Tänään oli luvassa esteitä ja pääsin testaamaan taas yhtä uusista hepoista. Topi (5v) on pienehkö suokki (n. 152 cm) ja juttujen mukaan melko reipas. Kahden kuskin olen kuullut siltä jo tippuneen ja viikko sitten ope sanoi silloiselle kuskille ettei sillä tarvi raippaa. Tosin semmostakin kuulin että se hyppää kivasti. Aavistuksen jänskätti siis ja jätin raipan pois. Kelinä oli pihalla -22 ja ratsastajia tunnilla 8.

 
Alkuverkassa oli reipas mutta hallussa. Voltit taisi alkutunnista vähän levähdellä jos oikein muistan. Alkulaukassa meni yllättävän rauhallisesti eikä spurttaillut. Esteitä oli katsomosta katsottuna pitkillä sivuilla: puomit (3 kpl), pysty ja okseri ja toisella sivulla kavaletti, okseri ja pysty kaikki 3 laukan väleillä. Ekana tehtävänä laukattiin isoa ympyrää katsomon päässä oikeaan kierrokseen ja tarkoituksena oli mennä puomien yli. Topi kiihdytteli aikalailla ja ite en saanut käännettyä puomeille loivasti vaan tuli aina kulma ennen puomeja. Laukka taisi muutaman kerran vaihtua vääräksikin. Ei kovin ihanaa mutta yritettiin.
 
Ekana hyppytehtävänä oli "kiemurtelua". Vasemmassa laukassa katsomon kulmasta uralle ja ovelta keskihalkaisijalle, sitten volti vasemmalle puomien yli, keskihalkaisijalla ravin kautta oikea laukka, voltti oikealle okserin yli, keskihalkaisijalla ravin kautta vasen laukka ja voltti vasemmalle toisen okserin yli, lopuksi vasenta laukkaa keskihalkaisijaa päähän asti.
 
Meidän alku oli aika kaamea, puomeille ei osuttu kunnolla, rikkoi raville ja vaihtoi laukkaa siinä. Mentiin ne kolmesti tai neljästi ennen ku saatiin edetä. Raville saanti onnistui huonosti, reitti meni pitkäksi, volteilla painoi ulos eikä meinattu saada kunnon teitä esteille. En muista menikö ekasta okserista kerralla yli mutta jälkimmäiselle okserille ainakin töksähti monesti. Pysähtyi eteen tai yritti sivulta ohi. Lopulta sain raipan enkä muista että tarviko sitä edes käyttää mutta sitten päästiin yli. Itelle plussat siitä että vaikka tuli pysähdyksiä ja kiemurtelua niin pysyin kyydissä ja olin menossa esteelle mutten kuitenkaan ennen hevosta. Kovin en tätäkään junnua viitsinyt tuimasti käskeä. Luulin että meillä meni hankalasti, hävetti taas kun meni itellä niin paljon aikaa, mutta ei ne kaikki muutkaan hepot olleet hyppytuulella. Raipan tiputin pois odotteluajaksi.
 
Käynnissä tunnustelin omaa istuntaani ja pohdin miksei oikea kantapäänä taaskaan meinaa pysyä alhaalla. Istun varmaan jotenkin vinossa ja yritin saada painon jakautumaan tasaisesti ja pohdiskelin istuinluitanikin. Taisi se aavistuksen auttaa.
 
Seuraavaksi hypättiin kaikki esteet putkeen. Ei alkanut kovin vahvasti kun taas stopattiin ekalle. Pyysin raipan sitten samantien takaisin. Sitten mentiin jo yli muttei kovin sulavasti. Hepo taisi ensin pysähtyä ja minä totesin että tästä mennään yli kun on niin pienikin, ehkä 60 cm. Hypättiin se lähes paikaltaan ja seuraavaan väliin rumaa kiemurtelua. Tuli kommentti että uudestaan alusta. En muista tökkäsikö taas okserille, mutta lopulta päästiin yli, kiemurrettiin pystylle ja siitäkin jotenkin yli, puomeista vähän reunasta mutta kuitenkin yli ja toinen sivu menikin sitten täysin ongelmitta, kavaletti lennokkaasti, okseri hienossa yhteisymmärryksessä ja loppuun pysty, siinä taisin hypätä ite aika korkealle. Hyvä Topi ja paljon taputuksia. Laukkojen määriä en tainnut laskea mutta kai niitä ainakin jälkimmäiselle sivulle tuli 3 ja 3.
 
Hyppelyihin meni sen verran paljon aikaa että enempää kierroksia ei otettu. Topille ope tahtoi kuitenkin hyvän kokemuksen loppuun. Otti okserin pois välistä ja hypättiin kavaletti ja pysty. Kavaletin meni hienosti, sitten olin ite vähän nukuksissa ja hepo lähti painamaan vasemmalle, korjasin tien ja päästiin pystystäkin yli kivasti. Tuuli epäili että koska Topi on niin kokematon eikä osaa katsoa esteiden välejä niin ehkä sitä ahdistaa peräkkäin olevat monet esteet. Loppuravissa oli tosi kiva ja vaikka mulla oli esteraippa kädessä niin käyttäytyi ihan asiallisesti. Yleensä en hirveästi oo suokeista tykännyt mutta Topikin (kuten myös Vappu) oli tosi mukava eikä mikään pahasti etupainoinen jyrä.
 
En nyt tiedä tunnilla että kuinka ihanaa oli mutta näin jälkikäteen ajatellen oli tosi kivaa. Selvisin kunnialla ja palaute oli hyvää että vaikka hepo yritti vältellä estettä niin olin määrätietoisesti menossa. Estekorkeus oli koko tunnin noin 60 cm ja se riitti tänään oikein hyvin. Kaikki kuskit pysyivät kyydissä, joku saavutus sekin :)
 
Ongelmia:
kaarteissa painoi ulkopohjetta vasten
kielteli
puolipidätteet ei toimineet aina toivotusti
oikea kantapää oli taas vaikeampi pitää alhaalla
varpaille tuli kylmä
 
Parannusta:
hypyt parani loppua kohti
kuski pysyi kyydissä vaikka hepo kiemursi ja hyppäsi paikaltaankin
tallille lähtiessä oli taas selvästi valoisampaa