Tälle päivälle olin buukannut itseni Easyn kanssa kaksituistunnille (2 ratsukkoa). Luvassa kouluvalkka. Ratsu oli viikonlopun ollut varmuuden vuoksi kevyemmällä käytöllä jalkojen takia mutta vej oli silti vähän lämmin ennen tuntia. Hepolle tänään isot rapsutukset hienosta tallikäyttäytymisestä. Muutaman kerran jouduin komentamaan mutta n. 3 on huomattavasti vähemmän kuin normaali parikymmentä. Sain satuloitua ilman yhtään luimimista! En olisi uskonut tämän päivän koittavan.

 
Tunnilla mentiin ihan perusratsastusta. Alkuun hepo oli taas vähän jäykempi. Harmittavaa, etten sitä ite satulaan tunne. Peilistäkin piti kattoa mutta tunsin itteni vain puusilmäksi. Tuntui taas alussa venkoilevalta avuille. Varmaan samaa syytä eli herkät etuset.
 
Yllättävän monta korjattavaa kohtaa omasta menosta löytyi tunnissa. Kevennän liian etukenoon ja kun hepo pyöristyy kaulasta niin unohdun matkustelemaan. Tasainen kahden ohjan tukikin oli hukassa ja oikea ohja roikkui monesti tyhjänä. Alkutunnin sain pidettyä käsiäni koholla mutta muutama hetki liian alhaisia käsiä riitti taas lohkaisemaan kynteni. Se pitäisi pitää aivan lyhyeksi nyljettynä tai tarvitsisin siihen jonkun suojuksen kunnes opin ratsastamaan. Otettiin asetusta ympyrällä sisään ja ulos. Siinä asetusta vaihtaessa sain muutaman askeleen suoraankin. Omat pohkeet tuntui vähän hyödyttömiltä ja mietin jo testailua joku kerta kannusten kanssa. Opekin sanoi että Easy on hidas pohkeelle.
 
Alkuun mentiin kevyttä ravia ympyrällä. Suuntaan ja sitten toiseen. Kertaalleen ymmärsin open vähän väärin. "Palaa ympyrälle" ei tarkoita että vaihda samalla suuntaa. Easy ei ihan keskittynyt työskentelyyn vaan kuunteli ääniä koko tunnin. Ei säikkynyt tai loikkinut pahasti mutta vähän kuitenkin ja kiihdytteli muutaman kerran laukassa. Huomasi että ratsun ajatukset oli muualla.
 
Laukkaa mentiin pidemmät pätkät kerrallaan kumpaankin suuntaan. Oikeassa oli paljon tekemistä. Laukka ei saanut olla löysää eikä nelitahtista, eikä liian vauhdikasta tai kipittävää vaan ponnekasta. Tässä taas loppui kuskin takapuolituntuma kesken että koska ollaan hyvän alueen ulkopuolella. Vasenta kierrosta kuvittelin helpommaksi. Sitten ope hoksautti että onko ratsu kahden ohjan tuntumalla. Niinpä oli ulko-ohja löysänä ja ratsu sisäohjalla. Kun otin tukea ulkoa niin pää kääntyi ulos. Se ei kuulemma haittaa. Siitä sitten pikkuhiljaa hakemaan asetusta sisään ja samalla yrittää saada sisäpohjetta toimimaan. Piti sanoa hep, kun ratsu on kahden ohjan tuntumalla. Siinä vaiheessa oli kuulemma pää ja muu kroppa vielä ihan eri reiteillä menossa. Laukassa piti myös istua syvemmälle satulaan eli kansantajuisesti nojata enemmän taakse. Sama juttu kuin Virpitalleilla tässä taannoin. Etukenotanko vain näillä kahdella ratsulla vai eikö muut opet jaksa sanoa asiasta? Kuulin myös että vasen jalka meni laukassa kippuralle. Yleensä aina oikea.
 
Tunnin aiheena piti olla pohkeenväistöt mutta ehdittiinkin mennä niitä vain aavistus loppuun. Käynnissä meni melko kaameasti kumpaankin suuntaan: tahmeaa niin eteen kuin sivullekin. Ravissa paremmin, vaikka oikealle väistäessä kuulemma takaosa johti (enkä huomannut). Vasemmalle väisti mielestäni paremmin. Väitän, ettei hepo väistä pohkeestani vaan painolla. Tarkkana sai olla suoruuden ja ohjien kanssa. Hepo on kuulemma niin vino itekin. Miksi senkin huomaan kunnolla vasta nyt?
 
Kotiläksyksi sain ratsastaa Easya kahden ohjan tuntumalle. Se jäi itelläkin päällimmäiseksi mieleen. Mutta voi kammotus miksi sain sen tajuntaani vasta nyt vaikka olen sillä jo elokuusta mennyt? Tämä tunti myös herätti ikävästi siihen oman ratsastustason huomaamiseen. Kun ope jostain asiasta huomauttaa niin olisi hyvä itse tuntea mikä on pielessä, miten sen saa korjattua ja paraniko meno. Löysin pahoja puutteita omasta takapuolituntumastani. Välillä neuvot tuntuivat sen verran korkealentoisilta että olisi tehnyt mieli hakata päätä seinään. Miksen tunne koska menee hyvin ja koska huonosti? Paljon ope myös kyseli esim. että mitä teit kun ratsu nousi edestä enkä osannut vastata. Tunnin lopuksi kysyin että miksi hepo nousee siirtymissä. Ei ole mitään vippaskonsteja vaan vastaus oli tyyliin että se ei ole kunnolla avuilla eikä käytä takaosaansa.
 
Easyn kanssa on mennyt helpomminkin. En enää osaa sanoa että onko mennyt paremmin kun en tiedä olenko vaatinut tarpeeksi. Tällä tunnilla kuskille tuli kuumempi kuin ratsulle.
 
Ongelmia:
saada ratsu tasaisesti kahden ohjan tuntumalle
hepan arkovat etuset
huonosti keskittyvä hepo
käyntiväistöt
kiihdyttely laukassa
kuskin puusilmäisyys ja huono takapuolituntuma
 
Parannusta:
ekaa kertaa satulointi onnistui ilman yhtään luimimista!
raviväistöt meni suht ok