Tälle päivälle luvassa oli esteratatreeni. Vähän hassusti ajoitettu kun estekisat oli eilen. Ratsukseni osui taas Hasse. Mikäpä siinä. Päivän erikoisuus oli että Hassea ei ois napannut. Meinasi mennä metsästämiseksi jo päitsienkin kanssa kun hepo kääntyi karsinassaan karkuun ja nosti turpansa korkeuksiin. Hepo oli mudastanut itsensä ja kunnolliseen harjaamiseen meni aika kauan. Lapussa luki myös että pelhamit ja ne sitten laitettiin. Satulointiin pyysin taas apua hevosta pitämään.

 
Hasse oli ihan rennolla tuulella. Alkuun pyysin opea tarkastamaan suitsituksen, epäilytti että onko kuolaimet liian alhaalla ja yhdellä reiällä ope niitä nostikin. Ketjuun ei koskenut. Alkuun mentiin katselemaan esteitä lähietäisyydeltä kun oma teema tälle päivälle oli että ilman kieltoja varman päälle. Ope hätisti meidän raville ja sanoi ettei esteiden eteen kävelystä ole juurikaan hyötyä kun laukassa tilanne on kuitenkin eri. Aika monta estettä ehdittiin kuitenkin haistella ja kaikkia Hasse myös nuuhki. Yksi oli, jota hepo vähän enemmän kyttäsi eikä patistamatta mennyt ihan eteen. Olikohan jakkaraeste vai laine, en muista enää.
 
Alkuraveissa hepo oli rennompi kuin aiemmin. Aavistuksen reipas muttei juossut alta. Ei tullut mitään kommenttia meidän menosta. Muutaman kerran jäi edestä tyhjäksi ja hidasti. Viime kerralla opittu konsti että hetkeksi ohjat ihan löysälle ja pohkeilla eteen auttoi. Muutaman askeleen jälkeen sai kerätä ohjat taas tuntumalle. Pää ylhäällä paikallaan poukkoilua ei ollut. Laukassa sama toistui myös mutta hyvin nopeasti selvittiin tilanteista. Ope sanoi että ei saa jäädä edestä tyhjäksi ja arvelen että viittasi juuri tuollaiseen tilanteeseen.
 
Esteitä oli maneesissa edellisen tunnin jäljiltä 6. Ohessa oma tulkinta lopputunnin ratanumeroilla höystettynä. Ykkönen oli ristikko, kakkonen portti, kolmosen/kasin alla oli kaksi jakkaraa, nelonen/seiska oli laine, vitosen alla oli kukkalaatikot ja kutosen vieressä palmut.
 
Oma tulkinta esteistä. Tänään ne oli pienen näköisiä.
 
Ekana verkkaesteenä oli ristikko. Vasemmassa kierroksessa kahdesti. Hasse yllätti eikä kiihdyttänyt yhtään esteelle. Ope taisi sanoa että laukkaa enemmän. Hypyssä tuli myös kommenttia että myötää. Annoin ohjat oikein liioitellun löysäksi. Hepo meni täysin mukisematta yli. Huippua! Seuraava verkkaeste oli portti, sekin vasemmassa kierroksessa katsomoa kohti. Ekalla kerralla Hasse hidasti, kiemursi ja epäröi. Ope sanoi että yli vaan. Niin oltiin menossakin ja mentiinkin. Toinen kerta onnistui jo laukassa.
 
Verkkaesteenä hypättiin porttia. Kuvasta kiitos Minnalle. Kuvia on käsitelty.
 
Koska ratsukoita oli tunnilla 8 ja aiheena rataharjoitus niin seuraavana oli sitten se rata vuorossa. Saatiin kunnia olla vikoja. Pitkin ohjin käyntiä siis hyvin pitkään. Siinä käytiin vielä tutkimassa kutonen varmuuden vuoksi. Sitten yhden ratsukon ajan käyntiä ohjat tuntumalla ja lopulta edellisen hypätessä ravia ja laukkaa. Vähän hepo meinasi reipastua mutta kuunteli hyvin.
 
Laineessa ei ollut tänään mitään jännää. Este numero 4. Minna kuvasi.
 
