Netistä bongasin juttua että Virpitalleilla on tutustumiskampanja menossa. Uudet asiakkaat saa elokuun aikana 5 kerran kortin puoleen hintaan eli tuntihinnaksi jää vaan vähän reilu 11 euroa. Hevostelua halvalla eli sinne siis. Paikkakin löytyi yllättävän läheltä, alle 20 km kotoa. Mukaan houkuttelin kesän leirikavereita, joista tänään mukaan lähti 2. Paikan päällä selvisi että meitä on tunnille tulossa 5 ratsukkoa ja loputkin 2 ihmistä oli aaltislaisia. Pelkkää Aaltiksen ja Saaran porukkaa siis.
 
Ratsukseni sain Vallun. Kummallista että kyseessä oli rautias heppa sillä tähän asti vallut ja wallut on olleet mustia tai ainakin hyvin tummia. Heppa oli hyvin korkea mun mittapuuni mukaan, n. 170 cm arvelisin ja ihan kuivuneen hiekan peitossa. Harjailin sitä vaikka kuinka ja silti se pölisi. Hoitaessa oli nätisti mutta vähän levoton, rauhottui sitten vähän.
 
Kentällä pompattiin selkään mutta koska uhkaava tumma pilvi lähestyi ja aiemmin oli kuurotellut isosti niin mentiin varmuuden vuoksi maneesiin. Yllättävän pieni maneesi mutta viidelle suht passeli. Pihalla oli n. +19 astetta eikä tunnin aikana tainnutkaan sitten sataa. Tuntui että Vallu testaili mua miten tykkää sillä pitkin ohjin kävellessä hepo meinasi yhtäkkiä poistua avoimesta oviaukosta. Myöhemmin tunnilla taas pitkin ohjin mentäessä se teki yhtäkkiä uralla täyskäännöksen. Alkutunnista vähän kyttäsi kulmaa mutta tuntui siltä että siinäkin hepo vaan testailee kuskia. Alkuverkka meni suht ok. Liian kiireisestä tahdista tuli sanomista. Hepo joko mateli tai kiirehti ravissa. Alkuun Vallu oli myös turhan jännittynyt ja tuli kehotus saada sitä matalampaan muotoon. Kädet mulla oli taas liian jäykät. Pahimmillaan hepo nosti pään ylös ja heilutteli sitä puolelta toiselle. En tunnin aikana oikeen hahmottanut että mitä tein väärin saadessani tuollaisen reaktion. Löysemmällä ohjalla pää ei laskenut vaan siihen tarvittiin pohkeita.
 
Tehtävänä mentiin siksakkia tötsien välistä suoristaen siten, että kulmat tehtiin takaosakäännöksiä ajatellen. Alkuun tötsiä oli neljät, sitten väheni kolmiin. Ihan heti en ihan tajunnut että mitä haettiin. Muutama kerta mentiin käynnissä, sitten ravissa. Sitten ravissa piti lisätä siksak-sisäkulmiin voltit enkä tiennyt enää että pitääkö silti mennä takaosakäännökset ja missä pitäisi mennä askeleenpidennyksiä (sellaisistakin oli välillä puhe). Hepo puksutti menemään edelleen vähän epätasaisesti. Aika tarkkana sai ohjauksen kanssa olla sillä hepo lusmusi juuri siitä mistä sai. Ope käski pyöritellä voltteja ja ottaa hepoa pyöreämmäksi. Open hetkellinen tarttuminen ohjiin auttoi asiaa ja hepo lakkasi hetkeksi puremasta kuolaimeen. Ulko-ohja itellä silti meinasi välillä löystyä liikaa. Volteilla välillä lapa puski ulos ja välillä takaosa liirasi. Liiraaminen kuulemma johtui siitä että jäin liikaa sisältä kiinni. Toisella pitkällä sivulla kun mentiin suoraan niin otin asetusta ulos kuten ope kehotti. Peili kavalsi että jos en ollut tarkkana niin hepo tarjosi siinä samalla pohkeenväistöä ja kulki ihan peräpää sisällä.
 
