Pitkällisen suunnittelun jälkeen saatiin Annen kanssa aikaiseksi mennä ABC:lle (Haukipudas) Helin tunnille. Menimme ihan privatunnille kaksin ja tuntitoiveena oli esteitä. Tallin pihalla vasta selvisi että olin unohtanut turvaliivini kotiin. Piti siis selvitä ilman. Hepat saatiin melko vapaasti itse valita suositusten perusteella. Minä innokkaana tammaratsastajana otin mieluusti Pinnin, joka kuulemma on varma ja kuuntelee kuskia hyvin.

 
Pinni oli väritykseltään vähän lämppärimäinen tummanruunikko, 3 sukkaa ja pieni täplä turvassa. Nettisivujen mukaan noin 165 cm korkea (oman mittapuuni mukaan iso) ja syntynyt 1998. Hepalle isot plussat karsinakäyttäytymisestä. Seisoi hievahtamatta paikoillaan koko ympärillä hääräilyn ajan. Ratsuille oli estepenkit erikseen.
 
Maneesissa ensimmäinen ohje oli että hevoset reagoivat raippaan herkästi. Seuraavaksi kuulin vähän taustoja että Pinni on koulutettu vaativalle tasolle asti. Alkuun työstimme käyntiä. Oikealle ratsu meni ensin ihan rautakankena. Vasemmalle aavistuksen vähemmän. Omat pohkeet toimivat huonosti tai sitten istuntani jarrutti. Ope sanoi että kun on valmis voi siirtyä raville. Väännettiin käynnissä niin pitkään että lopulta tuli kehotus ruveta ravaamaan. Ravi oli ihan alkuun reipasta mutta sitten siitäkin lähti paras terä. Aika pitkään arastelin ennen kuin uskalsin hipaista raipalla ensimmäisen kerran. Se oli tehokasta ja vauhti parani. Tämänkin ratsun kanssa tuntuman saaminen oikeallekin ohjalle oli hankalaa. Laukassa tuli ohje että jos tiputtelee raville niin sillon oma istunta jarruttaa liikaa. Oikea laukka nousi sangen huonosti mutta eteni ihan ok. Mentiin pätkät kevyessä istunnassakin. Vasen laukka nousi paremmin ja pienellä hoputuksella sain jo kivasti etenevää laukkaa. Kommenttia tuli etten saa antaa painon vilahtaa kaarteissa ulos.
 
Esteitä ope kasasi maneesiin 4: kaksi pystyä 13 metrin välillä ja kaksi muuta pystyä olivat lävistäjillä. Alkuun mentiin vasemmassa kierroksessa linjaa pieninä ristikkoina. Meillä oli alkuun ongelmia päästä väli kolmella laukalla. Joka kerta tuli vielä neljäs ja hepo hyppäsi esteet mielellään juuresta. Lopulta sain vauhtia lisättyä ja ponnistuspaikat vähän kauemmas. Sen jälkeen ongelmana oli laukkojen vaihtelu. Välillä tuli puhtaita vaihtoja, välillä vaihtoi ristiin mutta minkäänlaisia vaihtoja ei ollut tarkoitus tulla, varsinkaan esteiden välissä. Monesti tultiin jälkimmäiseltä esteeltä väärässä laukassa alas mutta hepo korjasi itse kaarteessa. Omat johtamisyritykset ei auttaneet. Toinen suunta mentiin pikkupystyinä ja se onnistui aavistuksen paremmin. Vatsa pitäisi kuulemma pitää hypyissä napakampana mutten muista enää syytä.
 
Tämän jälkeen hypättiin lävistäjillä olleita esteitä kahdeksikkokuviolla. Laukat vaihtuivat kuten pitikin mutta esteille linjaus oli hankalaa kun kiemurrettiin vähän. Kertaalleen tultiin vähän vinostakin mutta päästiin yli. Kaksi kierrosta tätä.
 
Lopuksi hypättiin pikku radanpätkä (Annen blogissa ratapiirros). Vasemmassa laukassa aloitus ja linja, päädystä lävistäjäesteelle ja suunnan vaihto, linja uudestaan oikeaan kierrokseen ja vielä toinen lävistäjäeste. Ensimmäisellä kierroksella estekorkeus oli ehkä 60 - 70 sentin kieppeillä. Ekaa linjaa ei päästy kolmella laukalla kun tuli niin pieni hyppy ekalle. Toinen lävistäjäeste ylitettiin lähes nollavauhdista mutta yli päästiin kuitenkin. En ollut kovin tyytyväinen, arvosana 7-.
 
