Tämän päivän tunnilla oli aiheena koulua ja ratsukseni buukkasin Easyn. Kysyin opelta että voinko laittaa sille gramaanit ja vastaus oli että laita vaan. Niiden kanssa oon suunnitellut meneväni jo pidempään mutta aina se on jäänyt. Nyt sitten valvovan silmän alla eka kerta. Tallissa hepo vähän hyöri ja kertaalleen vähän äkäisemminkin. Lisäksi normaalia pikkuäkäilyä ja louskutusta, takasia ei tänään nostellut. Kerrankin oltiin suht ajoissa liikkeellä ja lähdettiin 10 minuuttia ennen tunnin alkua maneesia kohti. Pihalla oli noin asteen verran pakkasta ja aurinkoista.

 
Kun pääsin kyytiin niin selkäkipu muistutti itsestään. Oli sangen häijynä alkuun. Ei se eilen näin pahana ollut. Alkuun pystyin keventämään vain muutaman askeleen kerrallaan kun vihloi niin pahasti että oli pakko irvistellen ottaa käyntiin. Painon varaaminen vasemmalle jalalle vihloi alaselkään ja välillä sattui käynnissäkin. En muista koska olisin viimeksi selässä pelännyt että tuleeko ratsastuksesta mitään. Nyt kävi mielessä että pärjäänkö tunnin tämän kanssa. Onneksi se sitten pikkuhiljaa siitä tasottui. Easy oli tosi fiksusti ja lumien suhistessa katolla pyöritteli vain korviaan.
 
Melko pian ruvettiin puuhiin. Ensin oikeassa kierroksessa. Pitkän sivun alusta väistö oikealle käynnissä. Väistön jälkeen kevyttä ravia ja päätyihin ympyrät. Sama kummallekin sivulle. Tuli sanomista ettei saa kiiruhtaa liikaa ja tunnustan että ite taisin olla heppaa hoppuisampi. Käsky kävi myös että rentouta vasen jalka alas ja istu keskellä satulaa. Tähän suuntaan asetus pysyi hyvin toivottuun suuntaan eli vasemmalle. Ihan kelpo väistöjä saatiin. Sittemmin väistöjä tultiin myös ravissa ja väistön jälkeen nostettiin oikea laukka. Suht helposti meni, aktiivisempia askelia välillä kaivattiin. Selän kannalta pahimpia hetkiä oli laukasta hiljentäminen. En edelleenkään osannut istua laukkaa lyhyeksi ja pompotteleva ravi oli aika myrkkyä tänään.
 
Vasempaan kierrokseen alotettiin myös väistöt käynnissä. Heti alusta asti tuli sanomista että väistössä asetuksen pitäisi olla oikealle. Yritin kovasti mutta tuntui että koko kaula lähti oikeaan mutta turpa pysyi vasemmalle. Lopulta tajusin ruveta treenaamaan asetuksia myös muualla suorilla. Hetkittäin sain asetuksen läpi mutta väistöissä se tuppasi karkaamaan nopeasti. Tuttu "pohkeet, pidäte" -ohjeistus kuului meille taas monesti. Hepo oli sangen tasainen ja gramaanitkin melko löysällä koko tunnin. Raviväistöihin kaivattiin taas enemmän aktiivisuutta, jotta laukannostotkin sujuisivat paremmin. Muutamia oikein hyviä nostoja saatiin. Joka kerta taisi nostaa oikein mutta löysemmästä ravista tuli kummallisempia nostoja. Se oli iloinen asia kuulla että ohjat on liian pitkänä ja ratsu painuu kuolaimen taakse. Kiva että joku vihdoin huomauttaa tästäkin, mitä toisinaan olen epäillyt. Lyhensin ohjia ja tein muutamia kohottavia ohjasotteita. Taisi parantua.
 
Gramaanit roikkuu. Jenna kuvasi.
 
Tunti vilahti tosi nopeasti ohi. Loppuverkka oli kyllä vähän tavallista pidempi. Siinä hepo oli tosi rauhallinen. Hauskaa että Easystakin tuli sanomista että se menee pitkänä ja löysänä. Yritin sitten saada menoon lisää energiaa. Seuraava kommentti oli ettei saa mennä liian kiireiseksi. Etuosan pitäisi odottaa ja takaosan tulla kunnolla töihin. Tunnustan ettei missään vaiheessa ollut semmosta oloa että hepo on energinen ja oikeasti odottaa. Omasta mielestä meidän ravi kuitenkin oli aika kivan tuntuista kun vielä yritin keskittyä viimeisimpiin kommentteihin mutta enempää palautetta ei enää tullut.
 
Takaisin tallille mentiin maastolenkin kautta. Alkuun hepo vähän jännitti mutta käveli sitten päättäväisesti ja reippain askelin tallille.
 
Ongelmia:
kuskin kipeä selkä
asetus oikealle
turha rauhallisuus
 
Parannusta:
laukat nousi joka kerta oikein
väisti suht helposti
selkäkipu väheni loppua kohti
hepo oli tosi rauhallinen