Tänään arvasin oikein ja luvassa oli puomeja. Juhannuksen verran olin pois tallilta ja hevoset oli osin vaihtuneet. Antti lähti Muhokselle ja tilalle tuli isompi Paksu. Meidän tunnin kanssa samaan aikaan oli istuntakurssi, joten jouduttiin kuumaan maneesiin ja kurssilaiset oli pihalla. Kerrankin ois ollut loistava kesäkeli ratsastukseen (aurinkoa, +21 eikä kamalan pölyistä). Maneesin lämpömittari näytti kuulemma +31, ei ihme jos tuntui lämpimältä. Meitä oli tunnilla 7 ratsukkoa ja koko maneesi käytössä. Ratsunani oli Vieno, joka ekaa kertaa rupesi vähän osoittamaan mieltä tallissa. Kavioiden putsaus ei olisi huvittanut. Viidettä kertaa Vieno eikä edelleenkään yhtään kunnon koulutuntia sen kanssa.

 
Kerrankin olin ajoissa selässä. Löntysteltiin pitkin ohjin ennen open saapumista. Sitten alotettiin samantien kevyessä ravissa. Käyntipätkä ohjastuntumalla ois ollut hyvä lisä alkuun. Vieno oli hitusen tahmea aluksi mutta reipastui kyllä käskystä. Pyöreäksi en sitä alkuverkassa saanut. Laukassa piti mennä pitkillä sivuilla eteen ja lyhyillä sivuilla jotain mitä en kuullut. Vieno meni reippaampaa laukkaa sangen mukavasti mutta tavallisesta laukasta lyhentäminen ei sitten oikein onnistunut.
 
Tehtävänä oli oven päässä kummankin pitkän sivun sisällä 2 puomia muistaakseni aluksi 16 metrin väleillä. Niitä laukattiin ja askelten määrää piti säädellä. Muut meni itsenäisesti käyntiä ja ravia maneesin takapäädyssä yhden suorittaessa kerrallaan. Aluksi mentiin puomien väleihin 4, 5 ja 4 laukkaa. Tai siis yritettiin. 4 onnistui meillä hyvin mutta viittä ei saatu. Ekalla kerralla taisi itellä olla vähän puutteellinen yritys. Vieno rikkoi raville ja vaihteli laukkoja. Ponnistuspaikatkaan ei osuneet niin hyvin kuin olisi pitänyt. Viittä ei siis saatu mutta tosi monta sakkokierrosta yritettiin. Hyvin kyllä kesti itellä kunto tuollaisen väännön pätsissä.
 
Kierrosten välissä ensin vedettiin henkeä ja sit yritin saada Vienoa avuille ja kuuntelemaan pidätteitä ja lyhentämään. Käynnissä hepo tuli hetkittäin pyöreäksi, ravissa ehkä. Raipalla piti aktivoida takajalkoja töihin. Ravissakin meni tovi että sain Vienon lyhentämään askelta ja hiljentämään. Kuinkakohan pahasti jäi veto päälle?
 
Seuraavalla kierroksella välejä pidennettiin vähän ja laukkoja piti tulla 4, 5, 6, 5 ja 4. 4 ja 5 tuli heti alkuun. 6 jäi tulematta ja sitä yritettiin noin kymmenkunta kierrosta. Pari kertaa oli lähellä mutta itekin taisin panikoida lähestyvää jälkimmäistä puomia ja aina joku meni pieleen. Edelleen paljon ravirikkoja ja laukan vaihtelua vääräksi. Tuntuu että lyhentäminen ois onnistunut helpommin ilman sitä jälkimmäistä puomia. Ekallekin loikattiin välillä ihan liian isosti sisään. Lopuksi mentiin vielä neljällä ja se meni hyvin. Kommentoin että varmaan 3 ois onnistunut helpommin kuin vaadittu 6.
 
Sitten olikin loppuverkan aika. Tänään kuulin vain kertaalleen että älä jää sisältä kiinni ja siinä kohdassa saattoi olla jopa ihan aiheellinen huomautus. Kehotusta tuli myös että Vienoa pyöreämmälle kaulalle. Sitähän siinä yritin koko ajan. Ehkä ei taas olleet pohkeet kunnolla käytössä. Ja taas rupesi ärsyttämään ja pikemminkin käskin kuin pyysin hevoselta mitään. Ja sitten ei voi mitään kovin ihania tuloksiakaan odottaa. Ei siis menty pyöreinä loppuverkassa. Sitten meidät käskettiin käyntiin pitkin ohjin mutta kello oli sillon vasta tosi vähän. Meillä oli näemmä vähän lyhyempi tunti. Olisin kyllä mieluummin mennyt vaikka maastoon ku paahtunut tuolla maneesissa.
 
Lopuksi treenattiin Vienonkin kanssa talutusta. Ensin käveli päälle mutta huomasi sitten huitomiseni ja rupesi pysähtymään hyvin. Kääntyminenkin toimi. Lopuksi piti testata ravikin ja raipan kanssa sai houkutella ravin päälle mutta sitten seurasi kiltisti ravissakin. Pihalle päästyä oli pysähtyminen taas unohtunut ja harjoteltiin vielä talliin asti lisää. Väisti mua myös sivulle.
 
Tämänkin tunnin pahimpia vikoja oli kuskin asenneongelma open suhteen. Vieno on ihan mukava mutta oon edelleen sitä mieltä että joku muu voisi harjotella sen kanssa laukan lyhentämistä. Tai ainakin näyttää mulle että se osaa.
 
Ongelmia:
laukan lyhentäminen oli hankalaa
Vieno ei halunnut pyöristyä
nyrkit ei pysy kiinni, nyt on jo nimettömässä reikä
ponnistuspaikat puomeille meinasi olla hukassa
 
Parannusta:
5 laukkaa saatiin välille kun sitä vähän pidennettiin
käynnissä hepo pyöristyi