Perjantain tunnille ratsuksi esteille oli ensin merkattu Viola. Hepo sai kuitenkin selkänsä rikki aiemmin päivällä (jos nyt oikein ymmärsin) ja ratsukseni vaihtui Tomppa. Edellisestä kerrasta Tompan kanssa onkin jo aikaa (marraskuussa). Hepo oli jo edellisellä tunnilla ja selvitti puomit hienosti mutta näytti muuten vähän tahmealta. Esteitäkään ei tarvinnut kasata, joten oli kiva seurata edellistä tuntia ja turista samalla hevosjuttuja. Meidän tunnilla oli n. 7 ratsukkoa ja lämmintä +21.

 
Meidän tunnin alkuverkassa muistaakseni käskettiin taas testata hevosen toimivuus. Yritin saada Tomppaa reippaasti liikkeelle, tein temponmuutoksia ja volttailin. Esteraipalla sai muistutella useamman kerran että pohkeista pitää mennä eteen. Ekana verkkatehtävänä ravattiin ympyrälle laitettujen maapuomien yli. Itellä suurin ongelma oli taas tien hahmottamisessa. Tein monesti väärän muotoisia ympyröitä. Ei suinkaan siksi etteikö Tomppa kääntyisi vaan siksi että käänsin väärästä paikasta. Olisin kaivannut hiekkaan piirrettyä viivaa, jota seurata. Mutta pikkuhiljaa reitti parani. Puomeista päästiin kivasti yli kumpaankin suuntaan. Muualla laukattiin ja siinäkin hepoa sai kannustaa eteen. Alkulaukassa Tomppa yllätti ja pisti turpaa hetkeksi alaspäin. Ikinä ennen en oo sitä noin pyöreäksi saanut jos tuotakaan nyt voi pyöreydeksi sanoa. Sitten tuli mulle käsky että jalustimet ylös, muuten menee liian helpoksi. Olin vaan mielissäni että saan tarpeellista istuntatreeniä.
 
Kun mentiin maapuomeja ja hetkeä myöhemmin kavaletteja laukassa niin siinä Tomppa oli hyvin veltto. Kohtuuton määrä ravirikkoja. Saatiin sitten käskyksi mennä kenttä ympäri kiitolaukkaa. Kunnon vauhtilaukkaa se ei ollut nähnytkään mutta mentiin huomattavasti vähemmän veltosti. Siinä en kannuksilla ja raipalla saanut enää kovempaa vauhtia niin pakko oli tyytyä siihen mitä irtosi. Sen jälkeen onnistui tehtäväkin laukassa pysyen. En silti anna laukkaympyröistä kovin hyvää arvosanaa meille. Kuskille tuli alkuun kommenttia että älä hyppää ennen hevosta kun puskin ite eteenpäin. Kavaletteina mentiin tätä kaksi kerrallaan.
 
Sitten mentiin yksitellen laukkaympyrä, kevyeen raviin ja ravissa maapuomi ja ristikko, 5 (vai 6?) laukkaa ja pysty. Ekalla kerralla Tomppa ei pysynyt ravissa vaan rikkoi laukalle ja meidät taidettiin käskeä ristikon jälkeen pois. Sit päästiin kevyessä ravissa ristikolle mutta laukka välissä oli löysää. Pysty oli n. 70 cm ja sen jälkeen tultiin väärässä laukassa alas. Tunnustan etten muistanut johtaa yhtään. Lohdutukseksi melkeen kaikki muutkin tuli pystyltä väärässä laukassa alas. Seuraava kierros meni paremmin, sain pohkeet vihdoin pysymään kavaleteilla paremmin ympärillä, ravi oli reippaampaa ja laukka rullasi esteiden välillä paremmin. Pystyllä istuin kuitenkin tosi kummasti kaulalla ja laukka ei esteen jälkeen ollut oikea vaikka yritin johtaa. Taisi nousta jo ristikolta vasen.
 
Se riitti meille tällä kertaa. Suurimmat ongelmat taisi hyvin monella olla laukkaympyrän kavaleteilla. Kiva tunti oli ja taas tuntui että opin jotain. Tompalla oli yllättävän hauska mennä. Siitä joku saa itelleen toimivan hepan (Tomppa on myynnissä). Koulutettu ratsu, kuten ope sanoi. Tomppa taisi olla aika kesäterässä kun palasi keskiviikkona lomalta eikä sen jälkeen oo kovin raskaita tunteja tätä ennen kuulemma tehnyt. Olin masokistisella tuulella ja menin vielä loppuravit keventäen ilman jalustimia. Siinä Tomppa rupesi vihdoin liikkumaan itse ravissa eteen. Tästä ois voinut alottaa työskentelyn sen kanssa.
 
Ongelmia:
Tomppa ei liikkunut aluksi omasta tahdosta eteen
pystyn jälkeen tuli väärä laukka kummallakin kerralla
 
Parannusta:
vauhtia löytyi kun vähän kaiveli
kaikista mentiin yli
jalustimien puute ei haitannut