Perjantain oman tunnin ohjelmassa oli tuntilukujärjestyksen mukaan ilman satulaa töitä. Listassa luki kuitenkin että koulurataharjoitus. Otin sitten satulan matkaan. Jalustinhihnat piti vaihtaa estesatulasta ja nyt oli sitten mustassa satulassa tummanruskeat jalustinhihnat. Kauhistelin jalustinten pidennystä. Laitoin ne 6 reikää estemitasta pidemmiksi. Aika paljon on näemmä vaikutusta silläkin että mennäänkö este- vai koulusatulalla.

 
Kun päästiin paikalle niin koulurata oli jo puomeilla rajattu kentälle. Osa ratsukoista näytti kuitenkin menevän ilman satulaa, joten nakkasin meidänkin satulan aidalle. Lopulta sai valita että tahtooko mennä ilman satulaa itsenäisesti leikkituntia vai puomien sisällä opetuksessa koulutreeniä. Valitsin tietysti koulutreenin huomisten kisojen takia. Tuli ehdotus että laittaisin satulan takaisin. Totesin että tässä on nyt kaikki muukin pielessä huomista ajatellen, kannukset puuttuu ja väärät suitset, joten ei se ole yhdestä satulasta kiinni. Meitä jäi opetukseen lopulta 3, kahdella muulla oli satulat. Tunnin piti tallin entinen viikonloppuope, jonka opetuksessa en joko ole aiemmin ollut tai jos olen niin siitä on useampi vuosi aikaa. Ope harmitteli että mulla ei ole Koraa kun nyt se olisi voinut täsmäopastaa sen ratsastuksessa. Olin vähän samaa mieltä. Toivottavasti siihen tulee joskus tilaisuus.
 
Tällä kertaa ei tarvinnut keventää ilman satulaa. Koulukisoissahan mennään harjotusravia. Tunnin tehtävät oli suurimmaksi osaksi B:0:n ohjelmasta mutta hyvää tarkkaavaisuustreeniä meillekin. Alkuun ratsastettiin kulmat huolellisesti. Vasen kierros oli helpompi. Oikeaan hepo puski sisään enkä saanut sitä alkuun kunnolla taipumaan. Ope sanoi että ajattele väistöä kulmassa. Myös oma oikea hartia piti saada hommaan mukaan, alemmas ja rintamasuunta enempi kaarta pitkin. Monesti kun oikea olkapääni töröttää ylhäällä ja ekana menossa, jolloin rintamasuunta on liian ulos.
 
Mentiin 3-kaarista. Siinä ongelma oli taivutus oikealle. Apuun mentiin välillä ylimääräisiä voltteja väliin. Sitten kuvioon lisättiin 4 käyntiaskelta suoristuksissa. Melko nahkeasti Easy lähti takas raville. Sanomista tuli muodon tasaisuudesta. Ja kun hepo nyppii päällään niin ohjastuntuma pitäisi säilyä. Vinkiksi tuli että kun hepo nostaa päänsä niin nostaisin myös omat käteni, jolloin siitä tulee ratsulle epämukavampaa. Kun pää laskee niin kädetkin laskee palkkioksi. Mielenkiintoinen idea, jota en muista aiemmin kuulleeni. Pitää ottaa testikäyttöön.
 
Ravissa treenattiin keskiravia lävistäjillä. Ohje oli että naama peruslukemilla. Aluksi kun ilmeeni kertoi "ääk, tää menee lujaa". Easy venytti tänään kivasti ja parhaimmillaan pysyi pyöreänäkin. Tämä oli meidän tunnin parasta antia.
 
Ratsastettiin myös pituushalkaisijaa suoraan. Suoruudessa oli aluksi vähän hakemista mutta parani hyvin. Sitten lisättiin laukka. En muista laukattiinko alkuun jotenkin erilailla. Mutta ainakin ruvettiin tekemään pituushalkaisijalla käynnistä laukannostoja, vuorotellen eri laukkaa. Laukat nousi hyvin mutta päädyssä hepo olisi halunnut oikoa. Meni sitten kiemurteluksi. Vauhtia oli pikemminkin reippaasti kuin liian vähän. Sitten piti siirtää laukasta käyntiin. Meillä väliin tuli raviaskelia joka kerta.
 
Tunti meni hirmu nopeasti. Ajattelin että noin puolet on mennyt kun katsoin kelloa mutta jäljellä olikin enää 9 minuuttia. Loppuraveissa hepo oli jo sangen kiva ja tasainen. Pahimmista päänheilutuksista oltiin päästy.
 
Ravia. Kiitos Ellalle kuvasta.
 
Ongelmia:
ohjien päät meinasi mennä takapuolen alle, laitoin solmun
omat kädet liian alhaalla
oma takapuoli hiertyi verille
 
Parannusta:
tasottui hienosti loppua kohti
keskiravit lähti hyvin