Lauantain ohjelmana oli hinkutusta Easyn kanssa. Kisakutsu Aaltiksen koulukisoihin tuli ja taas olisi A-merkin kouluohjelma luvassa. Easyn kankisuitset sai uuden bridongin entistä pienemmillä renkailla. Se oli nyt ekaa kertaa testikäytössä. Säädin ja pähkäilin suitsien kanssa kun tuntui että kuolaimet on edelleen suussa päällekkäin. Easy ei suitsien säätämisestä pahemmin tykännyt mutta rauhottui kun sain remmit kiinni.

 
Alkuun mentiin oikein pitkät käynnit vapain ohjin. Sitten hyvin tylsä alkuverkka ympyröillä ja volteilla ensin käyntiä, sitten ravia ja laukkaa. Hepo ei ollut kovin tasaisena enkä tässä vaiheessa vielä ihmeempiä vaatinut. Laukka oli yllättävän rauhallista, piti pyytää eteen. Alkuverkkailun jälkeen käveltiin taas hetki ja siinä vaiheessa pää löi tyhjää ja hyydytti.
 
Seuraavaksi jatkettiin oikeaan kierrokseen ympyrällä. Parikymmentä minuuttia siirtymiä ja haussa tasainen meno. Asetus oikealle ei ollut ihan niin sitkaassa kuin aiemmin. Siirtymissä oli taas hirmuisesti viilattavaa. Ravilta käyntiin sain huolehtia ettei tullut töksäytystä. Käynnistä raville ettei turpa noussut taivaisiin. Laukannostossa saattoi poikittaa ja nostaa päätä. Laukasta raville pää ainakin nousi ja ravi oli alkuun kaahotusta. Näitä siis treenattiin. Onneksi tuli parannustakin. Vasen kierros tämän jälkeen tuntui helpommalta mutta samoja ongelmia oli siinäkin. Alkuun ei hepo olisi malttanut pysyä käynnissäkään vaan nosti ravia itekseen. Siinä olikin haasteita yrittää saada isoa, rentoa käyntiä. Tehtiin enemmän voltteja tähän suuntaan.
 
Tässä vaiheessa ajattelin että ratsu olisi jo suht kuulolla. Seuraavana oli vuorossa vastalaukkatreeni. Aloitettiin suoraan keskivaikeista ja laukkasin vastalaukassa kenttää ympäri. Onnistui käsittämättömän hyvin. Oikea kierros ja vasen laukka. Ratsukin oli jopa suorahko. Toiseen suuntaan onnistui myös mutta ratsu oli enemmän mutkalla. Välillä sain vähän suoristettuakin. Melko reippaasti mentiin kumpaankin suuntaan ja yksi ravirikko mahtui väliin. Olin silti hyvin mielissäni sillä en usko että olisi onnistunut vielä talvella. Jotain on tehty oikein.
 
Väliin mentiin vielä pohkeenväistöjä ravissa, muutama peruutus ja hitunen avoa kumpaankin suuntaan. Väistöt meni pääosin tosi hyvin. Ihan tarkkaan en ilman peiliä osaa sanoa. Yritin keskittyä asetuksiin. Peruutukset oli suht rentoja mutta alkuun laahaavia. Kun sain jalat nousemaan paremmin niin samalla vauhti kiihtyi. Välillä mentiin vähän vinoon mutta pääosin suoraan.
 
Tämän jälkeen päätin ratsastaa kouluradan kertaalleen läpi. Muistin radan kun sen kotona luin kertaalleen läpi. Vähän tuli töksähtäviä hidastuksia, pää ylhäällä juostuja keskiraveja, vastalaukannostosta pullahdus uran sisään ja kiukkuista keskilaukkaa. Ravikulmat vastalaukan jälkeen oli aika pahoja ja laukkavoltit kaatui sisälle. Laukassa oli taas ongelmia päästä kulmiin ja loppua kohti vauhti lisääntyi. Enkä sitten alun volttien jälkeen muistanut laukkavolteilla ja -ympyröillä miettiä asetuksia kovin tarkkaan. Vielä pidemmän verkan olisi tarvinnut pohjille.
 
Keli vaihtui auringonpaisteesta vesisateeseen (+12) mutten ollut tyytyväinen. Puhallustauon jälkeen jatkettiin siirtymien treenausta. Pitkän sivun alusta käynnistä vastalaukka, ennen kulmaa raville tai käyntiin, lyhyen sivun keskeltä myötälaukannosto ja siihen heti laukkavoltti. Voltin jälkeen taas raville tai käyntiin ja sama uusiksi. Tätä mentiin useampi kierros kentän ympäri kumpaankin suuntaan kunnes saatiin vastalaukat nousemaan suht suorina, ratsu kulmaan ilman kaahotusta ja laukkavoltit rauhallista laukkaa ilman kaameaa sisälle kaatumista. Oli ihan mukavaa ja hyödyllistä. Vähän fiiliksen mukaan otin laukasta raville tai käyntiin. Yritin välttää töksähdyksiä mutta välillä niitä silti tuli.
 
Lopuksi hain isoa käyntiä ja se oli hankalaa kun ratsu taas siirtyili itekseen raville. Muutama kierros piti tästäkin keskustella. Kun käynti kelpasi niin sitten tehtiin vielä siirtymiä käynnin ja ravin välillä. Samoja ongelmia oli kuin alkuun mutta nyt tuli jo hyvin paljon parempiakin väliin. Lopulta ravissa heppaa ei olisi napannut yhtään siirtyä käyntin. Sen sijaan että olisin jatkanut epätoivoista jarruttelua pyysinkin sitten isommin eteen. Saatiin jopa suht pyöreää "keskiravia". Sen jälkeen jarrutkin taas toimi. Sitten keventelin pois. Tässä vaiheessa ratsu rupesi olemaan jo suht tasainen. Aikaakin oli mennyt puolisentoista tuntia.
 
Puolentoista tunnin verkka ennen koulukisoja rupeaa tuntumaan jo liioittelulta. En vain keksi miten Easyn saisi tasaiseksi. Kipityksen saan ehkä pois mutta pää ei rauhoitu aloilleen. Onko kuolaintuntumani niin epätasainen? Välillä hepo viskoo päätään myös pitkin ohjin. Vai onko se vain kärsimätön luonne?
 
Käytiin vielä minimutka maastotiellä. Meinasin loppuun pidempääkin maastokävelyä mutta kello rupesi olemaan jo iltaruokien verran. Toivottavasti hepan ei nyt kisoissa ainakaan uudelta tuntuvia kankia tarvitsisi murehtia.
 
Ongelmia:
tasaisuuden puute
tänään ei oikein irronnut vauhtia
 
Parannusta:
väistöt
vastalaukat
tasottui loppua kohti