Tänään mentiin useamman ratsastajan aiemmista pyynnöistä johtuen ilman satulaa. Edellinen kerta Aaltiksella ilman satulaa olikin joskus vuosi sitten. Päivällä satoi jonkin verran ja edellinen tunti oli maneesissa mutta me mentiin kentälle ja pysyttiin kuivina. Pohjakin oli ihan hyvä. Lämmintä oli n. +12 ja pilvistä. Ratsastajia oli tunnilla taas 9, joista 8 uskalsi olla ilman satulaa.

 
Tunnin aiheena oli viimeviikolle jatkoksi puomityöskentelyä. Tällä kertaa olisi ollut esteiden vuoro mutta hevoset on kuulemma vielä kisojen jäljiltä hyppylomalla (oma tulkinta Tuulin sanoista). Toivottiin kuitenkin esteitä, niin lopputunnille luvattiin kavaletti. Annin kanssa arvuuteltiin alkutunnista että montako tippumista tulee ja kummatkin veikkasi että pari kolme.
 
Menin taas Pallolla. Olin hyvin tyytyväinen siihen että oltiin ulkona, maneesissa olisin luultavasti tippunut johonkin takaseinältä singahdukseen. Luottavaisin mielin päätin jättää turvaliivin pois jo ennen kuin kuulin että ollaan pihalla. Kyytiin pääsin sujuvasti penkiltä ilman apua. Pallo oli taas pallomainen. Turpa osoitti vasemmalle, oikeaa pohjetta ei halunnut kuunnella ollenkaan ja oli vähän tahmea. Tänään Pallo kompasteli erityisen paljon, varmaan yli 10 kertaa tunnin aikana. Olin jo vähän huolissani mutta Tuuli sanoi että ainahan se kompuroi ja että maneesista tuotu hiekka saattaa myös vaikuttaa jos pohja on jostain pehmeämpi.
 
Pallon kyydissähän on tosi helppo istua. Ravi on tasaista ja selkä mukava. Omasta asennosta en oikein tiedä kun tuntui aika nojatuolimaiselta ja jalat tuntuivat olevan aika edessä. Mutta eipä siitä sanomistakaan tullut. Tänään istunnassa oli varmaan pahiten vialla kädet. Välillä ne oli aika lailla sivuilla ja ranteet oli mutkalla pitkin tuntia. Oikeaa kättä yritin pitää lähellä harjaa mutten sitten tainnut sitä hirveästi muistaa tarkkailla. Siitäkään ei kyllä tullut erikseen sanomista.
 
Mentiin ensin ravissa osakenttää siten, että metsän ja tien välisestä kulmasta pitkää sivua pitkin lähes päähän asti, lyhyttä sivua metsäpuolen suuntaisesti noin puoleen väliin ja siitä pituushalkaisijaa pitkin metsäpäähän asti. Pitkälle sivulle n. portin kohdalle tehtiin voltti uralta ulospäin eli tallillepäin. Kentän keskellä olevalla pitkällä sivulla oli kaksi puomia, jotka piti ylittää, samoin voltin puolessa välissä oli puomi. Ensin mentiin siis ravissa. Asetuksen ja oikean pohkeen kanssa oli ongelmia. Vauhtiakaan ei ollut hurjasti mutta riittävästi kuitenkin. Taidettiin mennä kumpaankin suuntaan. Sitten vaihdettiin voltit laukkavolteiksi. Tien puolen pitkälle sivulle tehtiin myös voltti puomin yli laukassa, se tuli siis normaalisti uralta sisäänpäin. Laukka ei ollu kovin tarmokasta ja laukassa ulkopohkeen kuuntelemattomuus korostui. Piti tehdä hitusen pohkeenväistöä käynnissä kontrollimielessä. Jonku verran tuli käyntipätkiä kun porukkaa oli niin paljon. Laukassa puomeille osuminen ei onnistunut kovin hyvin.
 
Sitten tehtiin puomilleosumistreeniä. Kolme volttia kentälle ja kukin vuorollaan laukkasi 5 kierrosta ja laski montako kertaa osu puomille. Ensin mentiin vasempaan ja osuttiin 4/5. Kun ei osunut niin tippu raviin. Oikeaan kierrokseen laukattiin tien vieressä ja Pallo oli jotenkin säpsynä siinä. Ite meinasin mennä jo pökerryksiin, osumia tuli 3 ekaa viidestä. Kaksi viimestä tippui raville kun ei osunut. Eikä kolme ensimmäistäkään olleet niin tasaisia kun vasempaan.
 
Lopuksi mentiin laukkaa suoralla kahden puomin yli ja laukka-askeleet piti laskea. Lisäksi tien puolen pitkällä sivulla piti hypätä ympyrällä kavaletin yli. Siinä vaiheessa Pallo rupesi hermostumaan entistä enemmän ja laukassa oli ensimmäistä kertaa tälle tunnille hutera olo kyydissä. Ekalla kerralla puomien väliin tuli 6,5 laukkaa, jälkimmäinen ei osunut. Puomien jälkeen ohjaus vähän petti ja jarrutehostinkin häipyi. Kavaletti meni ihan hyvin, otin varmuuden vuoksi harjasta kiinni. Seuraavalla kerralla puomeille tuli nätti 6 ja tuntui että poni menee aika reippaasti. Kulmaohjaus oli taas vähän mitä sattuu ja liirattiin yhden puomin yli vinolla laukalla. Kavaletilla oli paha ruuhka, joten mentiin siitä ohi ja mentiin kolmas kerta puomeille. Tällä kertaa ei osuttu kummallekaan, 6 laukkaa mutta väärään kohtaan. Ois vissiin pitänyt mennä vielä muutama kerta että tämmösessä tilanteessa ois osannut korjata siten että ainakin jälkimmäiselle osuu. Kavaletille ei enää päässyt, joten meidän loikat jäi yhteen kertaan, osa pääsi kahdesti. Onneksi tuli hyvä yksi, tällä kertaa ei jäänyt haittaamaan.
 
Alkutunnin arvaukset tippuneiden määrästä meni pieleen sillä kaikki pysy kyydissä. Ei edes yrityksiä tippua kellään. Pallokin oli säyseästi eikä säntäillyt saati edes kyttäillyt tai kiihdytellyt kyttäilykulmassaan. Loppuraveissa oli taas hieno peräänanto ja ponin oma moottori toimi. Tunnin lopuksi kun olin tullut kyydistä Pallo muistutti ettei ole sittenkään säyseä. Käytti hampaansa mun oikeassa polvessani kun seisoin sen vieressä enkä keskittynyt siihen kunnolla. Onneksi ei purrut, ois voinu tulla aika ikävä vamma. Kuolaiset hampaanjäljet polvessa paljasti mitä juuri tapahtui. En ehtiny nähdä mitään.
 
Ongelmia:
tavalliset Pallon hallintaongelmat että poni katsoo vasemmalle eikä oikea pohje mene läpi
voltilla asetus karkasi ja poni suoristui viimeisellä neljänneksellä jos ei ollut tarkkana
kuskin ranteet ei ollu suorana
puomeille osuminen ois voinu olla parempaa
 
Parannusta:
Pallo ei sinkoillut eikä kytännyt
olkapäistä ei tullut sanomista
 
Kuvasta voi havaita kuskin olemattoman kyynärkulman. Kiitos kuvasta Annille.