Maanantaina päästiin Easyn kanssa taas valkkaan, aiheena tällä kertaa kavaletteja. Pihalla oli -7 ja ratsukoita opetuksessa 2. Jätin paksummat hanskat tällä kertaa kokonaan matkasta ja alkutunnista fleecevuoratuilla hanskoilla meinasi olla aika vilu. Alkuverkassa ravattiin ympyrän kaarella olleen kahden puomin yli ja tehtiin väliin voltti. Toisessakin päässä oli puomi, vähän milloin mitenkin ja sekin ylitettiin muutaman kerran. Oikeaan kierrokseen Easy oli aika hyydyksissä eikä välillä jaksanut nostella jalkojaan kunnolla puomille vaan kolisteli.

 
Laukassa puomit ylittyi ihan ok, tasaisesti tuli 4 laukkaa väliin. Olin positiivisesti yllättynyt ratsun rauhallisuudesta. Sitten ruvettiin tekemään puomien väliin voltti ja siinäkin hepo alun pienen tasapainottomuuden jälkeen rentoutui nätisti. Tätä mentiin ainakin vasempaan kierrokseen.
 
Ennen kavaleteiksi nostamista nousi meidän jalustimet kaulalle. Pientä epävarmuutta aiheutti aluksi mutta kavalettien ylitys ympyrällä onnistui tosi hyvin. Ekalla kerralla väli jäi neljällä laukalla jopa vähän pitkäksi kun Easy oli niin rauhallinen. Vasen kierros eka. Loppua kohti vauhti aavistuksen kiihtyi mutta askelvirheitä ei tullut. Palaute oli positiivista että mukaudun hyppyyn sopivasti, myötään enkä jää vetämään. Omasta mielestä sain tosi hyvin johdettuakin. Kolmanneksi viimenen kierros oli paras. Oikeaan kierrokseen alotettiin tosi vahvasti, ope taisi sanoa jotain erinomaisesta. Sitten menoa piti vähän säätää enkä osannut säätää niin herkästi kuin mihin ratsu reagoi. Tasaista menoa ei tullut, vauhti vaihteli, kaaren muoto vaihteli ja laukka-askeleet ei olleet keskenään yhtä pitkiä. Askelvirheitä ei edelleenkään tullut mutta epätasaisuus vähän rassasi. Kivaa oli että ratsu reagoi niin herkästi mutta rupesi olemaan jo vähän turhan herkkää. Melko siistiä kuitenkin ja pikkuviilausta.
 
Sitten tehtävää vaikeutettiin. Oikea laukka uralla ja voltilla kavaletin yli. Alku oli aika hankalaa, epätasapainoista liirailua ja puskemista pohkeita vasten. Välillä hepo tuskin hyppäsi kavaletista yli vaan pikemminkin astui. Odota hyppyä tuli ohjeeksi. Kahdesti piti mennä mutta taidettiin mennä viidesti ennen kun meno tyydytti opea. Jälkimmäinen voltti mentiin myös monesti. Kaverin jälkeen sama vasempaan kierrokseen. Sitä ennen odotellessa vähän treenattiin tuota oikeaa kierrosta itsenäisesti open ohjeiden mukaan. Vasen taisi olla aavistuksen helpompi suunta mutta aika monesti edelleen mentiin ennen ku kelpasi. Pitäisi ite kääntää tasaisemmin ja lihottaa voltin alkupuoliskoa. Ei olisi arvannut kuinka hankalaa tuokin voi olla. Kaverin suorittaessa ravailtiin vähän iteksemme. Oven päädystä löytyi mörköjä enkä jaksanut taistella niistä. Mentiin sitten vaan vähän kauempaa ohi. Kostautui seuraavassa kohdassa.
 
Seuraava tehtävä oli laukata kavaleteista suoralla linjalla yli. Väliä ei oltu kuulemma laskettu. Mentiin sujuvaa laukkaa ja kivan tasaisesti ja suoraan. Ensin vasemmassa, sitten oikeassa kierroksessa. Väliin tuli 5 laukkaa kummallakin kerralla ja laukka pysyi samana. Tehtävä meni oikein kivasti mutta kun reitti meni suoraan kohti oven mörköjä niin kummallakin kerralla oven lähellä hepo lähti luisumaan omille teilleen ja meno levisi. Käsky kävi että voltti siihen ja hevonen töihin ja kuulolle. Äkkiä meno sitten parani mutta näemmä välillä tulee tuollaisia tyhmiä virheitä, joiden antaa tulla.
 
Lopuksi vielä lisää haastetta. Vinohypyt kavaleteille ja tarkoitus vaihtaa laukkaa hypätessä. Ensimmäinen käsky oli että parempi laukka, enemmän ratatempo. Aika monta yritystä saatiin ottaa että laukat lähti vaihtumaan. Ite menin lukkoon enkä osannut enää johtaa kunnolla saati antaa laukka-apuja ajallaan. Vaihtoipa hepo kertaalleen askelta ennen kavalettiakin. Suurin osa yrityksistä meni kuitenkin vaihtamatta, kumpaankin suuntaan mentiin. Oikeasta vasemmalle tuli helpommin, toiseen suuntaan ohje oli että kokeile kääntää oikealle heti kavaletin jälkeen. Siinä katosi samalla hypyn suoruus ja hepo meni heti loikassa mutkalle. Vasen ohja ei tukenut tarpeeksi ja pohkeet tekivät omiaan jos mitään. Siinä sitten useamman kerran kiihdyteltiin voltilla vastalaukassa. Kun ulkopohje oli tarpeeksi takana ja lopuksi kun ei käännyttykään vaan mentiin suoraan niin vaihto tuli. Yrityksiä tuli reilusti yli kymmenen, vaihtoja ehkä 4 tai 5. Lohduttaudun sillä että tosi vähän olen näitä itekään treenannut. Ite meinasin lähestyä turhankin jyrkästi vinoon.
 
Tosi kiva tunti oli taas. Hepo hikosi kunnolla ja ite pysyin hämmästyttävän hyvin kyydissä ilman jalustimia. Laukanvaihtotehtävästä jäi semmonen olo etten ehkä sittenkään keskittynyt tarpeeksi. Katse saattoi harhailla missä sattuu. Pelottomasti ja sinnikkäästi kuitenkin otin aina uudestaan. Omana ongelmana huomasin että jos joku oli vähänkin meidän reitillä niin menin ite puihin. Loppuverkassa Easy sitten otti yhden sivuhypähdyksen ovella mutta muuten käyttäytyi tosi fiksusti.
 
Ongelmia:
laukanvaihdot pyynnöstä
puski oikeaa pohjetta vasten
 
Parannusta:
kivan tasaisesti meni koko tunnin
säätyi hyvin
pysyin yllättävän hyvin kyydissä
 
Valkan jälkeen oli vuorossa hepan muutto-operaatio yksityistallille naapurustoon. Heippa maneesi!