Perjantain estetunnille ei ollut ratsua omasta takaa. Etukäteen arvelin pitkän liudan mahdollisia hyppyheppoja: Kora, Hasse, Assi ja Teksu. Pieleen meni kaikki arvaukset ja sain Töpön. Hyvin yllättävää, sillä en ole sen nähnyt estetunneilla edes käyvän. Mahtaa johtua omistajan lomasta. Ensimmäinen homma oli hakea hepo tarhasta ja siinä se hääräsi kaikenlaista mielestäni turhaa. Tunnustan että nyt jännitti etukäteen enemmän kuin vaikkapa ennen Hassen kanssa hyppäämistä. Viikko kotona kipeänä ja ilman heppoja alla, näin äkkiäkö se ratsastuksellinen itseluottamus taas katosi? Töpölle plussat suitsinnasta. Odotin että se olisi leikkinyt hirveä mutta hepopa laskikin päänsä nätisti alas suitsia varten. Sen jälkeen se melkeen torkkui kun olin saanut varusteet laitettua. Turvaliivin vetoketju tenäili taas pahasti. Pitäisi vaihtaa uuteen.

 
Pakkasta oli -6 ja esteet oli ekan tunnin jäljiltä valmiina. Tunnustan että kävin taas ekaa tuntia vähän kurkkimassa mitä on luvassa. Esteitä oli kasattu melko sumppuun 5. Jättimäinen ristikko, kaksi pystyä, portti ja valkoinen okseri. Ratsukoita meidän tunnilla oli n. 7. Olin siis toista kertaaelämässä Töpön kyydissä. Mieleen oli silti jääneet ohjeet aiemmalle kerralle että huolehdi ulko-ohjasta. Otinkin ulko-ohjan kunnolla käteen heti alussa ja pienen käyntiväännön jälkeen hepo rupesi pyöristymään. Ravissa tuli hetkittäin olo ettei ratsu ole pohkeen edessä vaan hiippailee ihan omaa vauhtiaan. Raippaa käytin silti vasta laukassa open käskystä. Se oli tehokasta ja sai heppaan vauhtia. Alkutunnista mentiin melko suoralla rungolla ja olin vähän huolissani päivän kääntötehtävästä kun tuntui etten saa ratsastettua edes 10 metrin voltteja. Ulkopohje, hoi! Laukkaa taidettiin aluksi vähän hissutella, sillä siitä tuli sanomista. Vasen laukka sujui suht kivasti. Nousi ja pysyi.
 
Ekat verkkahypyt tultiin pikkupystylle. Laukka oli hankala saada lyhyeksi ja aktiiviseksi. Liian pitkistä ohjistakin tuli pari kertaa tunnin aikana sanomista. Hepo oli aavistuksen raskas edestä ja liikkui melko pitkänä. Oikeassa laukassa oli vähän enemmän ongelmia. Ensin laukka ei meinannut nousta. Myöhemmin hepo vaihteli itekseen vasempaan laukkaan. En ajatellut vaihtaa lennossa takaisin vaan käytiin sitten ravissa. Tuli vähän ongelmia tasaisen rytmin kanssa verkkahypyille ristikolle. Hitusen vinoon meni toinen yritys ja ite taisin kellistellä kyydissä etunojassa. Hepo tuntui kuitenkin melko luotettavalta hyppääjältä, ainakin näillä minikorkeuksilla.
 
Verkkahyppyjen jälkeen otettiin jännempien esteiden kierros ja tultiin oikeassa laukassa portti ja siitä vasemmalle ja okseri. Osa hepoista vähän jännäsi mutta Töpö puksutti menemään. Ope kaipasi vähän terävämpää laukkaa ja käytin pohkeita sekä muistutin raipalla. Taisi tulla sanomista että napakkuus pitäisi saada pohkeilla tms. Raippasin kuitenkin sangen kevyesti ja se tehosi huomattavasti pohkeitani paremmin, joten koin sen ihan aiheelliseksi. Taidettiin toinen esteistä hypätä vähän kaukaa. Ite olisin varmaan sihdannut vielä miniaskelta ennen estettä mutta ope sanoi että näin isoa ratsua ei kannata hirmuisesti lyhennellä ennen estettä.
 
Sitten taidettiin päästä itse aiheeseen eli uusintateiden ratsastukseen. Ensin hypättiin 4 hypyn rata ja myöhemmin vielä 5 hypyn rata vähän korotettuna. Jälkimmäisellä kierroksella esteet rupesi omaan silmään näyttämään jo aavistuksen pelottavilta. Taas olen näemmä hinkuttanut 70-senttisiä liian kauan putkeen. Olisikohan korkeimmillaan olleet n. 85 cm lopuksi, en mittaillut.
 
