Opiskelijoiden ratsastuksen SM-kisojen estekarsinta oli sunnuntaina Peikin tallilla. Sekä ratsuni että ratapiirros selvisivät jo lauantaina. Hevoseksi Pairon ja ratana 80 cm arvostelulla 367.1 ja uusinnassa tyyliarvostelu. Lauantaina kuulin juttua että Pairon hyppää kuin pantteri, senkun ohjaa esteille niin se kattoo itse paikat ja hyppää pyöreästi yli. Kuulosti hyvältä. Sillekin olin päivän toinen ratsastaja. Peikillä rata oli pihalla ja verkka maneesissa. Kelinä jälleen aurinkoinen +28.

Ratapiirros. 
 
Kun pääsin paikalle niin rataan tutustuminen oli jo käynnissä. Sinne vaan sekaan kävelemään. Kaikki muutkaan ei olleet kisavaatteissa niin en itekään vaihtanut sitten vaatteita ennen tutustumista. Kenttä oli melko märkä ja lenkkarit oli samantien liejussa. Eipähän pölissyt. Hevosista jaettiin etukäteen infolaput. Omassani luki että pieni, vekkuli hevonen joka tarvitsee radalle reippaan laukan. Lisäohjeena tuli että tuntuma esteelle asti, pohkeet kiinni eikä saa hypätä ennen hevosta. Pienilaukkanen hevonen.
 
Katselin Paironin (rautias läsipäinen sukkajalka tämäkin, vatsan alla valkoinen laikku) verkkaa ekan ratsastajan kanssa ja ihan hyvin näytti menevän. Ratakin näytti ihan hyvältä. Oma lähtövuoro oli 22., eli ihan vikojen joukossa. Kun ite hyppäsin selkään niin hepo oli jo hikimärkä. Maneesissa heppa liikkui kivasti. Jotenkin idioottimaisesti ajattelin että koska uusinnassa ei tarvitse tehdä tiukkoja käännöksiä niin ohjauksen toimivuutta ei tarvitse testata verkassa. Hypyt meni ihan ok vaikka joka kerta kun en laskenut lähestymistä ja ponnistuspaikkaa niin hypättiin turhan läheltä. Varsinkin kaarevat lähestymiset oli itelle tosi hankalia. Laukan vaihtoa esteen päällä ei päässyt testaamaan kun verkassa oli määrätty tietty kierrossuunta. Ehkä siitä ois sen verran saanut livetä. Verkassa jo huomasin että varsinkin oikealle kääntäessä liiraa ulos mutten tehnyt asialle tarpeeksi ponnekkaasti mitään. Jatkossa siis verkassa testataan kaasu (täydet vauhdit), jarru ja tiukat käännökset oli radalla mitä tahansa luvassa. Aika paljon menin käyntiä pitkin ohjin kun en halunnut rasittaa heppaa kuumassa liikaa. Mietin että olikohan verkkahyppyjä sittenkin liikaa kun se oli yhden radan jo hypännyt allekin.
 
