Eteenpäin-messuilta voitin ilmaisen ratsastustunnin Ruukin maaseutuopistossa. Arvo 20 euroa, matkaa Ruukkiin n. 67 km. Kyllähän sitä kertaalleen sen verran voi hevostelun takia ajaa. Alunperin tunnin piti olla lauantaina kello 15, mutta kengityskurssin takia se siirtyi alkamaan kello 19. Mennessä jo satoi lunta mutta paluumatkalla sitä tuli hirmuisesti. Lämmintä oli n. -3.

 
Löysin hyvin perille ja talliin löysin seuraamalla muita paikalle saapuneita. Tallista löysin hevosen ja kaiken muun tarpeellisen kysymällä. Ratsuni oli iso kimotamma Maija. Hepoa ei paljon hetkauttanut minun saapumiseni tai harjaamiseni, heinät kiinnosti enemmän.
 
Ratsastajia oli tunnilla 6. Maneesi oli iso ja valoisa kuten Aaltiksellakin nykyään. Alkuun mentiin 3-kaarista kiemurauraa ensin käynnissä, sitten kevyessä ravissa. Asetuksien kanssa oli vähän ongelmia. Ravissa ei tietkään pysyneet ihan kunnossa vaan takaosa karkasi poikittamaan kun en ollut tarkkana. Sitten keskihalkaisijan kohdalle lisättiin voltit. Meni ok vaikka vasta lopuksi tajusin että niitä ois vissiin pitänyt tehdä 3 ja jätin viimeisen joka kerta tekemättä. Yllättävän hyvin oon yleensä kartalla vaikken niin hyvin noihin tehtävänantoihin keskitykään kun pitäisi.
 
Sitten tehtiin pohkeenväistöjä. Lyhyeltä sivulta käännettiin pituushalkaisijalle ja väistätettiin uralle, suunta muuttui ja sitten käännettiin samasta paikasta taas pituushalkaisijalle ja väistettiin toiseen suuntaan. Joka toinen kerta eri suuntaan siis. Pituushalkaisijalla olevat tötsät piti aina ensin ohittaa ennen kuin kääntyi, joten väistöä tuli hieman reilu puoli lyhyen sivun pituutta kumpaankin suuntaan. Ensin mentiin muutama kerta käynnissä ja sitten loput harjotusravissa. Käynnissä meni sangen helposti ja vaivattomasti. Ravissa oikealle väisti ihan ok, ope sanoi että hyvä vaikka peilistä omasta mielestäni hepo näytti kierolta. Vasemmalle oli isompia ongelmia eikä päästy ihan uralle asti. Ulko-ohjan tuesta ope muistutti. Ehdittiin mennä sopivan monta kertaa että yritin ehtiä korjata.
 
Sen jälkeen mentiin yksitellen ensin väistö ravissa, uralla laukannosto, voltti takapäätyyn ja sitten voltti keskipäätyyn. Oltiin siis puolikkaalla kentällä. Muut meni kävelemään toiselle puoliskolle esteiden joukkoon pois jaloista. Väistöt meni nyt paremmin siihen hankalampaankin suuntaan. Istunnasta ja omasta olemisesta tuli parannusehdotuksia aika paljonkin tehtävän aikana. Laukka nousi hyvin ja oli aluksi tosi reipasta. Ohjautui silti tosi kivasti ja jälkimmäinen voltti mentiin jo ihan normivauhtia. Seuraavalla kierroksella sama juttu. Muiden tehdessä tehtävää mentiin Maijan kanssa käyntiä ja ravia esteiden välissä. Pyörittelin sinne voltteja ja yritin saada heppaa vähän pyöreämmäksi. Huonostipa onnistui. Sitten meidät käskettiin ruotuun siellä ja määrättiin uralle ja kaikki samaan kierrokseen.
 
Lopuksi otettiin vielä omassa päässä yksitellen muutama laukannosto käynnistä. Ensimmäinen nousi tosi kivasti mutta laukka oli jälleen vauhdikasta. Polvia piti taas rentouttaa alas ja istua syvään. Hidastukset ei ollu yhtä nättejä. Olikohan toinenkin nosto vielä ok mutta sitten hepo alkoi ennakoimaan ja rupesi kiihdyttelemään itse. Ohjeeksi tuli että käyntiä vaikka koko pitkä sivu (jolla piti nostaa) kunnes hepo rauhoittuu kuuntelemaan. Nosto saatiin sitten vasta toisen pitkän sivun puolesta välistä. Jollakin kerralla tein laukkavoltin kun halusin vähän yrittää työskennellä laukassakin. Kovin monta nostoa ei tehty, olisin voinut ainakin yhden enemmänkin mennä ja muutenkin laukata vähän pidempään kerralla. Sitten loppuravit. Aluksi mentiin aika haipakkaa mutta onneksi sitten pahin menointo rauhottui. Siinä Maija vihdoin vähän rupesi kantamaan itseään eikä viipottanut turpa pitkänä. Selvää parannusta siis.
 
Loppukäyntien aikana Henna sitten jutteli jokaisen kanssa vuorotellen ja kyseli että miten meni. Kiva tapa. Hepat on kuulemma kevyellä käytöllä, menee noin tunnin päivässä ja Maijakin tosi jäykkä. Olin samaa mieltä siitä että siinä vaiheessa hepo ois ollut vasta hyvin alkuverkattu ja valmis työhön. Ihan ok meni muttei mitenkään loistavasti. Tunti oli tasoltaan n. helppo B ja itseäni jäi vähän epäilyttämään se ettei laukattu kaikki kerralla. Ilokseni tunnin jälkeen huomasin että Maijalla oli enemmän kuuma kuin mulla. On se sitten jotain joutunut tekemään.
 
Ongelmia:
hepo tosi pitkänä
asetuksia oli vaikea saada läpi
nyki ohjia välillä ärsyttävästi
laukassa meni tosi reippaasti
 
Parannusta:
väisti ihan ok
lopputunnista rupesi vähän pyöristymään