Tänään menin mielissäni tallille ja ajattelin että tottakai saan Tellun estevalkkaan (kuten juonipaljastuksissakin ehdin jo hehkuttaa). Mutta olin väärässä ja ratsukseni oli merkattu Faksi. Näemmä edellinen hyppykerta oli jo muistojen kultaama, sillä ajattelin että ihan hyvä vaihtoehto. Ratsukoita valkassa oli minimimäärä 4 ja kelinä aurinkoinen +12. Faksi käyttäytyi tallissa hyvin pitkälti samoin kuin perjantainakin eli ensin yritti uhitella ja pyöriä mutta kun käskin sen aloilleen niin oli sitten nätisti.

 
Perjantain jäljiltä muistin että mikään suora ratsu tämä ei ole mutten arvannut sen aiheuttavan itelleni näin paljon hankaluuksia. Alkuverkassa pyöriteltiin runsaasti kiemuroita ja voltteja jumppasarjan ympärille ja siinä jo ravissa oli sellainen olo että voltit viuhuu niin nopeasti ohi etten saa taivutuksia läpi ennen seuraavaa. Alkutunnin ongelma oli myös se, etten meinannut kuulla ohjeita. Laukassa meinasin jatkaa kiemurtelua vaikka pitikin mennä suoraan. Faksi sentään malttoi laukata rauhassa kun muistelen että joskus muinoin ollaan menty jo alkutunnista melko lujaa.
 
Ekana tehtävänä hypättiin vinohyppyjä jumppasarjalle (5 estettä 1 laukan väleillä, 1., 3. ja 5. kavaletteja, 2. ja 4. n. 75 ja 80 cm:n pystyt). Ennen ku alotti piti kertoa kolme ekaa estettä, jotka meinaa hypätä eli muista mentiin ohi. Eli vinosti yli, laukka pitäisi saada hypyssä vaihtumaan ja jos ei vaihdu niin voltti viereisen esteen ympäri ja ravin kautta vaihto. Olin vikana vuorossa hyppäämässä ja etukäteen kuvittelin että eihän kääntäminen nyt kovin vaikeaa voi olla. Ja taas meni pahasti väärin. Faksi oli alkuun tosi löysä ja ensimmäinen hyppy oli hankala olla mukana kun hypättiin lähes paikaltaan. Laukat ei vaihtuneet hypyissä ja taisin olla ainakin toiseen suuntaan pahasti sisäohjassa kiinni ja hepokin katseli välillä ulos. Kahdesti mentiin kavaletista ohikin kun taisin lähestyä liian jyrkästi ja en vissiin saanut Faksia tarpeeksi suoraksi ja tarmokkaaksi. Ite johdin huonosti ja hevonen ohjautu huonosti mun pohkeistani. Volttejakin tein välillä minne sattuu. Hirveää räpellystä. En oikein tajua että miten se meni noin huonosti. Olisin tarvinnut vähän enemmän tilaa eli aikaa ajatella esteiden jälkeen. Käynti olisi ollut hyvä nopeus suorittamiseen. Jos jotain positiivista tuosta pitää kaivaa niin sain ponnistuspaikat laskettua viimekertaa paremmin.
 
Seuraavaksi hypättiin jumppasarja suoraan. Joka väliin siis 1 laukka. Se meni yllättävän hyvin, mitä nyt vähän liirattiin oikeaan laitaan enkä ehkä istunut ihan keskellä hevosta ja takapuolikin kävi turhan tiiviisti satulassa esteiden välissä. Kahdesti se ja se oli meidän tän päivän parasta antia.
 
