Tänään kun menin tallille niin olin ihan varma että ollaan maneesissa. Mutta siellä hevoset viiletti pitkin kenttää kun pääsin paikalle. Ratsukseni oli tänään laitettu Sentti. Ja minä kun arvelin taas saavani Ruusun. Aiheena tänään laukan lyhentämistä (ja pidentämistä). Laitoin hepon kuntoon ja ihmettelin kun kentällä ei näy minkäänlaisia lopettelun merkkejä. Jäin jopa suusta kiinni siinä vaiheessa. Sitten vasta selvisi että tunti on sittenkin maneesissa ja istuntakurssilaiset pihalla. Olisin päässyt pari minuuttia aiemmin alottelemaan jos olisin tajunnut tämän heti. Kelinä oli pilvinen +14 ja ratsukoita tunnilla vaan 5. Juhlallisesti koko maneesi käytössä.

 
Maneesissa kiristin satulavyön niin tiukalle kun sain mutta totesin että silti parempi mennä penkiltä kyytiin. Pääsin kyllä selkään mutta satula kiepsahti samalla kyljelle. Ensin voi ei -ajatus iteltä. Seuraavaksi huomaan että hevonen on edelleen paikallaan ja minä kyydissä, hyvä juttu. Totean ettei satulalle voi tehdä mitään ja Sentti rupeaa vähän hermostumaan. Loikkaan väärältä puolelta alas ennen kuin tulee suurempaa draamaa. Satula irti ja takaisin paikalleen. Onneksi sitten löytyi auttaja että pääsin kyytiin. Satulavyötäkin sai selästä kiristettyä vielä 2 ja myöhemmin kolmannen. Mitenköhän tuon tekisi yksin? Satula sentään pysyi tällä kertaa omalla paikallaan eikä valunut taakse.
 
Alkuverkassa Sentti meni melko reippaasti enkä saanut sitä pyöristymään hetkessä. Ohjeet oli taas sitä normikamaa: älä vedä hevosen päätä alas, älä jää sisäohjaan kiinni, ratsasta enemmän pohkeilla, kyynärkulma. Jokaiselta opettajalta osaa jo odottaa tiettyjä käskyjä. Näistä olin taas osittain eri mieltä. Mutta volttailulla ja rauhottelulla Sentti pikkuhiljaa pyöristyi. Ite sanoisin että ongelma oli juuri liian vähäisessä pohkeiden käytössä mutta lisäksi ei niinkään vetävässä sisäohjassa vaan epätasaisessa ulko-ohjassa. Suoraan ei ainakaan alkutunnista saatu pyöreyttä vaan juuri volteilla.
 
Tehtävänä mentiin siis laukkaa. Lyhyen sivun keskeltä laukannosto, kulmaan voltti, pitkällä sivulla isompaa laukkaa (lisäys), kulmaan kiinni ja voltti ja lyhyttä laukkaa ja lyhyen sivun lopussa raviin. Ensin mentiin vasemmassa kierroksessa. Oli sangen helppoa. Lisäykset tuli melko helposti, isompi laukka tuntui tosi kivalta (miltäköhän meidän meno näytti?). Laukan sai tosi hyvin takaisinkin ja parhaimmillaan laukattiin lähes paikallaan. Tuota mentiin melko kauan. Tehtävä rullasi kivasti eikä kovin pitkään tarvinnut odotella kun mentiin hyvillä väleillä vuorotellen. Toiselle sivulle pyöriteltiin ravivoltteja. Suurimpana ongelmana vasempaan kierrokseen oli meidän laukannostot. Ite hytkyin harjotusravissa, joten Sentti ei vissiin tajunnut kun pyysin laukkaa. Kulman jälkeen sain vasta noston. Käynnistä kun kerran testasin niin nousi heti.
 
Ja sitten sama oikeaan kierrokseen. Heti alussa oli ongelmia asetuksen kanssa. Sentti katsoi ulos vaikka tein lähes mitä tahansa. Sisäpohje paremmin käyttöön oli käsky ja tajusin sen hyvin itsekin mutta mitään apua en siitä saanut. Aika monta kierrosta mentiin taistellen ja hepo asettuneena ulos. Lisäykset ja kokoamiset ei sitten yllättäen onnistuneet niin hyvin kun puolet kuskin keskittymisestä oli muualla. Sitten tuli ohje että vaihda suuntaa, tee voltti keskelle vasta-asetuksella ja vaihda sitten suunta takas kun se toimii. Vähän hankalaa oli mutta parani. Oikea kierros oli sen jälkeen parempi mutta edelleen sai olla asetuksen kanssa tosi tarkkana. Sitten mentiin laukkapätkä enää kerran ja tällä kertaa yksi kerrallaan eli odoteltiin enemmän. Vika kerta meni ehkä parhaiten oikeaan kierrokseen. Lisäys tuli kivasti ja voltilla sain laukan lyhenemään. Yhtä helppoa se ei ollut kuin vasempaan kierrokseen mutta hyvin lyheni kuitenkin verrattuna oikean kierroksen alkuun. Oikeassa kierroksessa laukat nousi paremmin ja muutaman kerran Sentti nosti itekseenkin. Sitten takas raviin ja uusi nosto. Kerran tuli väärä.
 
Loppuverkassa Sentti venytti hyvin eteen alas ja meni ehkä aavistuksen turhan reippaasti. Kiva eteenpäinpyrkimys sillä, ei tarvinnut hoputella. Tunnilla eniten tuli sanomista kyynärkulmistani, tunnustan. Samalla kädet laskee liian alas, tunnustan senkin. Oikea jalka halusi nousta ja siksi jalustin valui jatkuvasti syvemmälle jalkaan. Sisäohjasta en tunnusta pahemmin vetäneeni. Kuten eilen totesin niin tahtoisin videolta todistusaineistoa että jään sisältä kiinni. Tänään kuitenkin sen verran edistystä että oikealle asettumisen ongelma saatiin ratkaistua. Kyseenalaistan edelleen vähän turhan paljon tämän open sanomisia. Mutta kivoin tunti kyseisen open kanssa tähän mennessä, johtui kyllä varmasti Sentistäkin.
 
Ongelmia:
laukannosto vasempaan kierrokseen
oikeassa kierroksessa asetus ja oikean pohkeen läpimeno
kädet halusi olla taas suorina ilman kyynärkulmaa
oikea jalka nousi
 
Parannusta:
lyhensi laukkaa tosi hyvin
isompikin laukka irtosi kivasti