Tällä kertaa sain vinkin vuokraheposta. Aikataulutuksen kanssa meni jonkin aikaa mutta nyt pääsin vihdoin testaamaan. Ensin talliin tutustumaan hevoseen ja omistajaan. Ihan hevosiksi käyttäytyi satuloinnin ja suitsimisen ajan mutta varusteet oli kuskille uudenlainen kokemus. Satulaan kiinnitettävä "ositettava" martingaali aiheutti aluksi vähän pohdintaa.

 
Äimiksen (OR:n) maneesille mentiin taluttaen. Siinäkin hepo käyttäytyi hyvin kuormurista huolimatta. Alkukäyntiä pitkin ohjin mentiin hyvin vähän. Kelinä +2 ja itellä kuuma heti alkuunsa. Tuntuma sai olla aika jykevä ja tuntui heti alussa hieman raskaalta. Sain yksityisopetusta ja hyvin kaikki istuntani pahimmat epäkohdat saivat huutia. Huippua! Huomasi kyllä että kädet karkaavat aina heti takaisin väärään asentoon. Nyt tuli sinnikkäästi sanomista samasta asiasta uudestaan ja uudestaan. Ehkä näin jopa oppisin jotain. Jalat rennoiksi, kädet lähelle toisiaan ja pois kottikärryasennosta, kantapäät ei saa nousta.
 
Ravissa sai tehdä aikalailla töitä että sain hepon edes jotenkin pyöreäksi. Tällä ei onneksi ollut niin intoa juosta turpa ylhäällä vaan osasi olla pidempänä myös turpa alhaalla. Etenkin oikeaan kierrokseen karkasi yhdellä neljänneksellä ulos jos en vahtinut ulkoavuilla tarkasti. Kunto rupesi loppumaan näin intensiivisessä opetuksessa. Laukkaa en saanut ravista nousemaan vaikka kuinka yritin. Teoriassa luulisin tietäväni miten lantion heittoliikemäinen pyöräytys tehdään mutta lantio ei ollut yhteistyöhaluinen. Ehkä hepokaan ei sitten ollut tarpeeksi lyhyt ja kuulolla. Käynnistä laukka onneksi nousi. Laukassa Väinö oli entistä raskaampi kädelle ja kun se vähän kiihdytteli niin ohjat ei enää pysyneet kunnolla lyhyinä.
 
Ravailin kahden puomin yli, ravissa meni vielä suht ok, laukassa hepo yritti venyä. Alkuun pääsin laukassakin puomit muutaman kerran vaikka aika paljon sai istua ja tehdä töitä kun yritin saada sen pysymään lyhyenä. Sitten Väinö päätti sinkaista karkuun ja hillitsin sen menoa pysäyttämällä kun ohjatkin venyi taas pitkiksi. Sen jälkeen ei kunnolla päästy enää laukkaamaan kun ratsu venyi ja kiihtyi ja ohjat karkasi pitkiksi. Ja taas oli kuskilta veto pois.
 
Lopuksi sitten hypin pikkupystyä ravista. Hyvä pomppu hepalla oli sillä melko rauhassa lähestyttiin joka kerta. Kertaalleen meinasi hyytyä kokonaan mutta pohkeilla päästiin kuitenkin yli. Ite en kovin nätisti hypyissä ollut sillä tässäkin ohjat karkasi monesti pitkiksi hypyn jälkeen. Muutama laukka-askel ja taas raville ja uusi lähestyminen. Tässäkin meinasi vähän puskea ulos kaarteessa ennen estettä. Ja vaikka esteen jälkeen ohjat karkasi pitkiksi niin hepo oli kuitenkin sen verran reilu ettei siinä lähtenyt karkuun. Esteellä korkeutta oli lopuksi ehkä 70 cm.
 
Tunnin jälkeen kädet oli aika hellänä ja oikea käsi jumissa vielä monta päivää jälkeenpäin. Ohjien venymisen yksi syy on varmaan se, että oikeassa kädessä ohjat on edelleen väärässä välissä. Ei mikään helppo hevonen todellakaan mutta toisaalta ei mitään kohtuuttoman tyhmääkään tehnyt. Kuten omistaja sanoi niin opettavainen. Muiden ihmisten kanssa jutellessa niin aika moni on kuullut siitä miten Väinö on päättänyt poistua koulukisoista kesken radan takaisin kotitalliin. Sellainen tapaus :) Puhuttiin että otetaan vielä uusiksi ja katotaan miten lähtee sujumaan.
 
Ongelmia:
suurin ongelma oli etten saanu laukkaa nostettua ravista
kiihdytteli muutaman kerran
laukan lyhentäminen aika työlästä
paikoitellen aika raskas edestä
kuskin kunto ei kestänyt
 
Parannusta:
hyvä pomppu
pysyin kyydissä kiihdyttelyistä huolimatta