Estekisojen taas lähestyessä oli koulutunnille merkattu ratsukseni pitkästä aikaa estekisaheppani Tellu. Hepo oli tallille saapuessani vielä pihalla, joten kävin ensin hakemassa sen sisään. Kuntoonlaiton tein pesarilla, kuten olen nähnyt muidenkin tekevän. En ole varma että aristiko sen selkää vai kutittiko vaan. Ensin kun harjasin normaalisti niin värisytteli (kuten myöhemmin esim. ohjien ollessa kaulalla) mutta kun otin rivakan ja napakan harjaustyylin käyttöön niin hepo ei reagoinut mitenkään. Luimimistakaan en huomannut missään vaiheessa. Olin vähän aikataulusta jäljessä ja kun piti mennä maksamaan niin suitset oli vielä laittamatta. Siinä hetken mielijohteesta kysyin että onko Tellulla menty gramaaneilla. En muista vastausta mutta sain apuohjat käyttööni. Edelliskerran haave toteutui siis näin nopeasti :)

 
Ratsastajia tunnilla oli 7 ja pihalla -7. Satulavyötä sai kiristää kolmeen otteeseen ennen kun sen sai kunnolla napakaksi. Lampaankarva välissä vaikuttaa varmaan hieman mutta tuntuu siltä että Tellu on oppinut pullistelemaan. Gramaaneilla sain turvan kivasti maata kohti ja tylyä todeta mutta hepo oli paljon paremmin hallussa ja kuulolla näin päin. Asettui ihan ok eikä pahemmin puskenut lapojakaan ulos. Kiemuraurasta tuli kommenttia että pitäisi tehdä selvät tiet. Tunnustan että tein kiemurat ihan tunteella kirjaimia yhtään katsomatta. Ympyröiden pyöreyden hahmotuskaan ei aina ole kuskilla kohdillaan mutta huomaan kyllä itse jos hevonen puskee ulos tai sisään. Sisäpohjetta vastaan painamisesta tuli kommenttia, jota hieman ihmettelin. Peilit paljastivat että ratsuni menee volteilla ihan sisään kaatuneena. Sitä yritin sitten tasapainottaa. Alkuverkassa vähän laukattiinkin.
 
Aluksi mentiin tehtävänä pohkeenväistöä. Kierros oli vasen ja tallin puolen pitkällä sivulla väistätettiin ensin keskelle lamppurivin alle, sitten suoraan ja lopuksi takaisin uralle. Käynnissä meni kivasti vaikka tuntuikin että oli hankala saada omia pohkeita ratsun ympärille, johtuisikohan siitä samasta lampaankarvasta. Odotin että olisi ollut ravissa hankalampaa mutta meni suht siististi. Portaiden tekeminen (välillä sivulle, välillä suoraan aina muutama askel) oli aluksi hankalaa mutta pienen törkkimisen jälkeen onnistui. Väistöt oli pääosin siistejä. Muutaman kerran meni lapa edellä väistöä ja asetuksissa oli taas hienosäätöä, ravikin olisi saanut olla reippaampaa mutta olin hyvin tyytyväinen. Loppua kohti Tellu rupesi osottamaan hyytymisen merkkejä. Toisella pitkällä sivulla kevensin ja yritin edes siellä sitten ravata reippaasti eteenpäin. Hyvin Tellusta irtosi vauhtia.
 
Lopuksi mentiin vielä laukkatyöskentelyä. Pitkillä sivuilla keskilaukkaa ja päätyihin ympyrät niin lyhyttä laukkaa kuin onnistuu. Ensin oikea kierros. Päädyissä hidasti yllättävän hyvin mutta tuntui että pikemminkin istunnalla kuin pidätteillä. Siinä sain istuttua kunnolla syvälle satulaan. Pitkillä sivuilla ampui ehkä vähän turhankin pitkänä eteen. Vasempaan kierrokseen tuli käsky pidentää gramaaneita ja sitten hepo viiletti taas turpa pitkänä pahemmin kuskia kuuntelematta. Pidempien gramaaneiden ja napakoiden nivelten kanssa olin aika solmussa, varsinkin laukassa. Tuntui että kaikki karkaa pitkiksi ja gramaanit rupesivat painamaan nimettömiä. Laukan lyhennys ei onnistunut läheskään niin hyvin kuin oikeaan kierrokseen.
 
Loppuravissa mentiin taas turpa pitkänä ja yritin hakea ratsua nivelillä parempaan muotoon siinä kuitenkaan onnistumatta. Ja käynnissä myös. Eipä kovin hyvin toiminut. Muuten meni kyllä kivasti. Yksi kivoimmista koulutunneista Tellun kanssa tähän mennessä. Ainakin helpoimmista, Tellulle kyllä ainakin tuli kuuma. Ens viikolla sitten esteitä luvassa. 
 
Ongelmia:
en osaa vieläkään pitää käsiä kunnolla nyrkissä
apuohjat pidempinä ei toiminut niin hyvin kuin olisin halunnut
 
Parannusta:
väistöt meni melko kivuttomasti
laukkaakin lyhensi hyvin
opelta tuli hyvää kommenttia tunnin jälkeen