Tänään hevosten jaon oli suorittanut joku muu ja itelleni osui Ässä. En valittanut yhtään koska totesin ponin mukavaksi jo viimeksi. Aavistuksen taas kävi vain ponia sääliksi. Meille tänään tunnin pitänyt Annukka totesi että ponit osaa olla yllättävän vahvoja. Sijainen sai sympatiani puolelleen jo kun katsoin Ässän menoa edellisellä tunnilla. Sen pientä ratsastajaa taisi jännittää reipas meno. Kommentti että ajattele iloisia asioita hymyilytti kovasti. Ponia ei siis tarvinnut varustaa ennen tuntia ja se jatkoi vielä kolmannen tunnin putkeen. Meidän tunnilla oli 9 ratsastajaa ja aiheena puomeja vaikka enemmän koulutunnilta se tuntui. Ensin meinattiin mennä pihalle mutta siellä pölisi ja tuuli liikaa (+8), joten mentiin takaisin maneesiin. Taluttaessa poni vähän testaili kuskia (ei voi mennä kentälle) mutta alistui sitten tottelemaan.

 
Pähkäilin pitkään että kumman raipan otan mutta lopulta päädyin esteraippaan. Ihan hyvä valinta, sillä poni oli taas reipas. Raippaa taisin tarvita vain kertaalleen kun pohkeenväistö ei meinannut sujua. Ässä oli kiva jo alkuverkassa. Liikkui reippaasti eteen kaikissa askellajeissa, asettui ja ohjautui hyvin. Viime kerran kummastelun jälkeen laukkakin tuntui tänään ihan luonnolliselta vaikka aika pientä ja töpöttävää onkin. Hetkittäin mentiin kaikissa askellajeissa pyöreänä mutta semmoinenhan tuo poni on.
 
Puomeja maneesissa oli n. 5 ja niistä mentiin yli harjoitusravissa. Puomien jälkeen väistätettiin uralle ja sitten nostettiin laukka ja tehtiin laukkavoltti päätyyn tai jonnekin muualle ja yritettiin tehdä mahdollisimman pieniä voltteja ja ajatella etuosan kääntämistä pienesti ulkoavuilla. Muutama eka kerta vähän sählättiin puomeilla mutta sitten tajusin että niistä pitää mennä aika isosti ja lopputunti päästiin niistä hienosti yli. Pohkeenväistö oli aluksi kiireistä ja epätasaista, loppua kohti se muuttui automaattiseksi ponin ruvetessa ennakoimaan. Ehkä käyntiväistöt väliin ois voineet olla hyvä juttu. Ei siis liian hankalia nuo väistötkään. Palaute väistöistä oli pääosin positiivista, sitten takaosa karkasi edelle kun poni yritti väistää ja minä mennä suoraan.
 
Laukkavolteilla ope yritti tehdä volttaaville ja suoraan meneville omat kaistat mutta niitä ei vissiin oikeen tajuttu ja itekin sitten suhailin vähän mistä sattuu. Ässä laukkasi tosi reippaasti mutta sen sai kyllä kivasti pienentämään kuviotakin. Muutaman kerran tipahti kyllä raville. Helpolta tuntui eikä hirveästi saatu opelta kommentteja, piiskausta ei ainakaan mutta mukavaa oli silti. Tuota tehtävää mentiin siis kumpaankin suuntaan enkä havainnut pahemmin eroa kierrosten välillä.
 
Lopuksi mentiin vielä loivaa kiemurauraa vastalaukalla höystettynä. Aika loivasti mentiin mutta silti sain kahdesti vaihdot aikaiseksi. Sitten lähti sujumaan. Aika vähän mentiin sitä ja aika vähän toiseenkin suuntaan. Ässällä oli taas reippautta ja vauhtia vähän yli omien tarpeiden muttei silti mennyt niin lujaa että ois pitänyt vaan jarrutella. Toisella sivulla piti siirtää raville ja ravista nostaa laukka pelkällä istunnalla. Se ei ihan onnistunut. Vähän enemmän aikaa ja tilaa niin olisi tullut hyvä. Nyt nostoissa kyllä avitti se, että Ässä oli täpinöissään kun muut laukkasi edellä ja halusi itsekin laukata.
 
Aika koulupainotteinen puomitunti oli. Puomien yli mentiin vaan harjotusravissa eikä oltu kevyessä istunnassakaan koko tunnin aikana. Ässä oli kuitenkin ihan ässä ja tykkäsin siitä kovasti. Vähän enemmän parannusehdotuksia ois voinut opelta tulla. Ja muut tuntilaiset saa taas kritiikkiä siitä että välillä osa menee ihan mistä sattuu. Päädyn ratsastus ei näyttänyt kahdelta kulmalta ja suoristuksilta vaan pääty-ympyrän puolikkaalta. No me mentiin ainakin Ässän kanssa huolellisesti kulmiin.
 
Vielä pahempaa kritiikkiä saa sitten yksäripäädyn ilman kypärää olevat ratsastajat. Tänään niitä näkyi kaksi ja mun mielestäni se vaan on jotenkin niin tökerön pöyristyttävää. Tekisi mieli huutaa että missä kypärä mutten kehtaa. Eli toivoisin maneesiin ja kentälle kypäräpakkoa.
 
Ongelmia:
kuskin polvet yritti taas nousta
laukka ei noussut pelkällä istunnalla
laukannostot voisin tehdä huolellisemmin
vastalaukka ei aina pysynyt
pohkeenväistö ei ollut tasaista
 
Parannusta:
ihana poni
perushelppoa kaikki
laukkavolttien pienennys onnistui kivasti