Seuraavalle kierrokselle esteet nousi 80 - 85 senttiin. Meillä meni heti alusta pipariksi kun jäin ekalla hypyllä jälkeen. Ratsastin välissä muka eteen mutta seuraava este jäi hyppäämättä. Hepo epäröi että mitäköhän se kuski häärää kun päätin hypätä ennen ratsua. Pinni oli menossa  kai askeleen jälkeeni mutta päätti lopulta ettei hyppääkään. Kävin kaulalla halailemassa ja siinä vaiheessa kun pää oli takapuolta alempana niin vähän jo epäilytti. Könysin kuitenkin pystyyn ja kaulalta takaisin satulaankin pääsin omin avuin kun ratsu seisoi aloillaan. Ope laski jälkimmäisen esteen ristikoksi ja nyt päästiin paremmin yli. Vauhti vähän hyytyi mutta suunnanvaihtoeste ylittyi ja linja meni muistaakseni paremmin toiseen suuntaan. Sen jälkeen menin unohtamaan ettei se siihen vielä loppunutkaan ja unohdin kääntää vikalle esteelle. Taas näitä harvinaisia ja tyhmiä amatöörimokia. Uusi lähestyminen enkä saanut linjattua kunnolla vaan kaarre meni vähän leveäksi ja Pinni kielsi taas. Nyt oli menossa oikealta ohi. Omasta mielestäni siitä olisi päässyt vielä hyvin. En päästänyt ohi vaan käänsin esteen eteen. Uusi lähestyminen ja aavistuksen kiemurrellen ja epävarmasti edelleen mutta nyt yli. Sakkokierrosta saatiin heti perään että linja vasemmalta uudestaan. Taas tuli ekalle itellä kaamea hyppy ja jäin jälkeen mutta päästiin nyt kakkosesta siististi yli. Uudestaan ja nyt taisi mennä paremmin. Se riitti meille.
 
Kovin tyytyväinen omaan suoritukseen en voinut olla. Näemmä en edelleenkään osaa ratsastaa paremmin koulutetuilla ratsuilla. Oma tahaton heilumiseni häiritsi menoa liikaa ja hepo kuunteli erittäin tarkalla korvalla. Pinnistäkin kuulemma saa vauhtiakin irti jos osaa pyytää, nyt oli siis puutteita siinä osaamisessa. Omaa etenemistä olisin kaivannut hepolle enemmän. Pohkeista vauhti lisääntyi vähän huonosti. Ehkä siitä voi sitten syyttää omaa istuntaani. Lopputunnista hepo reagoi raipan kosketukseen jo pienemmin. Onneksi loppuraveissa hepo sentään jo taipui kumpaankin suuntaan ja rentoutui kaulansa kanssa. Ope sanoi että Pinni jakaa mielipiteitä ja siitä joko tykkää kovasti tai sitten ei ollenkaan. Ite jäin häilymään välimaastoon. Se olisi varmasti tosi mukava tamma jos sillä osaisi ratsastaa.
 
Arvailut jumppasarjasta meni pieleen mutta ihan hauska perustehtävä tämä oli. Ope oli omaan makuun ehkä vähän kiltti. Kertaalleen kuulin että rentouta jalat alas mutta piiskausta ei tullut. 35 euroa tästä tuntui hitusen paljolta. Hyvin olisi mukaan sopinut pari muutakin ratsukkoa (tiputtamaan tuntihintaa) vaikka maneesista oli vain puolet käytössä. Open loppukommentti oli että tarvitaan selvästi isompia esteitä.
 
Ongelmia:
istuntani viestii vääriä viestejä, joita hepo kuunteli omasta mielestäni turhankin tarkasti (=en vaan osannu)
kaksi kieltoa
vähän kiemurtelevaa menoa
ei edennyt kuskin mielestä tarpeeksi
oikea laukka nousi huonosti
 
Parannusta:
kuski pysyi kyydissä
ihanan kiltti karsinassa