Keskiviikkonakin päädyin tallille. Meinasin ensin kirjottaa että pakkasta oli reilu parikymmentä. Tunnin jälkeen vilkaisin kuitenkin tallilla mittaria ja se näytti -30,4. Hyi olkoon! Olisin veikannut -25. Maneesissa tuli tunnilla kuitenkin kuuma kuten aina.

 
Aiempi heppatoiveeni "Tellu tai joku uusista" oli näemmä jäänyt hyvin mieleen kun nyt sain alleni ekaa kertaa kimon Power-ruunan. 2006 syntynyt heppa ja korkeutta sillä on noin 170 cm. Hoitaessa oli ihan kiltisti, yhden puolen kierroksen pyörähdyksen esitti. Itse olin uusissa tallitoppiksissani hoitotoimien ajan ja oli niin tönkkö olo että kävelykin oli hankalaa. Eipä palellut. Matkalla maneesiin kävin nakkaamassa housut autoon ja utelias heppa onnistui kolauttamaan päänsä takaluukkuun. Onneksi oli hötkyilemättä.
 
Ratsukoita tunnilla oli 8 ja luvassa oli pohkeenväistöjä. Alkuverkassa hepo tuntui isolta ja pitkältä. En osannut ratsastaa sitä kovin lyhyeksi. Ravissa paineli menemään ihan reippaasti. Kääntäessä piti olla ulkopohkeen kanssa tarkkana ja huolehtia suoruudesta ulko-ohjalla. Olinkin vähän yllättynyt kun luulin saavani opelta jotain kritiikkiä menosta mutta kommentti oli että olen tehnyt ulko-ohjan kanssa hyvää työtä tähän asti. Powerilla on kuulemma tapana pullautella lapoja ulos ja kulkea vähän mutkalla. Alkutunnista ohjat lipui taas kolmisormihanskojen välistä pitkiksi ja kommenttia tuli liian takana olevista käsistä. Piti olla myös tarkkana johtamisessa etten vedä taaksepäin. Ohjien pito helpottui kun vaihdoin kevyemmät hanskat käsiin.
 
Pohkeenväistön treenaus aloitettiin käynnissä uralla. Takaosaa piti tuoda uran sisäpuolelle ja vahtia että hepo pysyy suorana. Oikeassa kierroksessa sujui suht hyvin mutta vasen oli hankalampi. Ope käski meidät keskelle tekemään etuosakäännöstä tms. eli väistättämään takaosaa. Etuosa ei malttanut olla paikallaan vaan etujaloilla tehtiin noin 10 metrin volttia. Takaosa väisti vaihtelevasti. Pari kierrosta tätä, ihan hyvää tulosta ei saatu. Uralla meno vähän parani mutta edelleen ratsu meinasi mennä mutkalle, karata reitiltä tai olla muuten vaan väistämättä. Kuulin myös harvinaisen kommentin että älä takakenota. Mistä löytyisi se kultainen keskikenotus.
 
Tehtävän kuviona oli kääntyä C:stä keskilinjalle, tulla muutama metri suoraan ja väistää aluksi oikealle uralle asti. Kierros siis vasen. Käynnissä meni ihan ok. Ravissakin hetkittäin. Heppaa ei välillä kiinnostanut ja esitti päänsä kanssa omintakeisia venkoiluja. Turpa osoitti etuyläviistoon, pää vielä vinossa. Kaikkea muuta kuin nättiä. Ope sanoi että jos ite on rauhassa niin hepo rauhottuu. Pieniä hetkiä ehkä. Jos pään asentoa ei lasketa niin väistöt meni kohtalaisesti. Välillä tuntui että tila loppuu kesken niin ope käski meidät sitten omalle kuviolle ja väistettiin lävistäjää pitkin. Oma meno ainakin helpottui kun oli enemmän aikaa työstää ja tarvittaessa mennä hetki suoraan tai ottaa käyntiä jos meni liian hankalaksi.
 
Toiseen suuntaan ei edes yritetty kääntyä C:stä vaan meidät määrättiin heti lävistäjälle. Taas oikean pohkeen tottelu toimi huonommin ja meno oli aikamoista kiemurtelua. Raviväistöjen aikana oven päähän piti tehdä laukkaympyrä. Alkuun nousi muutaman kerran väärä laukka mutta sitten nousi oikein. Siinäkin meidät määrättiin laukkaamaan alkuun useampi kierros ja menoa vähän paremmaksi. Hetkittäin hepo rentoutuikin laukassa. Aika reippaasti meni ja sillä oli yllättävän iso laukka. Laukassa esiintyi myös ohjausongelmia kun kertaalleen jyrättiin X:n yli kun kääntöavut ei menneetkään läpi. Seuraavalla kerralla keskityin tarkasti ja sain hillitympää laukkaa ja paremman ravisiirtymän. Raville pääsy venähti monesti kulmaan asti vaikka oven kohdalla yritin. Siinä Power vasta kiihdytti. Lopuksi rupesi väistössä ennakoimaan laukannostoa ja saatiin vielä sakkokierros päälle. Mutta hyvä vaan että vähän piiskattiinkin.
 
Loppuraveissa hepo liikkui paljon paremmin. Jotain edistystä sentään. Power oli aika iso ja taas hirmu erilainen. Ei tullut harmituksia, korkeintaan käyttöongelmia. Ehkä meno muutaman kerran jälkeen kohenisi. Ihan yritteliäs heppa ainakin. Ravissa vauhtia oli monesti hitusen liikaa, ainakin väistöissä. Tunnin aikana huomasi myös että Power ja Osku ei ole kavereita vaan turvaväli sai olla useita metrejä. Välin jäädessä pariin metriin käänsi Osku takapäänsä kohti ja rupesi uhkailemaan. Tunnin jälkeen Pallo esitteli samanlaista käytöstä kun oltiin poistumassa.
 
Ongelmia:
lapojen halu karkuun
pään asento väistöissä
raviväistö varsinkin vasemmalle
hidastus laukasta
 
Parannusta:
ravi koheni lopputunniksi
 
Tallin hevoskalusto on vaihtunut sen verran tiuhaan että vaikka olen viimeaikoina saanut testailla uusia tulokkaita niin silti on ainakin 4 hevosta vielä kokeilematta: Pico (levossa jalan takia), Tihta (reipas pikku suokki), Rico (vasta saapunut Haflinger) ja Hasse (alle vuorokauden tallilla ollut kenttähevonen).