Tänään ratsastajia oli niin vähän että kaksi ekaa tuntia oli yhdistetty, meitä oli sitten 8 tunnilla. Kelinä pihalla oli pari astetta pakkasta ja mennessä aurinkoista. Tallilta puuttui taas lista koska Tuuli oli vielä reissussa. Aavistukseni sanoi että Mortti ja kävin valmiiksi kurkkaamassa onko se jo haettu sisään, ei oltu. Listan tullessa aavistukseni kävi toteen ja lähdin hakemaan ratsua sisään. Kavioiden putsaus onnistui tänään muistaakseni ensimmäistä kertaa hyvin helposti. Suurin ongelma oli saada suu auki kuolaimia varten.

 
Alkuverkassa tuli sanomista että pitäisi ravata reippaammin ja työskennellä eikä unohtua matkustamaan. Asetusten kanssa sai olla tarkkana ja vielä vähän tarkempana. Ja kun asetin niin pää kenotti niin että korvat ei olleet samalla tasolla. Muutaman kerran sain jopa myötäämään niskasta. Sitten kun laukattiin niin ympyrällä onnistui siinäkin hetkittäin. Laukkatyöskentelyyn tuli tauko "väliaikashown" muodossa kun yksi hepoista laukkaili pitkin maneesia satula mahan alla. Ei henkilö- eikä esinevahinkoja tiettävästi. Sen jälkeen Mortin oli hankalampi keskittyä jatkamaan hommia, ainakaan rentona.
 
Tehtävänä mentiin kouluohjelman osia. Keskihalkaisijalla kohti takaseinää, kaksi 3 - 5 askeleen käyntiinsiirtymistä matkalla (kirjaimissa), päästä vuorotellen vasempaan ja oikealle. Kolmen ekan kirjaimen kohdalle kiemuraura keskelle, neljännen kirjaimen kohdalle 10 metrin voltti ja uralla sitten vielä keskiravia oletetulle vikalle kirjaimelle. Ja tämä höskä perusistunnassa. Mortin ravi oli aika pomppivaa ja sanomista tuli liiasta hissuttelusta. Keskiravissa yritin mennä vauhdikkaasti mutta sain varmasti ainakin tahtirikkoja aikaan. Ehkä kerran muistin ajatella tahtia ja silloin huomasin että ei pysynyt samana. Käyntiinsiirtymiset venähti vähän pisteistä ohi ja koin pientä mustasukkaisuutta siitä, että väännän tällaista kuviota ilman että saan opettajan jakamatonta huomiota. Koulukisoissa kun tuomari vahtaa silmä tarkkana mitä puuhaan. Taisin sitten vähän humputella menemään, ehkä 80 % tehoilla. Voltit meni ihan ok (kai), pysyivät tarpeeksi pieninä ja parhaimmillaan hepo taipui ja myötäsikin. Keskiravi oli kaameaa pomppimista ja siinä sitten nousi jalatkin. Tuohon tarttisin keskitettyä opetusta. Tehtävän meno taisi kummasti kuitenkin parantua loppua kohti. Rupesin jo hahmottamaan missä on keskihalkaisija :) Sääli taas ettei peileistä nähnyt että mentiinkö suoraan.
 
Lopuksi mentiin vielä laukkatyöskentelyä ohjelman mukaan. Hankalin kohta eli laukasta käyntiin siirtyminen jätettiin välistä, joten mentiin pääty-ympyröitä ja koko rata leikkaita. Se oli ehkä tunnin parasta antia. Kivaa ja hepo kuunteli vaikka ei siinä ihan pyöreimmillään enää ollutkaan. Osasin myös olla tyhjässä päässä maneesia ja vältellä ruuhkia. Ympyrät meni ok, lävistäjät ihan hyvin, laukka ei vaihtunut ja raviin siirtyi uralle saavuttaessa. Harjoitusravi oli laukan jälkeen hyvin pomppivaa. Laukannostot onnistui parhaimmillaan hyvin, huonoimmillaan raipan avulla. Väärää laukkaa en ainakaan kertaakaan huomannut.
 
Loppuravissa tein vähän omin lupieni suunnanmuutoksia. Vasempaan kierrokseen piti mennä mutta tuntui että oikeaan saan hepon myötäämään paremmin. Volttikahdeksikko ois ollut taas hyvä kuvio. Hetkittäin myötäämistä tapahtui mutta tasaista se ei ollut. Mutta menipähän taas paljon paremmin kuin etukäteen aavistelin. Mun ja Mortin yhteistyö rupeaa pikkuhiljaa sujumaan.
 
Viikon päästä esteitä ja 2 viikon päästä K.N. Specialin menemistä. Läksyksi tuli opetella rata. Melko hyvin on vielä mielessä tammikuun kisojen jäljiltä. Aloitussuunta ja muutaman muun jutun järjestys vain unohtunut mutta ei ole paha opettelu.
 
Ongelmia:
en saanut istuttua harjoitusravissa kunnolla, jalat nousi ja pompin
menin kuulemma kaiken lisäksi liian hitaasti
 
Parannusta:
sain Mortin myötäämään hetkittäin kaikissa alkellajeissa
kavioiden putsaus onnistui helposti