Alkuun ope sanoi että laukkaa kunnolla. Hassen kanssa en mitään oikeaa ratavauhtia uskaltanut mennä mutta reippaaseen menoon tähdättiin. Ristikolla ei mitään ongelmaa. Ei mitään uusintateitä tehty vaan kierrettiin ihan reilusti kaukaa. Laukka taisi jäädä vaihtumatta. Yritin ainakin vaihtaa askeleessa. En muista kuinka kävi mutta vaihtui lopulta. Jossain välissä rataa vaihtui askeleessakin pyynnöstä.
 
Portistakin päästiin hyvin yli. En muista vaihtuiko laukka hypyssä mutta ihan kelpo tie oksereiden välistä tehtiin. Ehkä aavistuksen syvemmän kaarteen olisi vielä voinut tehdä. Jakkarakin ylittyi hyvin. Kaarre oikealle oli taas laajahko. Laineen ja okserin väliin toivottiin kuutta askelta ja sai pidättää että mahtui. Kuusi kuitenkin tuli. Kaarre katsomon eteen ja toinen okseri. Siinä taisi vauhti jo vähän kiihtyä. Tulikohan 6 laukkaa seuraavallekin välille. Laineen jälkeen hepo vähän ampaisi ja meinattiin mennä kavereiden joukkoon. Meni jo esteelle suoristuksen puolelle että sain laukan haltuun. Jakkaraa Hasse sitten kyttäili ja näytti jo kauempaa että empii. Siihen sitten pysähtyi esteen eteen. Ope sanoi että meni liian kauan saada laukka hallintaan. Minä taas pohdin että olikohan jakkara tuosta suunnasta ainoa näyttämättä jäänyt este. Uudella yrityksellä päästiin yli.
 
Tämä ei ole kielto. Este numero 5. Kuvan otti Minna.
 
Näin siitä loikataan yli. Itellä jäi tuommoinen himmailu jo unohduksiin. Minnan kuvaama tämäkin.
 
Hitusen taas harmitti kun tuli melkein puhdas rata. Ihan tasaista meno ei edelleenkään ollut ja hypyissä istuin vähän millon mitenkin. Välillä takakaari kävi kimppuun, välillä jalat heilui minne sattuu.
 
Sitten oli vielä uusinta luvassa ja sai hypätä kaksi vapaavalintaista estettä. Meille valkkasin radan viimeiset eli laineen ja jakkaran. Laineelle oli vähän lähestymisongelmia kun en keksinyt mistä välistä kannattaisi mennä. Mentiinköhän lopulta oikeassa laukassa kakkosen sisäpuolelta. Jotenkin vähän kummallisesti kuitenkin. Siitä päästiin kuitenkin nätisti yli ja hepokin malttoi olla kiihtymättä tällä kertaa. Eikä jakkarakaan tuottanut enää mitään ongelmia. Kehuja tuli että meni paljon paremmin.
 
Pelottavin jakkara pelottavasta suunnasta. Minnalle kiitos tästäkin otoksesta.
 
Olin tuntiin tosi tyytyväinen. Hasse paransi taas edellisestä. Se ei ole koskaan ennen hyppytunnilla ollut näin rauhassa ja hypännyt selvästi mielellään. Kuolaimilla on näemmä valtava merkitys ainakin tämän ratsun kanssa. Estekorkeus oli tänään noin 70 cm. Olisin arvellut kuusikymppisiksi kun tuntuivat pikkuisilta. Kerrankin näinkin. Nyt oli jo semmonen olo että Hassenkin kanssa voisi mennä kisoihin ilman että tarvitsisi aiheuttaa siellä kauhistelua.
 
Hassella jatkui vielä hommat ja se sai omat suitsensa takaisin. Maneesissa leikki taas kirahvia ja kurkotteli hetken kattoon ennen kuin sain suitset vaihdettua.
 
Ongelmia:
1 kielto
välillä liian rauhallinen laukka
oma istunta hypyissä
en enää uskonut aukottomasti kaikkea mitä ope sanoo (esteiden näyttämisestä ei ole hyötyä)
 
Parannusta:
vain 1 kielto koko tunnin aikana!
Hasse oli tosi rauhallinen
taas kivoin tunti Hassen kanssa tähän asti, jatkuvaa parannusta siis