Tällä kertaa otin heppakamppeet mukaan etelän reissulle. Meinasi mennä tiukille, sillä Artukaisten talli on joulun yli kiinni. Tuntia varatessani ei kyselty mitään taustoistani, olisin saattanut he A -tason tunnillekin päästä. Sain valita he C koulutunnin ja he C tehoestetunnin väliltä ja valitsin jälkimmäisen. Tehotunti tarkoittaa että tunnilla on max 6 ratsukkoa ja hintaa tulee 5e lisää. Opiskelijana sain kuitenkin euron alennuksen, joten maksettavaa jäi 37e.

 
Olin niin hyvissä ajoin liikkeellä, että menin talliin tuntia aiemmin olleiden vanavedessä. Viimeksi oli vähän ongelmia löytää oikeaa ovea. Nyt siis ainakin kolmatta, jollei jopa neljättä kertaa tunnilla Artukaisissa. 2 vuotta sitten maksoin irtotunnista 25e ja menin Akilla. Joskus muinoin olen kentälläkin mennyt. Mahtoi olla teiniaikaa.
 
Ratsukseni oli merkattu Lenttu, 2002 syntynyt sh-tamma. Hepo oli ollut tunnilla ja edellinen ratsastaja oli sitä purkamassa. Sain ihanan opastuksen että mistä löydän tarvittavat tavarat ja miten hepo käyttäytyy. Kuulemma enemmänkin reipas kuin laiska. Ravuriuraakin tammalla oli kuulemma takana. Ratsu ehti hetken levähtää ennen kuin laitoin sen kuntoon. Oli kivan nätisti. Vähän hypelsi suullaan muttei näykkinyt. Hyväntahtoista menoa. 
 
Suomenhevostammasta tuli hitusen Tellu mieleen. Ei kovin paljon yli puolitoistametrinen ollut tämäkään. Selässä huomasin nopeasti myös easymaisia piirteitä kun oikealle ohjalle oli vaikeaa saada tukea. Pohkeisiin ei reagoinut kovin herkästi vaan raipalla sai kosketella lisää vauhtia. Tuuhean harjan takia oli monesti ohjat sekaisin raippauksen jälkeen. Ravissa irtosi lopulta kivasti vauhtia. Laukkakin nousi mutta rikkoi muutaman kerran raville. Ope pyysi ponnekkaampaa laukkaa. Ope oli tarkkasilmäinen ja sain kommentteja samoista tutuista asioista. Peukalot päälle ja ylös, oikea jalka pitkäksi ja pidä kyynärkulma. Mentiin alkulaukassa kevyessä istunnassa. Ensin en kuullut koko ohjetta ja sitten istuin aina alas nostamaan uutta laukkaa kun tuli ravirikkoja. Ope taisi kuvitella että lintsailen tehtävästä.
 
Ratsukoita tunnilla oli 6 ja kelinä pihalla +1. Esteitä tuli maneesiin 4. Toiselle pitkälle sivulle (ihan seinään kiinni) pysty ja okseri 1 laukan välillä ja näistä 5 laukan päähän kaarevasti kumpaankin päätyyn ristikko. Turvaliiviä en ollut pakannut mukaan ja raippakin oli tallilta lainassa. Eipä menoa haitannut. Alkuun mentiin ristikkoa ja sarjaa (mahtoi olla ristikkona ja pystynä, myöhemmin nousi) ravilähestymisellä. Vähän saatiin alkuun moitetta kaarevasta tiestä ja laukan rauhallisuudesta. Hepo myös hyppäsi mielellään tosi oikeasta reunasta. Hitusen harmitti etten saanut sitä tunnin aikana korjattua. Ristikotkaan ei ohjanneet keskemmäs. Oikea pohje yritti kyllä kovasti ja omaa vuoroa odotellessa väistättelin käynnissä.
 
