Ei sitten jatkettukaan koulutehtävien vääntöä kirjainten kanssa vaan mentiin puomeja. Arvelin että tänään olisin saanut Assin tai Koran mutta väärin meni. Olin jo unohtanut että mulla on Telluputki päällä. Tellu oli tallissa taas hyvin kiltisti. Vasen etukavio oli lohjennut vähän lisää. Ennen laidunlomaa siitä oli jo pala irti. Onneksi ei kovin pahan näköisesti. Ratsukoita oli niin paljon että tunti pistettiin puoliksi. Ite kuuluin uuden open kanssa pihalle jääneeseen ryhmään. Meitä oli 5 ratsukkoa ja kelinä pilvistyvä, tuulinen +20. Vain tuntia aiemmin paistoi aurinko mutta lopputunnista jo tihutti. Onneksi isompi sade tuli vasta meidän tunnin jälkeen.

 
Alunperin olin vähän huolissani tunnin sisällöstä kun muistelin edellistä onnellisten hevosten tuntia. Onneksi tänään mentiin ihan kunnollista ratsastusta ja tehtiin hevosista vähän vähemmän onnellisia käskemällä ne kunnolla töihin. Käynnissä sain Tellun houkuteltua pyöreäksi pätkittäin. Ekana tehtävänä mentiin käynnissä kevyessä istunnassa ja otettiin seis edelleen kevyessä istunnassa pysyen. Tellua hiivitytti enkä kovin täsmällisiä pysähdyksiä saanut. Kommenttia tuli että vasen kantapää on jo liian alhaalla ja pohkeet ei saa mennä liian taakse.
 
Alkuravi mentiin yhtälailla yhteen suuntaan ohjatusti kuin yleensä mutta tältä kerralta ei jäänyt tästä mitään hampaankoloon. Sain Tellua työstettyä yhdessä kierroksessa kerrallaan ihan hyvin ja opelta tuli hyvää noottia. Ravissakaan ei saa jäädä matkustelemaan vaan pitää ratsastaa. Pohkeet kunnolla töihin ja kevennystä vähän enemmän liikkeen taakse. Jo tässä vaiheessa taidettiin ottaa mukaan puomikiemura yhdessä kentän kulmassa. Kulman jälkeen kaarre sisään, 2 puomia, kaarre takaisin kohti uraa ja toiset 2 puomia ja sitten uralle. Siinä sai hetkellisesti taivuttaa siis toiseenkin suuntaan. Ravissa sain hepon hetkittäin aina myötäämään asettamalla ulos ja myötäämällä entisestä ulko-ohjasta. Jossain vaiheessa saatiin kunnon tehopiiskausta kun voltilla ope käski taivuttamaan paremmin sisään ja ottamaan sisäpohkeen töihin. Kun reaktiota ei tullut niin käski käyttää raippaa. Ite olin alkuun hyvin arkana raipan käytön kanssa. Kun lopulta käytin raippaa muutaman kerran napakammin ja pidin sisäjalkani töissä niin Tellu palkitsi tämän toimimalla sen jälkeen paljon paremmin.
 
Jossain vaiheessa lisättiin kuvioon myös laukka. Ensin nostettiin heti ravikiemuran jälkeen ja ite laukkasin vaihtelevasti n. pari sivua, välillä voltilla höystettynä. Siinäkin sisäjalka piti olla hommissa. Kertaalleen tunnin aikana sain Tellun jopa pikkuhetkeksi myötäämään laukassa kun open ohjeiden mukaan käytin voltilla sisäjalkaa, pidin ulkokäden vakaana ja päästin sisäkädellä. Hetki oli lyhyt mutta onnistumisen tunne huima. Tämäkin on siis mahdollista. Monesti tuntui että jäin laukassa liikaa pitämään, ehkä se sisäpohje ei sittenkään ollut kunnolla läpi.
 
Toiseen suuntaan otettiin laukassakin puomit mukaan. Estekulmassa oli 3 puomia kaarella. Niistä sai mennä melko lyhyenä. Ehkä koska puomit oli kaarella niin lähestymiset ja ponnistuspaikat ei olleet huippuja koska en niitä kunnolla hahmottanut. Hyvin Tellu silti joka kerta niitä suoriutui yli. Laukkapätkät piteni pikkuhiljaa ja lopulta jätettiin ravikiemurapuomit pois. Kun pelkkä laukkailu rupesi tuntumaan turhan raskaalta niin otin sitten pikkupätkän (n. pari sivua) ravia ja uuden noston. Alkuun kun laukattiin niin ravi meinasi mennä aika vauhdikkaaksi. Nostot oli nekin aika innokkaita joka kerta. Siinä Tellu petrasi hienosti että laukan jälkeen sain sen parissa askeleessa hallittuun raviin. Tätäkin mentiin kumpaankin suuntaan.
 
Laukan jälkeen loppuraveissa mulla olikin sitten yllättävän lyhyt ja pyöreä ratsu. Kyydissä hämääntyneen onnellinen kuski. Opelle plussat että tässä vaiheessa tuli vielä viilausehdotuksia, esim. ulkokäden kyynärkulma paremmaksi ja käsi taaemmas. Paljon tuli myös hyvä-kommentteja. Näemmä se Tellukin tarvii kunnon käskemistä ennen kun rupeaa toimimaan ja yleensä ratsastan sillä liian kiltisti enkä osaa vaatia sisäpohjettani kunnolla läpi. Ehdottomasti yksi parhaimmista tunneistani Tellun kanssa ja nyt uusi opekin keräsi vahvan kannatuksen. Kyllä me Tellun kanssa ruvetaan vielä koulupuolellakin tykittämään!
 
Ongelmia:
kuski arasteli sisäpohkeen kanssa aluksi
ei saa jäädä matkustamaan vaan ratsastaa
kuski meinasi kallistua sisään ja ulkokäsi mennä liian eteen
 
Parannusta:
Tellu myötäsi hetkeksi laukassakin
pyörein tunti meillä tähän mennessä
laukka nousi hyvin ja ravi tuli nopeasti takaisin hallituksi
ihania onnistumisen hetkiä
 
Voi kammotus taas tuota omaa asentoa. Kuvasta kiitos Julialle ja Rosalle.