Kun päästiin pihalle niin olin epäilyttävän rauhallinen. Yhden suorituksen ajan oltiin radan ulkopuolella, yhden ajan sisäpuolella ja sitten olikin oma vuoro. Lähtömerkki tuli vielä kun edellinen ratsukko oli sisällä enkä ollut tervehtinyt. Odotin tovin ja tervehdin. Sitten volttasin käynnissä ja odotin että liikenne radalla on paremmassa järjestyksessä. Laukka päälle ja alotus. Aavistuksen hitaasti hepo liikkui ja annoinkin pohkeita. Kovin suuria ei kuitenkaan tapahtunut. Jälkiviisaasti voin todeta että ois pitänyt raipata heti alussa. Videolta meno näyttää melko hitaalta. Pitäisi vielä tuntea se kyydissäkin. Ykkösen ja kakkosen välissä annoin lisää pohkeita ilman suurempaa vaikutusta. Kannuksetkin oli mutta vauhti ei lisääntynyt. Väliin tuli 11 laukkaa, tuntui että monet meni sen yhdeksällä. Kaarteessa ennen kolmosta vähän hidastui. Kolmosen päällä ei vaihtanut laukkaa kuten ei edelliselläkään kuskilla. Yritin vaihtaa esteen jälkeen muttei vaihtunut enkä viittinyt ottaa raville. Mentiin sitten kaarre vastalaukassa. Nelonen kuitenkin yli. Nelosen jälkeen oli kaarre oikealle ja hepo vähän liirasi siinä. Vauhtikin hyytyi entisestään. Ponnistuspaikka ei täsmännyt ja totesin että nyt hypätään tosi läheltä. Mutta eipä hypätty kun hepo tyssäsi siihen. Enpä arvannut että saattaa kieltää. Raippa kaulalle ja uusi lähestyminen. Tässä vaiheessa jo vähän kimpaannuin että nyt liikutaan. Vauhti paranikin sitten ihan ok. Olisi vaan pitänyt tehdä tuo heti alkuun. Loppurata päästiin sitten sujuvasti mutta kasin jälkeen vihellettiin peli poikki. Voi että harmitti. Jäi sitten tyyliarvostelukin kokematta. Tosin alkuradan perusteella ei mitään ihania tuloksia ois siitäkään tullut. Koko radassa ois ollut 14 estettä, 15 hyppyä. Mahtoikohan Paironilta olla veto pois vai voiko laittaa sen piikkiin että ratsastin huonosti?
 
Jos jotain positiivista pitää tästä kaivaa niin pysyin sentään kyydissä kun tuli kielto. Ärsytti aika pahasti. Hevosta taluttaessa ajattelin että tyhmä kaakki. Nälkä kurni mahassa ja hepokin piti vielä pestä. Melko lailla viimenen olin kun sain kaiken hoidettua. Peikillä olin aluksi aika eksyksissä kun hevoset oli monen eri katon alla eikä Paironin asumuksesta löytynyt vesipistettäkään. Kuolaimien pesupaikkaakin sai etsiä kauempaa.
 
Eipä ollut pelkoa että olisin päässyt sijoituksiin. Samalla lähti myös viimeiset toivonrippeet finaalipaikasta. Tällä suorituksella olin 19. Radalta tuli kaksi hylättyä ja kaksi hyväksyttyä meni huonommin kuin me. 23 osallistujaa oli tänäänkin. Kävi niin hassusti että näin vaan muutaman radan mutta just noi huonoimmat.
 
Eniten keljuttaa se, että miten voin olla niin puusilmä etten tajunnut että vauhtia ei ole tarpeeksi. Oon vissiin liikaa tottunut siihen että joku (ope) huomauttaa epäkohdista. Toiseksi eniten keljuttaa se, etten päässyt tyyliarvosteluun. Finaalissa oli kuitenkin niin paljon parempia ratsastajia että pääsivät sinne ihan oikeutetusti. Kokemus oli kuitenkin kiva ja näemmä hyvin opettavainen. Mulle edelleen reipas hevonen tarkottaa lähinnä semmosta, joka ei meinaa pysyä käsissä eikä tottele pidätteitä. Monella muulla tallilla reipas on näemmä enemmän semmonen liikkeelle laitettava. Vai eikö mulla ollu tarpeeksi pitkät ja terävät kannukset? Toivottavasti keljutus tästä tasaantuu muutamassa päivässä.
 
Lopullinen sijotus OSM:ssä oli yhteistulosten perusteella 16./23. Yhdeksän parhaan joukkoon ois pitänyt päästä esteillä että olisin päässyt finaaliin. Tiedä sitten että oisko ollut mahdollisuuksia ilman kieltoakaan. Puhtaita ratoja (tai sellaisiksi laskettuja, väärästä radasta ei näemmä rokoteta tyyliarvostelussa hylsyllä, vähensikö se vaan tyylipisteitä?!?) oli kuitenkin ne 18 paremmin sijoittunutta.
 
Tuolta löytyy muutama kuva meistäkin: