoin aikaiseksi mennä Annen seuraksi Tallinmäelle ratsastamaan. Tätäkin suunniteltiin jo aikoja sitten mutta milloin pakkanen tai joku muu sotki suunnitelmat. Itse haaveilin laukanvaihtotreeneistä kun niistä olin niin monesti kuullut juttua. Keli ainakin suosi ja aurinko porotti pakkaskelissä. Meille siis privaattitunti.

 
Ratsukseni sain yksäritamma Wandan, joka on kenttääkin kisannut. Tallissa hepo käyttäytyi oikein mukavasti. Reilut 160 cm korkea ruunikko. Kuulemma niin reipas ettei raippaa tarvi. Pihalla loikattiin kyytiin ja mentiin käynnillä kentälle. Alkuun mentiin käyntityöskentelyä ja meillä meni hetki ennen kun yhteistyö rupesi sujumaan edes sinnepäin. Kevyessä ravissa hepo kaahotti pää ylhäällä menemään ja minä yritin rauhoittaa menoa. Ohjaus onneksi toimi mutta tarpeettoman lujaa omasta mielestä mentiin. Välillä pyöriteltiin keskiympyröitä.
 
Ekana tehtävänä mentiin pohkeenväistöjä. Käännettiin lyhyeltä sivulta pituushalkaisijalle ja väistettiin uralle. Ensin väistettiin oikealle, käynnissä ja sitten ravissa. Sen jälkeen vasemmalle sama juttu. Väistöt tehtiin portaittain. Tuntui että suoristuksen aikana hepo lähti luisumaan takaisin keskelle. Ope antoi jotain ohjeita mutta suurin osa jäi kuulematta. Väistöt meni aika kivasti ja kun istuin harjotusravissa niin ratsukin oli huomattavasti paremmin kuulolla. Pyöristyikin aina välillä.
 
Sitten oli laukan vuoro. Ope sanoi että kummatkin hevoset on laukassa aika reippaita mutta Wandan(kin) kanssa se jäi huomaamatta. Ihan normaalia vauhtia mielestäni meni ja jarrutkin toimi. Kuviona oli tehdä pääty- ja keskiympyröitä. Päädyissä vasen kierros ja keskellä oikea. Käynnistä seis, hetki paikallaan, peruutus ja peruutuksesta laukannosto. Meidän ensimmäinen nosto oli vähän huono. Ensin ei meinannut laukka nousta ja sitten tuli väärä. Päästiin kuitenkin myötälaukkaan ja myöhemmin saatiin muutama oikein hyväkin nosto. Laukkaa sai mennä useamman kierroksen ympyrällä, sitten takaisin käyntiin ja ympyrän vaihto. Laukasta hidastaessa tuli vähän ravia väliin mutta nopeasti sen sai haltuun ja käyntiin. Hirmuisesti kommenttia en tässäkään muista kuulleeni.
 
Sitten ravailtiin vielä tovi. Keventäessä hepo välillä kiihdytti ja kun istuin harjotusraviin sain ratsun rauhoittumaan ja kuulolle. Aika hassua. Olisin siis mieluummin istunut harjoitusravissa, hyvin poikkeuksellista. Alhaalla oli sangen mukavaa istua ja hepo pyöristyi. Sitten tunti olikin jo ohi, hirmu äkkiä meni.
 
Takaisin talliin käveltiin pienen maastolenkin kautta. Ratsulla oli intovirtaa vaikka kuinka ja olisi halunnut ravata tai kävellä oikein vauhdilla. Tässä vaiheessa rupesin tykästymään tammaan oikein kunnolla. Ihanan säpäkkä. Puoli matkaa mentiin lujaa ja välillä pysähdeltiin odottamaan muita. Sitten tajusin kuinka maastojarrutus kannattaa tehdä ja päästiin liikkumaan hidasta käyntiä letkan perässä. Jäipä väliin kunnon hajurakokin. Pieniä pidätteitä ja myötäys heti kun hidastaa. Ja sama uudestaan heti kun uhkaa kiihtyä. Hyvin toimi. Tuon kanssa olisi kiva päästä maastoon.
 
Ongelmia:
en meinannut kuulla opetusta, osa tehtävistä meni siksi vähän ohi
kevyessä ravissa hepo meni aika lujaa
muutaman kerran oli ongelmia päästä pysähdyksestä liikkeelle
 
Parannusta:
tykkäsin tammasta kovasti
meidän meno parani loppua kohti
väisti suht helposti
 
Lue kuinka Annella meni: