Tänään odotin saavani Ruusun kun se kerran kävi eilenkin tunnilla yrittämässä. Vastoin järjen ääntä olisi kiva kokeilla sitä vaikka veikkaan ettei se kovin ihanaa olisi. Vaihtoehto kaksi eli Osku kävi toteen. Osku oli jo harjattu, joten pääsin kunnostuksessa helpolla. Suitsimisen ajaksi en viitsinyt hevosta laittaa kiinni, varsinkin kun se ei näyttänyt tänään ihan niin hapanta naamaa kuin viimeksi. Sangen kivasti sitten käyttäytyikin.

 
Tunnilla aiheena oli avotaivutuksia ja opena oli yllättäen Ankki. Hyvä niin. Kelinä oli vesisateinen +10, joten oltiin maneesissa. Ratsukoita tunnilla taisi olla 7 ja 1 meni itsenäisesti. Käytössä siis lähes koko maneesi. Kerrankin ehdin kävellä jo muutaman kierroksen ja ottaa ohjat ja vähän alotella ennen kuin tunti virallisesti alkoi. Käynnissä mentiin silti aluksi ja pyöräyteltiin voltteja ja haettiin asetuksia ja taivutuksia läpi. Alkutunnista volteilla Osku ei taipunut kunnolla ja takaosa liirasi ulos. Kun taivutuksen sai kunnolla läpi niin takaosa tuli samalla haltuun ja liiraaminen loppui. Suoralla piti mennä suoraan mutta pitää asetus sisään. Muutaman kerran meinasi koko hevonen karata sisälle.
 
Sitten ravissa: voltit kulmiin ja pitkien sivujen keskelle kunnolla taivuttaen, suorilla asetus sisään. Aika tovi tätäkin tahkottiin. Ensin vasempaan kierrokseen, joka oli meille helpompi omasta mielestäni. Osku asettui hetken taistelun jälkeen rehellisesti, eli sisäohjasta päästämällä asetus jäi päälle. Oikeaan kierrokseen oli myös taistelua alkuun mutta sitten tuli kommenttia että menee jopa paremmin kuin vasempaan kierrokseen. Alun ravipätkässä tuli myös oikein mieltä lämmittävä kommentti että tajuan ratsastuksesta jo sen verran että osaan vaatia asioita ja tiedän mitä olen tekemässä enkä vaan ratsastele (tai jotain tuohon suuntaan). Olin ihan mielissäni.
 
Heti ravivolttaamisten jälkeen mentiin samaa hommaa laukassa. Ensin oikea kierros, joka oli meille se hankalampi. Sitäkin mentiin aika pitkään ja yritin työstää menoa paremmaksi siinä kovin ihanasti kuitenkaan onnistumatta. Hieman rupesi jo hyydyttämään. Plussat hevoselle että laukkasi ihan rauhassa eikä intoutunut kuumumaan. Taisi olla volteissa tarpeeksi ajateltavaa. Oikeaan kierrokseen tuli kyllä ainakin alkuun luvattoman paljon ravirikkoja. Lisäksi piti väistellä hitaampia volteilta tulevia. Vasen kierros oli huomattavasti helpompi ja Osku loksahti pyöreäksi kun sain taivutuksen voltilla läpi. Sen jälkeen meno olikin hienosäätöä. Aluksi ope sanoi että mennään vasempaan vain yksi kierros että ratsastakaa nyt heti huolellisesti. Mahtoikohan se olla se, että vasempaan lähti toimimaan heti ensimmäisestä voltista lähtien. Lopulta mentiin kuitenkin ainakin puolitoista kierrosta. Sitten olinkin jo melko loppu kun pidettiin lepotauko (ja puolet tunnista oli jo mennyt).
 
Kokoonnuttiin keskelle kuulemaan teoriaa avotaivutuksesta. Melko hyvin oli jutut vielä muistissa, mutta se, että ulkopohje huolehtii eteenpäin liikkumisen lisäksi myös takaosasta oli päästäni kadonnut. Avoja mentiin vain käynnissä ja niitä olisin voinut vääntää hieman pidempäänkin. Osku meni ihan ok, mutta oli sen verran herkkä avuille että ihan tasaista menoa ei saatu. Lisäksi takaosa lähti omille teilleen (ulos) ilman että huomasin. Vähän vaatimatontakin oli meidän avo välillä kuulemma. Vasen kierros meni ihan ok, oikeaan ei kovin pitkään menty ja melko lopussa Osku sitten veti herneen nenään jostain ja rupesi viskomaan päätä (onneksi oli martingaalit) ja kolisuttelemaan hampaita. Sen jälkeen meni kaikki vähän hankalaksi. Loppuraveissa meni muuten hyvin pyöreänä ja kevyenä mutta edestä kuului lonksutusta ja välillä piti viskoa päätä. En osaa sanoa mistä se johtui ja mitä olisi pitänyt tehdä. Yritin antaa hevoselle taas paljon mietittävää mutta ei auttanut. Ehkä Oskulle olisi riittänyt puurtaminen jo 10 minuuttia aiemmin.
 
Tämä oli erittäin kiva ja opettavainen tunti. Kaikki hyvän tunnin edellytykset oli olemassa. Ja kun tunnilla tulee semmonen olo etten enää jaksa niin sillon on rääkkiäkin ollut omasta mielestä tarpeeksi ja rääkkiä tunneilta haenkin. Kuskit kunnolla hommiin!
 
Ongelmia:
oikeaan kierrokseen laukassa tuli ravirikkoja
avossa takaosa karkasi ulos
lopuksi veti herneet nenään ja lupesi viskomaan päätä ja kolisuttelemaan hampaita
 
Parannusta:
ei kuumunut laukassa
niksahti pyöreäksi