Lopuksi mentiin pysty, 6 laukkaa, pysty, 2 laukkaa ja okseri. Aluksi meni ihan ok paitsi omat hypyt okserille oli rumia kun jalat heilahti taakse. Ekalle pystylle tultiin välillä tosi lähelle ja loppua kohti liirattiin tässäkin vähän oikeaan laitaan. Sitten esteitä hitusen nostettiin (okseri taisi olla 85 cm) ja tultiin eka väli viidellä. Ohjeeksi tuli etten saa päästää Faksia liian pitkäksi tai muuten se menee jälkimmäisen välin 1 laukalla. Omat hypyt meni rumemmiksi kun esteet nousi ja jalat meni entistä pahemmin hypyissä taakse eikä myötääminenkään ollut kaunista. Kahdesti vissiin räpiköitiin niistä yli, Faksi pelasti täysin yhden kerran kun ohjat karkasi pitkiksi ja jotain sähelsin ja mentiin kohti okserin tolppia. Sen verran sitten kuitenkin päästiin vasemmalle että hypättiin se eikä törmätty. Faksi suhtautui myös taakse heiluviin jalkoihini tänään armeliaasti eikä pukittanut kertaakaan. Lopuksi meille vielä laskettiin esteet ja käskettiin tulla 6 laukalla eka väli. Tultiin sitten 5,5 laukalla ja toka väli kolmella. Seuraava yritys taisi mennä suht ok vaikka siinäkin oli omasta mielestä vialla vielä vaikka mitä. Open positiivisiin kommentteihin en osannut siinä vaiheessa suhtautua kovin hyvin kun ärsytti oma osaamattomuus. Omasta mielestä huonosti mennyttä tuntia ei lohduttanut yhtään se että yleisöä oli paikalla lähes mustanaan (=paljon enemmän ku yleensä tottunut näkemään). Olisin mieluummin mennyt jossain muiden näkymättömissä.
 
Viimeksi valkassa osasin Tellun kanssa muuttaa omaa ratsastusta parempaan suuntaan kun kerrottiin miten pitäisi tehdä. Tänään osaan itsekin luetella valtavan pitkän vikalistan pieleen menneistä asioista mutta lopputunnista ne menivät edelleen yhtälailla pieleen. Omasta mielestäni kuitenkin yritin kovasti mutta silti alisuoriuduin ja olisin mielestäni kyennyt parempaankin. Lopputunnista ne taakse menevät jalat harmittivat. Hepo hyppää eteen ja minä ylös. Kysymys kuuluu että miksi. Ja miksi vain joillain hevosilla? Faksillakin okserit on kaikista pahimpia. Ehkä alkuun kannattaisi kokeilla sitä aiemmin suositeltua ilman jalustimia hyppäämistä ja juurikin Faksilla, jonka kanssa ongelma niin pahana esiintyy.
 
Tänään ratsuni oli kiero makarooni (=vino), jota en saanut kunnolla avuille. Ohjat karkasi edelleen turhan pitkiksi ja ratsu tuskin oli missään vaiheessa kahdella ohjalla ja pohkeiden edessä. Koulutunti alle olisi saattanut auttaa. Vinoonhyppykääntelytehtävä palautti kivasti maan pinnalle että aika paljon sitä on vielä tässäkin lajissa opittavaa. Mutta toisaalta kiva mennä joskus haastavampiakin tehtäviä kuin pomminvarmoja jumppasarjoja. Open lohduttava kommentti oli että jos kaiken jo osaisi niin ei tarttisi käydä täällä. Ite lohduttaudun sillä että Tellun kanssa olisi ollut paljon helpompaa. Seuraava juonipaljastus menee muuten niin että jos ei löydy lisää innokkaita estevalkassa kävijöitä niin saattaa käydä niin että seuraava valkka jää pitämättä kun taidan olla ainoa ilmottautunut.
 
Ongelmia:
oma hypyissäolo, erityisesti jalat
ohjat oli taas jatkuvasti liian pitkinä
Faksi ei ollut kunnolla avuilla
välillä mentiin aivan liian ponnettomasti
suoristus oli hankalaa, taisin olla taas sisäohjassa kiinni
kiellot kavaletille
 
Parannusta:
Faksi ei kaahannut
melkeen joka kerta tuli vaadittu askelmäärä esteiden väliin
ei tullut pukkeja
ajotuksen puolesta taisin olla hypyissä hyvin mukana
ponnistuspaikat osui paremmin ku viimeksi
kaikki pysy kyydissä
 
Kuvassa pahamaineinen okseri. Hetken kuluttua kuskin jalat viuhuu jossain takana. Kiitokset Pihlalle, joka kuvasi Sannan kameralla.