Meidän eka rata ei alkanut kovin lupaavasti kun sain ratsun käännettyä ekalta esteeltä jopa ohi. Suoristus jäi vähän puolitiehen. Kovin tiukkoja teitä en lähtenyt yrittämään. Ylimääräisen voltin jälkeen osuttiin jo esteelle. Kakkoselle hepo kääntyi ja suoristui oikein heti ekalla yrityksellä. Tien kolmoselle tein tarkoituksella aika läheltä ykköstä, siinä monet muut menivät kauempaa. Seinälle asti, suoristus ristikolle ja heti esteen perään tiukka käännös oikeaan uralle. Hepo taisi tulla väärässä laukassa alas ja tasapainoili itsensä hienosti käännöksen läpi. Mahtoi tulla jotain vaihtojakin. Laukka vähän hyytyi tiukassa käännöksessä eikä suoristuksen jälkeen ollut enää aikaa usvatella. Suht siististi päästiin silti portista yli. Laukka oli väärä ja ope sanoi että osaa vaihtaa lennosta (jonka kyllä tiesinkin). Pyysin vaihtoa ja taisin saada pari ylimääräistäkin. Ite en huomannut kuin että myötälaukkaan päädyttiin mutta yleisö kommentoi tunnin jälkeen että sain sarjavaihdon.
 
Ekan radan kolmoshyppy ja tiukka kaarre oikeaan luvassa. Missäs se kuskin katse on? Johtaminenkin näyttää kiskomiselta. Kuvaajana oli Mirka.
 
Jälkimmäinen rata alkoi samalla ykkösellä mutta nyt se hypättiin toiseen suuntaan ja käännettiin vastakaarto heti esteen jälkeen uralle. Kakkosena oli ristikko, joten nyt oli hetki jopa hengähdysaikaa. Ristikon jälkeen tehtiin kaarre takaisinpäin portille ja ite pelasin varman päälle ja tein melko lavean tien ja pitkän suoristuksen. Samoin okserille kierrettiin turvallisesti penkin takaa enkä lähtenyt riskeeraamaan vinolla lähestymisellä. Sitten oli vielä toinen hengähdystauko ja vika este oli edelliskierroksen kakkonen (pysty), jonka jälkeen taas vastakaarto tiukasti uralle. Siihen ope toivoi meiltä lähestymistä lyhyemmässä laukassa ja hyppyä vähän lähempää, jotta kääntäminen olisi helpompaa. Ei tainnut onnistua ihan toivotusti. Sitten meinasin unohtaa ratsastaa esteen jälkeen kaarteessa kun laukka hyytyi. Oltiinhan jo ylitetty vika este. Siitä vielä kunnon laukka päälle ja sitten vasta sai lopettaa. Omaan jännitykseen auttoi hienosti kun ope huusi meille lähes koko suorituksen ajan tahtia laukkaan. Keskittyminen meni siihen enkä jäänyt tuijottelemaan korkean näköisiä puomeja. Saattoipa se tahtikin pysyä paremmin yllä.
 
Tokan radan neloshyppy okserille. Tämän kokoinen este näytti omaan silmään jo jännän isolta. Kameran takana oli Mirka.
 
Yllättävän hyvin selvisin Töpön kanssa hyppäämisestä. Yksi iso haaste oli kääntäminen, toinen ratsun lyhentäminen. Silti jos saisin valita niin tahtoisin silti että tulevan esteen saisi paremmin "lukittua kohteeksi". Nyt tuntui että vaikka suoristin esteelle niin hepo ei innostunut eikä ollut määrätietoisesti menossa hyppäämään. Ei onneksi kiemurtanutkaan. Meidän ohimenosta olisi voinut yrittää vielä taistella yli kun suunta oli kohti tolppaa mutta siitä olisi voinut tulla rumaa jälkeä. Kivaa oli tunnilla että oltiin ratsun kanssa menossa aina samaan suuntaan. Hepo kääntyi esteiden jälkeen yllättävänkin hyvin. Omat pohkeet toimi vähän huonosti. Kyllä se hepo niitäkin kuunteli mutta aika jämäkkänä sai olla. Meno oli vähän pitkää ja löysää. Vähän kuin Teksu mutta paljon kivempi. Ope kommentoi että tämmöisiä ne oikeat (este)hevoset on. Tykkään silti edelleen niistä säpäköistä lähes ponikokoisista. Tämän kanssa jos saisi treenata vähän enemmän niin voisi tulla hyvä. Hauska sanoa että potentiaalinen heppa kun on yli metrin ratoja kisannut. Tämän kanssa en kyllä uusintoja voittaisi.
 
Päivän vika hyppy. Taas voisi katse olla sivulle ja kallistelu olla vähän vähempänä. Tästäkin kuvasta kiitos Mirkalle.
 
Ongelmia:
hepo vähän pitkä enkä osannut ratsastaa lyhemmäksi
pohkeet toimi huonosti
kääntäminen vähän laivamaista
säpäkkyys puuttui, tällä menolla ei voitettaisi uusintoja
 
Parannusta:
kiva oli
hepo ei epäröinyt