Saaran tallin estevalkkaan ei tällä kertaa ollut ratsua omasta takaa tarjolla. Päätin kuitenkin lähteä hyppäämään tallin hevosella. Tunnin piti sama entinen ope, joka piti meille kankitunnin talvella. Toivoin reipasta ratsua. Ei ihan onnistunut kun sain Hessun. Ennakko-odotukset ei olleet kovin korkealla. Olin nähnyt sen matavan ja säikkyvän. Tallissa oli onneksi tosi kiva.

 
Esteitä kasattiin maneesiin Annen kanssa ratapiirroksen mukaisesti 3 esteen jumppasarja (pysty, 6 m, pysty, 7 m, okseri) toiselle pitkälle sivulle. Lävistäjälle tuli maapuomi, ristikko ja okseri ja toiselle pitkälle sivulle yksittäinen kavaletti. Annen versio ratapiirroksesta: http://1.bp.blogspot.com/-BW21-oySvcc/T5ojdrkbqSI/AAAAAAAAAmo/_irUYkpb068/s1600/Rata260412.jpg Ratsukoita hyppäämässä oli 6 ja kelinä +12.
 
Kyselin etukäteen että kannattaako laittaa kannuksia ja varustauduin sitten niiden kanssa. Ensi töikseen ope käski mun ottaa ne pois kun tallilla on kuulemma kannuskielto menossa. Tottelin ja toivoin että Hessu olisi reippaalla tuulella. Pieleen meni. Ratsu muistutti kuollutta lahnaa ja itellä oli vähän väärä asenne touhuun. En ajatellut että nytpä näytän miten Hessusta kuoriutuu estetykki. Pikemminkin että miksi maksan tällaisesta. Hetkittäin keljutti melko paljon mutta hyvin sitten sain tsempattua loppuun asti.
 
Ensin mentiin kolmoissarjan puomeja ravilla ja harjoiteltiin päivän aihetta, myötäämisiä. Ekalle automaattinen, tokalle pieni ja viimeiselle iso myötäys. Ravissa meni ihan kelvosti kai. Suurempi ongelma oli kun puomien jälkeen piti nostaa laukka. Nostoon saattoi mennä 50 metriä. Pohkeista ei tapahtunut juuri mitään eikä ratsu raippaankaan pahemmin reagoinut. Harmitti sekä itseni että hevosen puolesta kun sitä joutui potkimaan ja piiskaamaan. En näköjään vaan osaa ratsastaa tämmöisiä. Mutta omasta mielestäni ratsun ei noin liikkumishaluton kuuluisi ollakaan. Laukassa istuttiin kevyessä istunnassa ja harjoiteltiin myötäyksiä itsenäisesti. Siinä liikkui monesti nälkävuoden mittaisena ja ope huusi että keula ylös.
 
Kolmoissarjan B-este. Myötäys. Hessu ainakin näyttää tykkäävän. Kuskilla on ranteet mutkalla. Kuvan otti Tiia.
 
Ratana hypättiin kavaletti, kolmoissarja ja lävistäjän sarja. En muista mentiinkö alkuun vielä jotain muita tehtäviä. Ensimmäisellä kierroksella oli laukan kanssa ongelmia ja tunnustan että mentiin varmaan yli puolet matkasta väärässä laukassa. Sain noottia että istun satulassa liian raskaasti esteiden välissä. Kunnolla kevyeeseen istuntaan. Edelleen meno oli vähän tahmaista. Plussat siitä että Hessu kuitenkin hyppäsi kaiken empimättä. Maapuomi, ristikko, okseri -sarjalla harjoiteltiin ravilähestymisiä. Pisti turhauttamaan kun huomasin että jarrukin on epäkunnossa ja mentiin tehtävä laukalla. Ekalla kierroksella onnistui ravilla, toinen meni laukalla. Sitten päätin että mehän mennään ravilla. Kolmas onnistui ravissa mutta ope käski uudestaan ja että tulisin laukassa. Käski lisää vauhtia ja vähän auttoi suhisemalla. Ravikerralla hepo oli aika löysä mutta venyi hienoksi okserista yli. Muistin kehua sitä kun noin hyvin yritti.
 
Ravilähestyminen. Hessu näyttää taas innokkaalta. Kuvan lähin este oli myöhemmin okseri. Tiia kuvasi.
 
Tässä mennään edellisen kuvan etummainen este okserina yli. Kameran takana oli edelleen Tiia.
 
Lopuksi mentiin vielä kolmoissarja sakkona. Luulin jo että oltais lopetettu. Vauhtia hevoseen tuli vasta kun ope suhisi perässä. Sillon päästiin hetki jopa reippaasti. Hypyt meni vähän lennokkaammin. Oltaisiin tarvittu se ope suhisemaan sinne taakse koko tunniksi. Lopputunnista kun en meinannut saada hevosta enää käynnistä raviinkaan! Kunnon alkeistuntiongelmia. Tuntemiini hevosiin jos pitäisi verrata niin Hessusta tuli eniten mieleen Ami. Tahmatassu 2, joka kyttää erikoisesteitä. Kuten totesin muinoin Amista niin jos kaikki ratsastus olisi tällaista kuin tämä tunti niin en ratsastaisi.
 
Kolmossarjan C-este ja myötäys. Näitä harjoiteltiin ja samantyyppisiä kuvia oli tunnista lukuisia. Kiitos Tiialle, joka jaksoi kuvata.
 
Kai tästäkin tunnista jotain oppi. Hyvähän se olisi osata ratsastaa erilaisilla hevosilla. Toivon vaan ettei tällaisia taitoja (joita ei siis ole) tarvittaisi. Kokemuksena oli niin kamala että taidan jättää jatkossa naapuritallin hevoset rauhaan. Turhan rauhallisissa ratsuissa oli muinoin osasyy siihen että lopetin Saaralla käymisen.
 
Ei kuskikaan ihan koko tuntia ollut keljuuntunut. Tiian otos tämäkin.
 
Ongelmia:
ratsun oma moottori oli rikki
en vaan osaa ratsastaa laiskoja
tunsin itseni hevoshakkaajaksi (pukitti vain kerran raipasta)
mutkistelin ranteita
 
Parannusta:
Hessu hyppäsi kaiken empimättä