Tänään pääsin tutustumaan ensimmäistä kertaa uuteen maneesiin ratsastustunninpitopaikkana. Kelinä oli n. +10 ja tihuttava. Lopputunnista tuli äänestä päätellen enemmänkin vettä. Tallille mennessä pistin päälle varmuuden vuoksi t-paidan, poolon, pitkähihaisen ja takin vaikka menin autolla. Onneksi oli ne kaikki, sillä tallissa oli aika viileää. Tunnilla tarkenin t-paidalla ja poololla. Kyseessä oli pienryhmätunti, joten osin senkin takia ratsastajia oli vain 5.

 
Hevosveikkaukseni meni pieleen enkä saanutkaan Sirkkaa uusintakokeiluun. Palloon olin sangen tyytyväinen kun viimeksi meni niin hyvin. Tänään olikin sitten taas vähän hankalampaa. Alotettiin taas lupaavasti käyntityöskentelyllä. Ohjeena tuli että ohjat voi ottaa samantien käteen kun hepot saa alkeistunnilla mennä tarpeeksi vapaata käyntiä. Käynnissä Pallo meni välillä mukavan reippaasti mutta suurimman osan alkutunnista oli vähän turhan nahkea. Välillä tuntui etten saanut raipallakaan mitään reaktiota aikaiseksi, joten piti sitten muistuttaa sillä raipalla vähän tehokkaammin. Kannukset olisi voineet olla ihan pop. Samaa pallomaista menoa kun edellisellä kerralla että eikö ois kiva kun mulla on turpa tälleen vasemmalle. Oikeaa pohjetta poni ei meinannut kuunnella yhtään.
 
Kevyessä ravissa oli myös aluksi niitä samoja ongelmia että vasemmalle poni asettuu vähän turhankin hyvin mutta karkaa volteilta ulos ulkopohjetta vasten. Oikeaan kierrokseen ei meinannut asettua lähes lainkaan. Sitten mentiin alkuverkkalaukkaakin jokunen kierros. Ensimmäiset ohjeet oli että olkapäät taakse ja lantio rennoksi. Lantio parani keskittymällä. Pallon laukka oli tänään vähän hankalaa. Halusi mennä suorilla pitkänä ja silti tuntui aavistuksen nelitahtiselta. Yritin asettaa laukassakin mutta hankalaa oli.
 
Jossain alkutunnista käynnistä tai ravista Pallo päätti singota maneesin peräseinältä laukkaan. Pysyin kyydissä vaikka vähän hätkähdin tietenkin. Tuulilta tuli kommenttia että älä könötä kun yritin saada hepoa hallintaan ja taisi itellä paino nousta jalustimille. Mun mielestäni loistava kommentti tuohon tilanteeseen. Vähän samaa meininkiä maneesin peräseinän suhteen näemmä kuin kentällä metsikön ja tien välisessä kulmassa. Maneesissa ei kyllä tullut takaseinälle kiihdyttelyjä.
 
Ekana tehtävänä mentiin harjotusravissa pituushalkasijaa suoraan, päässä käännyttiin vuorotellen vasemmalle ja oikealle ja pitkille sivuille tehtiin 10 metrin voltteja. Kulmat piti ratsastaa täsmällisesti ja volteilla keskittyä siihen että tulee takasin uralle siihen kohtaan mistä lähti. Tuntu välillä volteilla että itellä pää pyörii kun pöllöllä kun yritin kattopalkeista sihdata oikeaa kokoa ja yrittää keskittyä ponin asetukseen. Alku- ja loppukohtien kattominen sitten vähän jäi. Kommenttia tuli että mun oikea käteni ei pysy omalla paikallaan vaan karkaa sivulle (tänkin oon kuullut joskus ennenkin) ja kädet oli liian kaukana toisistaan. Olkapäihin keskityin ihan oma-alotteisesti ja niistä ei tullut kertaakaan sanomista, vaikka välillä olin volteilla varmasti ihan kenossa sisäänpäin. Hankalaa mulle on keskilinjan löytäminen ja sielläkin linjalle kääntyessä tuijottelin ovia ja kattoja linjoja etsien. Parempi ois vissiin kääntyä vähän liian aikasin kun myöhään. Miksi en hahmota niitä paikkoja kunnolla, pah! Poni oli sentäs siedettävän suora (ainakaan ei tullu sanomista) mutta ravi oli välillä turhan laiskaa.
 
Sit mentiin voltteja laukassa. Keskilinja jätettiin pois ja laukattiin uraa pitkin ja piti tehdä 2 - 3 10 metrin volttia kummallekin pitkälle sivulle. Sitä ennen oli pakko ottaa Pallon kanssa pienet oikean pohkeen kuuliaisuusharjotukset pohkeenväistössä käynnissä. Raipalla kun muistutti niin huomasihan poni mun pohkeeni. Kumpaankin suuntaan mentiin laukassa. Laukannostoissa muoto taas karkasi ja laukassa vähän muutenkin. Kuten arvata saattaa niin vasempaan kierrokseen oli hankalampaa saada voltteja pysymään tarpeeksi pieninä ja ponin kaulaa tarpeeksi suorana. Oikeaan kierrokseen ongelmana oli edelleen asetus kun Pallo tahtoi katsella vasempaan. Hyvin pieniä hetkiä laukassa Pallo myötäsi kaulasta, mutta oma palkitseminen ei ollut kovin nopeaa ja yleensä siinä vaiheessa oli vielä muita ongelmia, kuten voltilla hyytyvä laukka. Laukassa suorilla meinasi taas kiihdytellä vähän turhankin paljon, puolipidätteet ennen voltteja ei oikeen menneet läpi ja volteilla laukka tahtoi hyytyä tai pudota raville. Tuli itelle semmonen olo ettei Pallo oikeen jaksa laukkatyöskentelyä.
 
Lepokäynnissä ennen loppuraveja Pallo päätti singota toisen kerran laukkaan maneesin takaseinältä juuri kun olin ottamassa ohjia takaisin käteen. Pysyin taas kyydissä muttei tuo kovin mukava tapa ole. Ei onneksi jaksanut tälläkään kerralla mennä kovin kauas. En tiedä säikähtikö oikeasti jotain vai huvittiko sitä vaan pelleillä. Veikkaisin jälkimmäistä. Loppuravissa ei edes kytännyt takaseinää. Loppuravi meni ok ja poni oli pyöreähkö. Kovin tasainen muoto ei edelleenkään ollut mutta ravista käyntiin ainakin pysyi. En sitten tiedä että ratsastinko tänään laiskemmin vai oliko ponilla vain vähemmän motivaatiota kuin viimeksi. Keskisykkeet ainakin oli kovemmat kun viimeksi mutta nyt laukattiinkin paljon enemmän.
 
Ongelmia:
omassa istunnassa on aina parannettavaa: oikea käsi harjaan, kädet lähemmäs toisiaan ja jalat rennoiksi
Pallo oli aika laiskalla päällä, varsinkin volteilla vauhti hyytyi
poni ei meinannut totella oikeaa pohjetta
kuski ei hahmota pituushalkaisijan linjaa eikä osaa kääntyä oikeasta kohdasta
 
Parannusta:
vasemmasta olkapäästä ei tullut sanomista
poni kulki kuitenkin suht hyvin kuten halusin
maneesissa pysyi kuivana