Lauantaina oli koulukisat. Alotusaika 16.30 ja tuppauduin tällä kertaa kahdella ratsulla helppoon A:han. Ohjelmana oli toiveiden mukaan A-merkin kouluohjelma (pdf). Luokka alkoi vasta n. puoli kahdeksan. Kelinä oli aurinkoinen +13 ja kisatakki olisi ollut maneesissa turhan tukala. Ekana ratsuna mulla oli Aksu, jonka letitys ja kuntoonlaitto hoidettiin yhdessä toisen kisaajan kanssa. Halusin laittaa sille kanget, vaikken sillä koskaan kangilla ollut mennytkään. Sitä sain sitten myöhemmin katua. Aksun oli siis tarkoitus olla se helppo ratsu, jonka kanssa saisin luokasta suunnilleen semmoset prosentit, joihin omilla ratsastustaidoilla voin päästä.

 
Verkka-aikaa oli 20 minuuttia. Alku meni ihan hyvin kun mentiin ensin käyntiä pitkin ohjin ja sitten kevyttä ravia kumpaankin suuntaan. Laukka nousi vähän tahmeasti ja vastalaukka ei ollenkaan. Samoin peruutuksesta ratsu veti herneet pahasti nenään. Kuudennellakaan yrityksellä en saanut vastalaukkaa nousemaan. Arvelin että istun jotenkin kenossa. Välillä myötälaukkakin nousi vaan pomppimaan paikallaan. Kun yritin komentaa raipalla niin ratsu pukitti. Tässä vaiheessa arvelin jo että radalla odottaa katastrofi. Lopulta sain ratsun kuitenkin laukkaamaan suht rennosti eteen ja ravikin meni sitten ihan ok. Väistöt meni jotenkuten, ainakin väisti. Aikakin loppui, joten en kiusannut itseäni enkä heppaa enää hankalilla asioilla.
 
Olin luokan ekana vuorossa. Kiersin radan ensin ravissa kumpaankin suuntaan. Olo oli melko epäluottavainen, joten ohimennessä huikkasin tuomarillekin että katastrofi luvassa. Alku meni ihan kelvosti vaikka ratsun ravi katosikin mateluksi. Hieman vino alkutervehdys, 5. Voltti oikealle 6, aktiivisempaa ravia kaipasi niin tuomari kuin kisaaja. S:n muotoisesta vaihtourasta tuli 5,5, ravi hyytyi edelleen. Voltti vasemmalle toi kutosen vaikka ravi oli edelleen hidasta. Raviväistö vasemmalle oli 5,5:n arvoinen, sekin tultiin tosi hitaasti. Sitten ongelmat lähtivät pahenemaan. Keskiravi ei meidän hyytyilystä paljoa eronnut, siitä tuli 4,5. Pohkeenväistö oikealle rupesi olemaan jo sitä katastrofia. Hepo tiputtaa käynnille, kuski puhkuu kyydissä. Ei kehtaa potkia mutta yrittää kovasti saada ravia. Ratsu ei suoristu vaan poikittaa pituushalkaisijalla kohti C:tä, liikutaan kuin täit tervassa. Lopulta suoristin hevosen sinne, minne väistön olisi pitänyt loppua ja sain ravin takaisin ylle. Tästä saatiin kolmonen.
 
Ravissa hepo vähän aikaa jopa liikkui ja meinasi mennä pysähdykseen turhankin reippaasti. Päästiin oikeassa kohdassa pysähdyksiin. Peruutus meni huimasti paremmin kuin verkassa mutta peruutusavun jälkeen pakki jäi päälle enkä meinannut saada ratsua taas eteenpäin. Paperissa lukee että liikaa askelia ja tarmokkaammin liikkeelle. Numerona silti kiltti 5,5. Käyntiin hepo siirtyi vaaditusti mutta sen motivaatio oli nollilla. Meinasi häipyä käynnissä paikalta ja käytiinkin pyörähtämässä oviaukon väärällä puolella. Koska kisoissa ei ollut kouluaitoja vaan puomit niin siitä ei hylätty. 3 ja kuriton. Valmistelin vastalaukan huolellisesti ja ajattelin että nostaa varmaan myötälaukan kuten verkassakin. Mutta Aksupa ei nostanut mitään laukkaa! Puolessavälin pitkää sivua päästiin raviin. Huhkin taas kyydissä, maiskutinkin varmaan jo. Eikä noussut C:ssä myötälaukka. Rupesi olemaan melko epätoivoinen olo. Laukka nousi lopulta pitkän sivun alusta ja sain käännettyä laukkavoltille. Siinä tippui raviin ja karkasi voltilta ulos. Totesin että tästä ei tule hyvää ja keskeytin.
 
Tuomarina toiminut ope komensi että laukkaa ja lähti hakemaan meille raippaa. Meni taas melko pitkään että laukka nousi. Ehdin kuitenkin ennen raipan tuloa. Ei vieläkään vauhdilla mässäilty. Pyysin Aksulta lisää vauhtia mutta aika rauhallista oli. Pari kierrosta ympäri ja sitten todettiin että riittää.
 
Eipä mennyt tämän "helpon" hevosen kanssa ihan putkeen tällä kertaa. Ratsua ei voi osaamattomuudesta syyttää kun kuitenkin toisen kuskinsa kanssa pärjäsi. Itellä näihin kommunikaatio-ongelmiin arveluita oli monia: joko istuin käsijarru päällä, olin liikaa suussa kiinni, hepo oli kuriton tai raipan poisjättö haittasi. Nettikeskustelu fb-seinälläni oli sitä mieltä että ei mitään järkeä mennä kisoihin hevosella, jolla ei ole treenannut. Kun kerroin edellisen koulutunnin Aksun kanssa menneen huipusti niin se vain sivuutettiin. Rivien välistä luin lisäksi luulevani itsestäni ja ratsastustaidoistani ihan liikaa ja tuppautuvani liian vaikeisiin luokkiin. Pahoitin mieleni taas enemmän näistä kommenteista kuin huonosti menneistä kisoista. Tuomarina ollut ope vastasi myöhemmin kysymykseeni mikä meni pieleen että ratsu oli liikaa pohkeen takana ja että tommosta sattuu eikä niitä kannata jäädä murehtimaan. Itse veikkaisin etten ollut kankien kanssa tarpeeksi herkkä. Nivelten kanssa tällaista ongelmaa tuskin olisi ollut. Mutta sitä en niele että luokka olisi ollut meille liian vaikea. Tällä menolla kun ei oltaisi helppoa C:täkään selvitetty.
 
Arvoin pitkään että laitanko videota näkyville. Tässä se kuitenkin on. Kiitos Elinalle kuvaamisesta.