Muutamia hyviä hetkiä saatiin kumpaankin suuntaan. Istunta ja ääniavut auttoivat vaikka aika maltillisesti äänellä silti pidättelin. Takapää taisi hiljalleen tulla hommiin paremmin mukaan, ainakin muoto parani. Ravikin oli jotain muuta kuin lusmuilua tai kiiruhtamista. Melko pitkään mentiin tuota.
 
Loppuun sitten laukattiin. Yllättävää kyllä melko monella oli noston kanssa ongelmia. Oikealla laukalla alotettiin ja sain ensin kolme kertaa väärän kun hepo ylipäänsä suvaitsi nostaa laukan. Käynnistä piti nostaa, mutta nousi siis tosi huonosti. Väärästä laukasta hidastaminen oli kammottavaa kun hepo viipottaa pää todellakin taivaissa. Pitäisi pidättää mutta ohjiin koskemalla pää nousee entisestään. Opelta tuli ohjetta että kevennä ja voltille. Nostoissa piti olla erityisen tarkka että sisäohja on löysä. Ehkä tämän voi pistää vinouteni piikkiin.
 
Osasin taas muuten kommentoida että "en osaa" (enkä "mutku tää ei mee"). Tässäkin vaiheessa tuli muuten heposta vähän Väinö mieleen. Aiemmin tuli jo alkutunnista. Oikeasta laukasta hepo sitten tiputteli vielä muutaman kerran itekseen raville. Kertaakaan en siis vielä päässyt siirtämään laukasta raviin. Uudet nostot oli yhtä hankalia raviviipotuksineen. Vasen laukka nousikin sitten tykin suusta. Ensin vähän pierupukkilaukkaa sangen hyvällä haipakalla. Tallin omistajakin oli tässä vaiheessa seuraamassa meidän menoa. Ekalla kerralla maneesi tuntui tosi pieneltä kun lähestyttiin pitkän sivun loppua. Hepo kuitenkin käyttäytyi nätisti kovasta vauhdista huolimatta. Raippa piti käskystä pudottaa pois ja sitä en kyllä enää kaivannut. Hetken päästä iski vauhtisokeus enkä meinannut tajuta kun ope käskee pidättää. Vauhti oli edelleen reipasta. Lopulta sitten yritin lyhentää laukkaa mutta se ei onnistunut. Käsistä piti joustaa sanoi ope. Raville siirtyi kuitenkin nätisti pyydettäessä.
 
Loppuravailut meni melko äkkiä. Kuulin kommenttia että mut oli laitettu testiksi Vallulle kun olen menossa torstain estevalkkaan. Läpäisin testin ja pärjäsin Vallulle joten kelpaan varmaan valkkaryhmään. Hepolla oli ollut 3 päivää vapaata tätä ennen. Tunnin aikana kuulin monesti sekä "kädet alas" että "kanna kädet". Näemmä tilanteesta riippuen nostin käpäläni ylös tai laskin ne alas. Oikealla paikalla niitä on yllättävän hankala pitää jos tulee joku tilanne päälle.
 
Tykkäsin tunnista kovasti. Osaava heppa, joskin vähän testaili kuskia. Ratsu tuntui myös melko valtavalta kun on tottunut puolitoistametrisiin. Ope oli huomattavasti parempi nyt koulupuolella kuin mitä tykkäsin talvella estekurssilla (muisti mut sieltä). Tehtävä oli monipuolinen ja meiltä vaadittiin hyviä suorituksia. Pääosin olin jyvällä mitä haetaan ja open korjausehdotukset oli ymmärrettäviä. Lisäksi olin korjauksista samaa mieltä. Tämän perusteella suosittelen muitakin kokeilemaan. Itelle vielä plussana että lopputunnista kuulin että tarkotus on kasata kisaporukka ja käydä näillä hepoilla sit kisaamassa. He A (ja enemmänkin) -tasoisia ratsuja ois tarjolla ja estepuolellakin osaavia.
 
Ongelmia:
omat jäykät kädet
vino kuski
laukannosto oikealle
hepon pään viskely
tuli kommettia että pitäisi ratsastaa enemmän pohkeilla kun nyt ratsastan ohjilla taaksepäin
 
Parannusta:
hepo meni välillä nätisti pyöreänä
tulin vähintään tyytyväiseksi