Tiistaina ratsukseni oli merkattu Rusina. Enpä olisi etukäteen arvannut. Tunnustan että vähän ohitin tämän uuden tulokkaan epäkiinnostavan näköisenä. Korkeutta tammalla on nettisivujen mukaan n. 163 cm mutta rakenteeltaan se on aika vankka. Enempi kylmäverityyppinen. 2003 Virossa syntynyt, koulupuolella kuulemma he B-A ja re 90 cm. Melko reipas mutta tasainen. Omaan silmään pisti lähinnä se, että estetunneilla on käyttäytynyt tosi fiksusti eikä erikoisesteitäkään kytännyt yhtään.

 
Harjatessa hepo vähän luimi, joten pistin varmuuden vuoksi kiinni. Muita ongelmia ei sitten ollutkaan. Kelinä oli +3, me maneesissa. Ratsukoita tunnilla oli 6 ja joukossa oli taas myös Aarre-poni. Näin sen nyt kolmatta kertaa tunnilla. Päivän aiheena ei ollutkaan koulua vaan puomeja, joten kävin vaihtamassa kouluraippani esteversioon. Kannuksia en uskaltanut uudelle tuttavuudelle laittaa.
 
Puomeja oli maneesiin aseteltu toiselle pitkälle sivulle 3 kpl 17 metrin välein, takapäädyssä oli ympyrällä yksi, toisella pitkällä sivulla n. 5 ja toisessa päässä ympyrällä 3 viuhkana. Alkuun mentiin puomien yli ravissa. Rusina eteni ihan hyvin itekseen mutta välillä oli kuulemma vähän liian rauhallinen. Ympyröillä meinasi vähän valua ulos. Toisen pitkän sivun n. 5 puomin välit oli 2 tai 4 raviaskeleen verran ja meillä tuli pääsääntöisesti vaadittu määrä askelia. Välillä oli pientä epätasaisuutta vauhdissa, kiihtyi loppua kohti. Toisen pitkän sivun puomien (3) väleihin tehtiin voltit sisälle. Siinäkin sai keskittyä kääntämään kunnolla.
 
Sitten tehtiin tätä laukassa toiseen kierrokseen. Epätasavälein olleita puomeja ei tultu mutta muut kyllä. Voltit oli monesti hitusen isoja. Viuhkapuomeilla hepo valui loppua kohti ulos. Selkään oli tosi hankala tuntea että mihin väliin puomit tuli kun laukka oli niin tasaista ilman selkeää liitovaihetta. Tuli sanomista että Rusina vyöryy. Tosiaan, ohjat valui pitkiksi ja hepo meni etupainoisena. Ite vaan nostelin käsiäni ja yritin nojata taakse vaikken ollut aina satulassakaan. Ja meno kiihtyi puomeja kohti. Siitä saatiin pari sakkokertaa. Taisi mennä vähän huonommin kun ope toivoi, sillä sitten jatkettiin tehtäviä kaksi kerrallaan.
 
Pääty-ympyrä viuhkalla alkoi kelvosti, sitten tuli ulosvalumia ja askelten osumattomuutta. Pohkeet, pidäte, pohkeet, pidäte. Laukkaa vähän lyhyemmäksi. Lopulta onnistui askelten osuminen ja kääntäminen. Ei ollut niin paha kuin pelkäsin. Hankalampaa oli aiemmin saada kiihtyminen ennen puomeja pois.
 
Seuraavaksi tehtiin yksitellen ensin laukassa pääty-ympyrä yksinäisen puomin yli ja siitä jatkettiin linjalle. Puomien välit oli laukassa siten, että joka toinen väli oli innarina, joka toiseen tuli 1 laukka. Ennen laukannostoa Rusina vähän keräsi virtaa ja pomppi paikallaan. Ekalla kerralla yritin pitää ratsun lyhyenä mutta puomeilla tiputti melko alussa raville. Ope sanoi että siinä oli ideaa mutta ajatus (ja pohkeet?) ei kantanut loppuun asti. Seuraava yritys tuotti toivotun tuloksen.
 
Viimeisenä mentiin 17 metrin välejä laukassa suoraan. 3 oli kerrallaan liikkeellä. Kumpaankin suuntaan sama juttu. Meiltä toivottiin 5 laukkaa väleihin. Alkuun tuli ensin 6, sitten parani ja meni hyvin. Sitten tuli askelvirheitä ja meni epätasaiseksi. Ensimmäinen eli oikea kierros oli kuitenkin vaivattomampi. Vasempaan meiltä toivottiin edelleen viittä askelta. Osa välillä pidensi ja lyhensi, me tehtiin ne vahingossa. Väleihin tuli neljästä kuuteen laukkaa ja puolikkaitain. Itellä ei ollut vauhtisilmä ihan kunnossa. Laskin sinnikkäästi viiteen ja ope huusi että ei siihen viittä tullut vaikka kuinka viiteen laskisit. Vähän ihmettelin tohelointia sillä tämähän on yksi suosikkiharjoituksistani ja omasta mielestäni olen tässä ihan hyvä. Lopuksi skarppasin kunnolla ja rupesi taas vaadittua viittä tulemaan. Ihan tasaista ei ollut mutta osui oikein niin se riitti.
 
Vaikka hepo laukassa ja ravissa oli salakavalasti pidentyvää tyyppiä, niin käynnissä sen sai höyhenenkeveäksi edestä ja se melkeinpä rullasi itsensä liian lyhyeksikin. Hauska tapaus. Laukasta raville hiljentämiset oli vähän vyörymistä muttei muuten ollut kovin raskas kädelle. Yritteliäs, hitusen hidas mutta kuuliainen. Tykkäsin!
 
Ongelmia:
selkään oli hankala tuntea osuiko hepo puomille oikein
muutamat väärät laukat
 
Parannusta:
tosi kiva ja fiksu heppa