Tänään pidettiin estevalkassa koulutunti lähestyvien kisojen takia. Niin moni muu ryhmä hyppää että päätettiin säästää hevosia. Valitettavasti kisat on sitten niin huonoon aikaan etten ite pääse paikalle. Olin toivonut Herttaa tälle päivälle mutta sain Elmon. Haaveilin lähinnä että ei Marttia. Lähes joka kerta Martti on kuitenkin ollut tunnilla mukana, niin myös tänään vaikka ratsukoita oli vain 3. Kelinä oli sateinen +9, tuntuu että joka torstai sataa nykyään. Oltiin siis maneesissa. Jalustimiin riitti näin koulutunnille vain yksi kierre.

 
Alkuverkassa Elmo liikkui ensin käynnissä vähän tahmeasti eikä kuunnellut sisäpohjetta. Melko pian itelle tuli vähän kummallinen olo kyydissä enkä ollut oikein läsnä. Pelkäsin että olisin tulossa kipeäksi. Ongelmat eivät loppuneet tähän vaan seuraavaksi huomasin että alushousut on huonosti ja hiertää. En viitsinyt ruveta kaivelemaan vaan piti sitten visusti välttää könöttämistä ja nojailla pikemminkin liian taakse. Eipä tullut sanomista kuitenkaan. Olosuhteisiin nähden meni yllättävän hyvin.
 
Kevyessä ravissa tehtiin voltteja päätyihin ja hetki istuttiin harjoitusraviinkin alkuverkassa. Vähän rassasi huonosti menevät käyntipätkät ja pysähdyksessä ylös nouseva turpa. Hetken verkkailun jälkeen Elmo rupesi kulkemaan suht pyöreänä ja peileistä vilkuillen mentiin luotiviivalla, ehkä vähän korkeassa muodossa tosin. Normaalisti täällä on ollut ongelmia itellä keskittyä kuuntelemaan tehtävänantoja. Tänään sitä esiintyi tavallista enemmän. Kuulin vain muutamia asiasanoja sieltä ja täältä kun keskityin itseeni ja hevoseen. Ehkä se paikallaan seisominen ohjeiden kuuntelun aikana on toisinaan ihan perusteltua. Alkuverkassa mentiin pitkät sivut uran sisäpuolella ja opelta tuli ohjetta asettaa siinä ulos. Turpa kääntyi erittäin vähän ulos eikä rehellistä myötäystä ei tullut missään vaiheessa.
 
Tehtävänä mentiin voltteja kulmiin ensin harjoitusravissa kumpaankin suuntaan, myöhemmin laukassa. Ravissa hepo olisi saanut mun mielestäni olla aavistuksen enemmän menossa itse. Volteilla sai monesti vähän hoputtaa. Tahdista tuli sanomista. Eniten kommenttia tuli kuitenkin kuskin asennosta: jalat nousee, hartiat on väärään suuntaan, kyynärpäät ei pysy kyljissä eikä kädet omalla korkeudellaan. Oikea kantapää tahtoi taas nousta, varpaatkin sojotteli minne sattuu. Ylävartalon kääntäminen voltin kaaren suuntaiseksi oli vähän hankalaa ilman että hartiat menee eri korkeudelle ja ite kallistun sisälle. Kädet tahtoi painua suorina alas. Ratsu kuitenkin ravasti melko itekseen, hitusen puski voltin alussa ulos ja taivutuksen kanssa oli vähän tahkomista. Sisäpohje jäi ratsulta välillä kuuntelematta ja kuskia harmitti sisältä "vetäminen" eli hepo ei taipunut rehellisesti ja myötäämällä suoristui. Yritin tietoisesti välttää pään heiluttelua ja ota-päästä -vatkaamista. Kerta toisensa jälkeen myös unohtuu että ulkopohkeella huolehditaan siitä että takajalat pysyvät voltin reitillä. Muuten osaan ihan hyvin luetella voltilla taivuttamiseen tarvittavat avut.
 
Laukassa Elmo tuntui aluksi laukkaavan ilmassa, se meni jotenkin niin kepeästi ja kevyin kavioin. Jännä tunne. Ei kaahottanut yhtään, pikemminkin volteilla sai taas ratsastaa eteen. Taivutukset oli tässäkin hankalimpia asioita. Myös ulkokäsi tahtoi karkailla jos hepo ei kuunnellut ulkopohjetta ja valui ulos. Käsien koholla pitäminen, kyynärpäät kyljissä ja ylävartalon taivuttaminen vaativat paljon keskittymistä. Ja sitten tuli sanomista että jalat rennoiksi. Huoh. Elmo kuitenkin mennä posotti sangen tasaisesti. Takajalkojen aktivointiraippauksesta ei ollut moksiskaan mutta kertaalleen kun valui törkeästi sisäpohjetta päin voltilla muistutin vähän napakammin raipalla ja sain aikaiseksi protestipukin. En jaksanut taistella pukista enempää vaan tehtiin vain uusi voltti, tällä kertaa paremmin taipuen. Vaikka ratsukoita oli vain 3 niin hetkittäin tuntui silti ahtaalta.
 
Jos Elmo olisi tamma, olisin ollut hyvin ihastunut. Mutta koska se on ruuna, oli se vain ihan kiva. Sangen hyvinhän meillä meni, mitä nyt kuski ei ollut skarpeimmillaan. Laukat nousi ok-, kummatkin kuitenkin käynnistä oikein vaikka vähän pohdintaa ja ravia tulikin väliin. Tunti meni tosi nopeasti ohi. Loppuun tuli kehoitus ratsastaa Elmo vähän pidemmälle ja matalammalle kaulalle. Meni lopulta melko kevyeksi tuntumaksi mutta sain päätä vähän alemmas ja kaulan korkeimman kohdan korvien takaa lähemmäs kaulan keskikohtaa. Käynnissä sitten vielä yritin houkutella tuntumaa vasten ihan alas. Onnistui sinnepäin mutta protestiksi tuli pään viskomista korkealle ylös vähän Assin tapaan mutta rauhallisemmin.
 
Ongelmia:
hankaavat alushousut
hepo liikaa iholla kun en ollut selässä, en ole kyhnyttämistä varten
yksi pukki
painoi sisäpohjetta vasten
ei myödännyt rehellisesti läpi
kuskin jalat nousee
hartiat kääntyilee minne sattuu
kyynärpäät ei pysy kyljissä eikä kädet omalla korkeudellaan
tasainen tahti
 
Parannusta:
melko vaivattomasti ja hyvin meni vaikka kuski ei ollut ihan läsnä