Tiistaina pakkasratsastus pihalla ei riittänyt vaan piti päästä myös tunnille. Arvelin ihan oikein ja sain ratsukseni uusimman tulokkaan eli entisen kenttähevosen Hassen. Hepo oli mennyt jo yhden tunnin alle, joten pääsin valmiiksi lämmitellyn ratsun kyytiin. Maneesissa viriteltiin vielä martingaalit kiinni. Ratsukoita tunnilla oli 9 ja aiheena esteet. Olin yllättävän seesteinen ennen tuntia ja oikeastaan koko tunnin. Luotin omiin kykyihini selviytyä. Hasse ei ollut Aaltiksella vielä estetunnilla ollut, joten hyppytyylistä ei ollut mitään näkemystä. Läheltä tarkasteltuna ratsu on noin 165 cm korkea, olisin veikannut pienemmäksi. Ei kyydissäkään tuntunut kovin suurelta.

 
Olin nyt ensimmäistä kertaa uusilla Kuomillani satulassa. Kenkien istuvuus jalustimiin oli positiivinen yllätys. Tuntui että pito oli jopa ratsastuskenkiäni parempi. Pohjetuntuma oli vähän hassu kenkien yläreunan ottaessa satulan kaaren alaosaan kiinni. Oikea jalustinhihna piti säätää viimeiseen reikään.
 
Heti maneesiin tultuaan ope nappasi meiltä raipan pois ja totesi että sitä ei tarvita. Edellisellä tunnilla hepo oli kuulemma ollut vasempaan kierrokseen hankalampi. Hasse oli Easyn tapaan vähän tyhjä oikeaan ohjaan ja viipotti turpa oikealle. Arvelin että kun vasemman pohkeen saa ratsastettua läpi ja hepan asettumaan vasemmalle niin vasen saattaa muuttua helpommaksi puoleksi. Ravissa hepo oli ensin meneväinen mutta sain hillittyä menon rauhalliseksi. Ihan toimiva peli.
 
Verkkahypyt hypättiin ensin oikeaan kierrokseen ympyrällä pikkuisen ristikon yli. Yllätyin, miten rauhallista laukkaa ratsu tarjosi kun aiemmin olen nähnyt sen suihkivan vauhdilla. Pientä viilausta ponnistuspaikoissa mutta meni muuten tosi siististi. Vasempaan kierrokseen hypättiin verkkahyppyinä portin yli ympyrällä. Portti oli vähän jännä kun ekalla kerralla piti kieltää. Sen jälkeen hepo hitusen kiemursi ja puski lapa edellä esteelle ja lopussa kiihdytti. Yli päästiin kuitenkin jatkossa. Hypättiinköhän sitä vielä toiseenkin suuntaan. Muiden hypätessä piti verrytellä ratsuja ite ympyrällä. Laukka oli edelleen ok, ravissa pääsi työstämään vähän paremmin.
 
Esteitä maneesissa oli 4 ja luvassa oli "halliharjoitus". Maneesista käytettiin vain osaa ja leikittiin että esteet on pienemmässä hallissa. Hypättiin ellipsimäisesti (vaikka käskettiin tehdä myös kulmat). Kaksi kierrosta (oikeaan) kaikkien yli eli 8 hyppyä, 2 ratsukkoa kerrallaan liikkeellä. Me alotettiin ja heppa tökkäsi heti ekalle okserille vaikka estekorkeus oli 60 cm kieppeillä. Toisella yrityksellä päästiin alottamaan ja sitten päästiinkin kaikista esteistä yli. Vauhti kiihtyi loppua kohti ja välillä oli oikeasti hankaluuksia kääntää päädyissä. Laskin laukat väleihin, tulikohan 6. Laukka taisi pääsääntöisesti pysyä oikein, en muista enää. Kertaalleen piti tehdä väistöliike kun oli toinen heppa tiellä ja sitten jatkettiin melko lyhyellä tiellä seuraavalle esteelle mutta hyvin meni silti.
 
Loppuun hypättiin vielä portti + okseri -linjaa vasemmalta. Esteet nousi vähän: portin päälle tuli puomi ja okseri nostettiin n. 75 senttiin. Olin jo huomannut Hassen tyylin kieltää ekalle, joten päätin että nythän mennään ekasta yli ilman kieltoja. Hasse kielsi sitten tokalle. Pysyin kyydissä mutta olin ekan jäljiltä sen verran epätasapainossa etten saanut sitä pakotettua yli. Uusi yritys ja nyt onnistui. Ratsu kiihtyi välillä mutta taidettiin saada vielä minimaalinen kuudes askel esteen eteen. Okserin jälkeen piti vielä vähän kiihdytellä. Aikaa oli niin mentiin vielä toinen kierros. Nyt kiihtyi jo niin paljon että väliin tuli vain 5 laukkaa. Jarrut oli vähän rikki. Ja taas kiihdyttelyä loppuun. Onneksi laukka sitten rauhottui nopeasti kun käänsi pienelle voltille. Totesin että tässä vaiheessa ei onnistuisi enää radan hyppääminen siististi.
 
Loppuraveissa hepo yritti alkuun mennä melko reippaasti. Sain vauhdin hallintaan ja rauhalliseksi mutta meno tuntui silti jotenkin jousitetulta. Parhaimmillaan vasen pohje meni läpi ja ratsu rentoutui hetkittäin. Tykkäsin hepasta, ei päästänyt liian helpolla.
 
Tunnin jälkeen piti tarkastaa vielä pakkaslukemat. Tallin mittari näytti ulkolämpötilaksi -34,3 (kääk!) ja maneesin mittari näytti vain -15,5. Olisin luullut pihalle vähän vähemmän ja maneesiin -17.
 
Suvin kuvagalleriasta löytyy Hassesta kuva:
 
Ongelmia:
kiellot
kiihtyminen lopuksi
 
Parannusta:
kieltojen jälkeen meni suht varmasti yli
yllättävän rauhallinen alkutunnista