Tuota mentiin kumpaankin suuntaan ja kumpaankin kierrokseen hyppäsi oikeasta reunasta. Laukkoja tuli väleihin 5 ja 1 kuten pitikin. Mentiinköhän kahdesti vai kolmesti kumpaankin suuntaan. Sitten vaihdettiin suht tiukkaan käännöstehtävään ja aloitettiin laukassa oikeaan kierrokseen. Ristikko, sarja ja perään toinen ristikko, jonka jälkeen piti kääntää tiukasti "takakulmaa" kohti eli ensin vasemmalle kohti sarjaa, sitten sarja uudestaan ja toinen ristikko ja sen jälkeen oikealle (taas kohti sarjaa). Tässä välissä oli aika paljon odottelua kun oltiin vikana vuorossa ja muiden hepat oli melko vauhdikkaalla tuulella. Käynnissä sain Lentun pyöristymään kivasti. Pieniä hetkiä ravissakin. Ravailin siis vähän omin lupineni kun oli niin pitkä odottelutauko.
 
Vähän jännitti että miten menee kun ei oltu treenattu kääntämistä alkuverkassa ollenkaan. Ei alkanut kovin hyvin kun keilattiin ensimmäinen ristikko nurin. Sarja meni ihan ok ja toisesta ristikostakin päästiin yli. Yritin kertoa hyvissä ajoin että jatketaan vasemmalle mutta hepo ei ihan ymmärtänyt. Ope huusi että tee voltti. Meidän vauhti hiipui käyntiin asti oikea lapa edellä ulos puskien mutta pääsinpäs sitten vasemmalle. Voltattiin, hypättiin sarja toiseen suuntaan ja sen jälkeen alkoi kiemurtelu ja lopulta Lenttu stoppasi ennen ristikkoa. Yritin vielä viime hetkille asti jos päästäis yli kun estekään ei ollut kovin iso mutta ei onnistunut. Raipata en ehtinyt. En päästänyt ohi vaan annoin pohkeita esteen edessä. Sitten koko linja uusiksi. Tuli vähän huono lähestyminen pystylle. Ite olin loikkaamassa kaukaa, hepo päätti ottaa vielä pikkuaskeleen eli hyppäsin ennen ratsua. Väli meni kuitenkin siedettävästi ja päästiin ristikostakin yli ja käännös oikealle meni edellistä paremmin. Ope sanoi että voidaan tulla sarja vielä uudestaan jos menisi paremmin. Ja ponnistuspaikka osuikin sitten hyvin. Estekorkeus tunnilla oli maksimissaan 70 sentin paikkeilla.
 
Melko paljon vääriä laukkoja oli tänään tehtävien jälkeen. Eli vaikka laukan ei ois pitänyt vaihtua niin se vaihtui silti. Taitaa mennä taas kuskin piikkiin. En hirveästi oppinut mitään uutta mutta tulipa taas hypättyä uudella hevosella. Arvelin ihan oikein että saisin jonkun suht varman ja tasaisen ratsun. Lenttu oli yllättävän kiva tapaus, oikeen passeli ratsu mulle. 37e tästä tuntui silti melko arvokkaalta. Oulun hintatason perusteella 28e olisi tuntunut sopivalta, siihen sitten pari euroa Turkulisää. Open loppukommentit oli suunnilleen että huomaa että oon hypännyt paljon kun ratsastan päämäärätietoisesti ja uskallan tehdä päätöksiä.
 
Takaisin talliin mennessä treenattiin Lentun kanssa vielä talutusta. Meinasi vähän kiiruhtaa ja olla kuuntelematta. Muutaman treenipysähdyksen jälkeen parani hyvin ja taaksepäinkin väistätys onnistui hienosti. Heppa hikosi tunnilla märäksi, kaula ja jalat varsinkin, rungosta oli kuivempi. Sai sitten loimen niskaansa.
 
Ongelmia:
vääriä laukkoja esteiden jälkeen
1 keilaus ja 1 kielto
hepo ei tahtonut tukeutua oikeaan ohjaan
hypättiin oikeasta reunasta
tiukat käännökset oli melko haastavat
kuskin käsiä pitäisi saada rennommiksi
 
Parannusta:
päästiin melko sujuvasti esteistä yli
ihmiset tallilla oli tosi kivoja