Keskiviikkona pakkasta oli jo -15. Tunnustan että tallille meno ei hirveästi tästä syystä houkutellut. Maanantaista viisastuneena pakkasin itelle vaihtovaatteet matkaan. Ajattelin että aikaa on hyvin kun tunnit alkaa vasta viideltä. Karsinan siivoukseen sain kuitenkin kulumaan melko kauan. Easy taas vähän pöljäili kun hain sen sisään. Nyt tuli huomattua että kun hepo päättää lähteä johonkin ja ite roikkuu narusta perässä niin ei pito riitä. Hyvin liukui kuski perässä kun hepo vaihtoi suuntaa. Jonkin aika jouduin huitomaan ja ärjymään mutta sitten päästiin loppumatka sievästi nuhteessa talliin. Tämän päivän missio oli ratsastaa hepo hikeen.

 
Pakkasen takia laitoin alkutunnille 3-sormihanskat. Kädet pysyi siedettävän lämpiminä mutta ohjat valui ikävästi pidemmiksi. Tein treeniä maanantain juttuja mukaillen. Maneesissa oli toisessa päässä yksityisvalkka menossa ja vapaassa päässä oli meidän lisäksi toinenkin heppa. Myöhemmin kolmaskin. Alkuun väännettiin vähän käynnissä, asetuksia sisään ja ulos. Sitten ravissa sama juttu. Tuntui paljon hankalammalta kuin maanantaina. Peili kavalsi että jalat on taas liian takana ja yritin niihinkin keskittyä sekä keventämään enemmän takajalkojen päälle. Easy myötäsi aina välillä mutta kovin tasaiseksi meno ei missään vaiheessa mennyt. Ratsun keskittymistä selvästi häiritsi liikenne ovissa ja ite yritin parhaani mukaan saada sen keskittymään hommiin.
 
Välillä istuin harjotusraviinkin ja menestys oli vaihtelevaa. Välillä hyviä pätkiä ja sitten taas volteilla takaosa liiraili minne sattuu, ratsu ei halunnut asettua, kiihdytteli tai hidasteli. Ennemmin kyllä juoksi alta pois kuin hyytyi. Takaosan väistätykset ulos onnistui kivan helposti kumpaankin suuntaan. Laukat nousi vähän hitaammin kuin viimeksi. Rullausta laukassa ei ollut yhtä hyvin, aluksi joutui vähän patistelemaan. Siirtymät raviin ja kääntämiset toimivat nekin edelleen vähän hankalasti. Kääntyi kyllä mutta jännittyi samalla ylös. Vastalaukkaa mentiin jokunen ympyrä kumpaankin suuntaan. Parhaimmillaan ehkä kierros vaihtamatta. Kyllä sitten niitä vaihtotarjouksia sateli. Sitten vain nopea hidastus (käyntiin) ja uusi nosto.
 
40 minuutin jälkeen kädet olivat lämmenneet sen verran että saatoin vaihtaa kevyemmät hanskat käteen. Ohjastuntuma napakoitui kivasti. Samalla tuntui että työskentelyn sai alottaa uudelleen alusta. Muutamia loivia kiemurauria mentiin laukassa. Sitten kello oli jo niin paljon että tuntilaiset tuli maneesiin. Ratsu ei ollut vielä kuumissaan, joten jatkoin treenaamista. Meille ja toiselle yksärille rajattiin oma kaistale päähän. Mentiin ravia, asetuksia sisään ja ulos ja laukka-ravi siirtymiä. Pidempiä pätkiä kun mentiin laukassa niin hepo enempi kaahotti taas. Sitten työstettiin taas tovi, tehtiin voltteja ja yritettiin uudestaan. Ei tullut laukasta yhtä hyvää kuin maanantaina. Hyvin nosti näemmä se maanantain treeni rimaa että mitä voi vaatia ja millaista menoa saada.
 
Lopuksi Easy vähän tasottui ja saatiin hyviä pätkiä ravissa. Hepan korvanjuuret oli jo kostuneet, joten volttailtiin vielä hetki kahdeksikkoa ja tasaisuus pysyi lopulta myös suunnanvaihdoissa. Siihen oli sitten hyvä lopettaa. Loimi niskaan ja mahdollisimman vähällä tuntilaisten häiritsemisellä ulos. Matkalla maneesista talliin näppiparkani jäätyivät tönköiksi kun en vaihtanut paksumpia hanskoja takas.
 
Kuivat vaihtovaatteet tulivat tarpeeseen. Hepo sai jatkaa kuivattelua loimen alla sen aikaa kun laitoin ruoat valmiiksi. Tällä kertaa pääsin harjaamaan loimenkin puruista. Tallireissun jälkeen olin taas niin jäädyksissä etten tarennut ulkoilla enempää. Kammottavaa että entistä kovempia pakkasia lupaillaan ja loppuviikon suunnitelmissa on taivasalla ratsastusta. Saa nähdä kuinka käy.
 
Ongelmia:
venkoilevampi heppa
kuskin jalat menee liian taakse
 
Parannusta:
oli kivan reipas, hitusen liikaakin
väistätykset onnistui helposti