Perjantain tunnille haaveilin taas saavani Tellun ja pääseväni vähän treenaamaan reilun viikon päästä olevia naapuritallin koulukisoja varten. Mutta Tellulla taisi olla vapaapäivä ja ratsukseni oli merkattu Vappu. En ollut kovin riemuissani ja yritin vaihtaa ratsua. Ope totesi tiukasti että ei vaihdella. Vappu oli edellisellä tunnilla ja jatkoi seuraavalle, joten tallihommilta vältyin tällä kertaa. Pihalla oli +7 ja syysmyrsky, joten me oltiin maneesin suojissa. Tunnilla oli 7 ratsukkoa ja 1 itsenäisessti ratsastava oven päädyssä.

 
Oma tuntini alkoi vähän huonosti kysymällä onko ylläpitoon annettavista hevosista tullut selvyyttä. Vastaus oli että erittäin epätodennäköistä että saisin Tellun. Voi harmituksen kanahäkki! Vappu onneksi vaati sen verran ratsastamista että unohdin surkutella enempää tunnin aikana. Heti selkään päästyäni vierekkäin mutta melko kaukana toisistaan olleet Pallo ja Vappu äkäilivät toisilleen vähän isommin. Onneksi oli tiukat kuskit kyydissä eikä tästä syntynyt mitään tilannetta.
 
Alkuverkassa rupesin ratsastamaan Vappua kunnolla liikkeelle ja volteilla taipumaan. Ihan aluksi hepo ei ollut raskas kädelle mutta pikkuhiljaa ohjat kiristyivät. Jos jotain positiivista tästä tahtoo hakea niin sen jälkeen pysyivät kuskin nyrkit huomattavasti paremmin kiinni. Sitten ruvettiin ratsastamaan päätyihin ympyrät, myöhemmin voltit ja pitkille sivuille loivat kiemurat asetus ulos. Myöhemmin kiemuroitakin kasvatettiin niin, että keskelle tehtiin voltti ulos. Tässä vaiheessa Vappu vielä makoili kädelläni vaikka yritin sitä vähän sieltä nostella. Peileistä vilkuilemalla turpa näytti kyllä olevan epäilyttävän alhaalla Vapuksi. Sanomista tuli välillä liiasta vauhdista, välillä löysyydestä, takajalkojen aktivoinnista ja liiasta tai liian vähästä asettamisesta/taivuttamisesta. Oma oikea jalka meinasi välillä krampata kun jännitin sitä liikaa. Eipä kyllä toinenkaan jalka tai kädet liian helpolla päässeet.
 
Ravissa Vappu rupesi loppua kohti toimimaan jo suht hyvin. Vähän reippaampaa ja ylöspäin pompottavaa ravia piti ajatella. Jossain välissä nostettiin jalustimet kaulalle ja oma meno helpottui vähän ilman hölskyviä jalustimia. Jalustimien nosto saattoi olla myös vasta sillon kun vaihdettiin suuntaa laukkojen välissä. Vastalaukat alotettiin oikeaan kierrokseen jos en väärin muista. Pitkän sivun alusta laukan nosto kun sisäetujalka on maassa. Raviin piti siirtyä hallitusti ennen kulmaa. Heti kulmaan voltti ravissa. Laukat nousi joka kerta kuten pitikin, raville Vappu siirtyi kyllä mutta aluksi vähän vyöryi ja painoi kädelle siinä. Kun sain laukkaa vähän koottua ennen siirtymää oli opekin tyytyväinen ja armahti meidät välikävelyyn. Kovin huonosti ei voinut mennä jos välillä tuli kommenttia että laukassakin Vappua voisi yrittää pyöreämmälle kaulalle. Laukkaa piti välillä ratsastaa vähän enemmän eteen.
 
Vasen kierros oli open mukaan monelle hevoselle vaikeampi. Alkuun tulikin paljon "väärä"-huutoja. Meillä nousi ekalla kerralla oikea kuten pitikin mutta toisella yrityksellä tuli vasen. Sen jälkeen keskityin oikeaan nostohetkeen ja apuihin paremmin ja jatkossa vastalaukka nousi kuten pitikin. Melko pitkään saatiin mennä ilman huomautettavaa. Lopuksi tuli sanomista siitä, että ratsu on asettunut ulos. Olihan se kun minä asetin. Piti mennä suoralla hevosella eikä saanut kiemurrella. Muutaman laukkapätkän jälkeen kelpasi kun keskityin etenemään suoraan.
 
Lopuksi tultiin vielä yksitellen keskilinjalle ja nostettiin siinä tulevan suunnan laukka. Meillä meni joka kerta kuten pitikin ja ekasta oikeasta laukasta tuli vielä kehuja että hienosti suorana. Vasemmassa laukassa olikin sitten oikea takajalka vähän omilla teillään. Seuraavalla kerralla oli takajalka paremmin ruodussa mutta ravisiirtymässä hepo karkasi mutkalle. Saatiin vielä sakkokierros (jota en ehkä sanoisi sakkokierrokseksi vaan kuskille mahdollisuudeksi päästä korjaamaan) ja siinä sain Vapun pidettyä suorana myös siirtymässä. Kuskia tämä ei ihan tyydyttänyt kun hepo tipauttikin ravin sijasta käynnille mutta ope sanoi että kaikkea ei voi saada kerralla.
 
Mulla ja Vapulla oli tänään näemmä taas ihan hyvä päivä. Vaikka tuo tamma onkin niin jotenkin se ei silti sytytä. Liikaa vääntämistä ja ohjalle painamista alkuun. Enkä saanut sitä käynnissä venyttämään yhtään eteen alas. Loppupalaute oli kuitenkin positiivista kun ope sanoi että kiva nähdä pitkästä aikaa että Vappukin kantaa itsensä.
 
Ongelmia:
en tunne jos ratsu on aavistuksen vino
 
Parannusta:
vastalaukat nousi 95 % kuten pitikin
sain hevosen suoristettua hyvin
loppua kohti Vappu keveni edestä ja kantoi itsensä