Perjantain tunnin piti sama sijainen kuin edellisviikonkin tunnin. Ratsukseni oli merkattu Hasse. Tällä kertaa en arvellut etukäteen ratsuvaihtoehtoja enkä ollut tallilla tuntikausia aiemmin. Hoitaessa hepo oli suht siivosti, vasempaan korvaan ei antanut koskea ja satuloidessa oli varmuuden vuoksi apulainen pitämässä hevosesta kiinni. Ratsukoita oli tunnilla kivasti vain 4.

 
Päivän aiheena oli siirtymät puomeilla. Pohdin että otanko koulu- vai esteraipan mutta päädyin kouluraippaan koska en jaksanut käydä vaihtamassa ja muistin että alkeistunnillakin Hasse oli puomeilla nätisti vaikka mulla oli pitkä piiska. Hepo oli tänään yllättävän rauhallinen. Alkuraveissa vähän yritti kiihdytellä mutta sain pidätettyä menon hallintaan. Ope käski tehdä alkuverkassa tulevia tehtäviä tukevia harjoituksia, eli temponmuutoksia ja voltteja. Raviin löytyi hyvin vauhtia mutta jarrutusmatkat meinasi välillä venyä. Säätövaraa vauhdissa oli kivasti.
 
Ensin vaan ravattiin harjoitusravissa puomeista yli. Saatiin sanomista että tule keskelle. Hasse vietti hitusen seinälle eikä puomitkaan olleet ihan linjassa. Meni kyllä aika pitkään ennen kuin huomautin siitä. Meiltä kaivattiin letkeämpää ravia puomeille. Melko pitkään tahkottiin maneesia ympäri harjoitusravissa. Tehtävä muuttui hitusen, alkuun otettiin puomien välissä (ehkä 17 metriä puomitonta) käyntiin pariksi askeleeksi ja jatkettiin ravilla taas puomit, myöhemmin pyöräytettiin ravissa voltti väliin. Tätä kumpaankin suuntaan. Vatsalihakset meinasi jo ruveta lakkoilemaan mutta sain sinniteltyä lepotaukoon asti. Piiskaustahan olen aina toivonut. Hasse hitusen reipastui puomeilla ravissa ja sain pidätellä ettei lähtenyt kiiruhtamaan niiden jälkeen. Alkuun meille tuli kuulemma pikkuaskel ennen puomeja ja kaivattiin rennompaa ja tasaisempaa sisääntuloa. Aika paljon löytyi säätämistä meidän menosta enkä ihan tajunnut kaikkea. Kun Hasse open mielestä ravasi puomit letkeästi ja etenevästi niin mentiin omasta mielestä liian lujaa, hepo juoksi alta pois ja kiihdytti.
 
Seuraavana tehtävänä oli tulla ravissa sisään ja nostaa välissä myötälaukka (oikea). Meillä onnistui vissiin 3 kertaa viidestä ja pari kertaa tuli väärä. Hasse innostui ja rupesi ennakoimaan. Melko haipakkaa ravia tuli ekoille puomeille eikä kuunnellut pidätteitä. Siitä sitten ampaistiin laukkaan ja vauhtia oli takaseinälle asti aika paljon. Kivasti kuitenkin rauhottui. Ja laukassa oli paljon helpompaa istua kyydissä kuin harjoitusravissa. Jos tästä olisi halunnut siistiä, olisi väliin pitänyt muutaman kerran pysäytellä tai voltata. Nyt tuntui että kaahotus vain paheni kun tehtävää toistettiin.
 
Tämän jälkeen Hasse yllätti. Seuraavaksi puomeja lähestyttiin toisesta suunnasta vasemmassa laukassa ja välillä oli tarkoitus ottaa raviin, tehdä ravissa voltti ja jatkaa toiset puomit ravissa. Hepo ei kiihdytellyt pätkääkään vaan tuli erittäin siistiä ja hallittua laukkaa puomeille. Pari kertaa jopa tiputti jo puomeilla raville kun unohdin pyytää laukassa pysymistä. Voltit onnistui vaihtelevasti. Ravipuomeilla sitten mentiin taas reippaasti.
 
Loppuun mentiin vielä kombi. Vasemmassa laukassa laukkapuomit, raville välissä, ravipuomit, vastakaarto uran kautta, ravipuomit toiseen suuntaan, laukannosto välissä, laukkapuomit ja käyntiin. Muuten ok mutta ravipuomit mentiin melko vauhdilla ja laukannosto oli taas ampaisu. Käyntiin päästiin vasta takaseinällä.
 
Loppuraveissa heppa oli edelleen vähän kiireinen. Kuvittelin että pyöristyi kivasti (kuvittelin niin monesti tunnin aikana, peilit paljasti että välillä paremmin, välillä vähän huonommin). Meno oli kuitenkin hallittua. Annoin venyttää pidemmälle kaulalle mutta siitä tuli jotain vähän sinnepäin kiiruhtamista. En voi kuitenkaan sanoa että olisi mennyt huonosti. Hauska heppa ja tänään tuntui että sain pidettyä sen suht suorana. Vasen käsi kyllä kertoi tehneensä oikeaa enemmän töitä.
 
Hassekin on vihdoin päivitetty nettisivuille. 2003 syntynyt ruuna, säkäkorkeus n. 163 cm. Kuulemma reipas ja sopivan herkkä, he A ja re 90. Vaihtaa laukat ja kisannut alue-esteitä ja kenttää.
 
Ongelmia:
välillä kiihtyi vähän liikaa
oli vähän vino ohjille, pidin vasemmasta paljon enemmän kiinni
 
Parannusta:
ravissa sai kuuliaiseksi
lumet suhisi katolla mutta hepo ei välittänyt
meni kai suht suorana