Muutaman vuoden yrittämisen jälkeen onnistuin vihdoin saamaan aikatauluni Suvin kanssa passaamaan sen verran yksiin että pääsin Kajaanin ratsastuskeskukseen tunnille. Toivomani yksityistunti jäi tälläkin kertaa haaveeksi mutta nyt pääsin sentäs tunnille (23 €). Siitä on hyvä aloittaa.

 
Paikka löytyi mukavasti ja ihmiset oli avuliaita. Kelinä pihalla lumisateinen -1. Siitä pieni miinus että meitä tuli tunnille 10. Tunnin ratsu selvisi vasta hevosten jaossa, onneksi hepo oli edellisellä tunnilla niin ei tarvinnut kiirehtiä sitä kuntoon. Satula meni kuitenkin vaihtoon. Heponi oli reilut 170 cm korkea Brygg ja tunnilla oli aiheena "kavaletteja" eli puomeja ja pikkueste. Me oltiin isommassa eli ratsastuskoulun maneesissa.
 
Ohjeeksi tuli olla rauhallinen selkään kavutessa ja käyttää raippaa erittäin harkitusti, sillä hepo reagoi siihen isosti. Kapusin kyytiin penkiltä, ei ongelmia ja ratsukin oli hyvin nätisti. Alkuun mentiin useampi kierros käyntiä pitkin ohjin kumpaankin suuntaan. Sitten hiukkasen käyntityöskentelyä ja sitten vasta raviin. Brygg tuntui kivalta. Alkuun meni melko pitkänä mutta tykkäsin siitä miten herkästi se reagoi pyyntöihini. Ravi oli yllättävän helppoa noin isoksi hevoseksi.
 
Ravipuomit ylittyi helposti kevyessä istunnassa. Erittäin hyvä treeni viime viikon huonojen hyppyjen jälkeen. Sain kunnolla keskityttyä painamaan kantapäät alas, varpaat menosuuntaan, myötäämään kunnolla eteen ja istumaan tasapainoisesti kevyessä istunnassa. Hepo hoiti oman osuutensa mallikkaasti. Eipä pahemmin korjausehdotuksia tullut. Toisella sivulla tehtiin kiemuraa, ylitettiin 3 puomia ja väistettiin takas uralle. Ekaan suuntaan eli oikeaan kierrokseen en nähnyt peilistä miten meni mutta epäilen ettei väistänyt kunnolla. Vasempaankaan kierrokseen ei aluksi.
 
Sitten mentiin laukalla 17 metrin puomiväliä. Ensin vasemmassa kierroksessa ja alkuun piti saada 5 laukkaa väliin, sitten 6. Meni vähän turhankin helposti. Ekalla kerralla kun lyhensin niin tuli melkein 7 laukkaa väliin ja ravirikko. Sitten sujui oikeastaan pelkällä istunnalla, ei pahemmin tarvinnut vetää. Toisella pitkällä sivulla liikkui kivasti pohkeista eteen. Oikea kierros ei ollut ihan yhtä helppo. 5 laukkaa tuli ihan ok, mutta kuuteen ei meinannut lyhentyä. Viispuolikkaita ja kolmannella kerralla sitten kuusi. Laukassa hepo meni mukavan pyöreänä ilman että edes yritin yhtään. Kyydissä oli myös mukavan helppo istua.
 
Loppuun mentiin vielä yksitellen estettä. Ensin ristikkona, myöhemmin ehkä kuuskymppisenä pystynä. Tehtävänä oli sanoa että tuliko ponnistuspaikka lähelle, ok vai kauas. Tehtävänä meni ihan ok. Ponnistuspaikat osui suurimmaksi osaksi ok, mutta yksi tuli lähelle ja yksi muistaakseni hitusen kauas. Kovin monta hyppyä ei ehditty mennä. Hepo kuitenkin laukkasi reippaasti ja meni mukisematta yli. Sanomista kuskille tuli että myötää vielä enemmän. Vikalla kerralla myötäyskäsky tuli juuri esteen kohdalla kuten toivoinkin, sillon ehdin siihen ajatuksella reagoidakin. Sen jälkeen jolkuteltiinkin jo loppuravit ja hepolla jatkui hommat vielä kolmannelle tunnille.
 
Kiva perustyöskentelytunti. Kiva heppa ja kiva ope. Kovin pahaa piiskausta ei kyllä ollut. Kommenttia tunnilla ei hirveästi tullut mutta johtuu varmaan siitä että meitä oli niin paljon. Lumien putoiluun katolta ei heppani kiinnittänyt huomiota. Itselleni pisti silmään että laukka nostettiin joka kerta pidemmän pätkän harjoitusravia kautta. Yllättävän helppo oli harjoitusravissakin istua hepon kokoon suhteutettuna. Haaveisiin jää sitten edelleen se yksityisestetunti.
 
Ongelmia:
oikeaan kierrokseen laukka ei lyhentynyt yhtä helposti ajatuksella ku vasempaan
ei väistänyt ihan kunnolla aluksi
kuski unohti välillä asettaa ja taivuttaa kulmiin
 
Parannusta:
sain keskityttyä istuntaan, käsiin, kantapäihin ja myötäämiseen hyvin ravipuomeilla
totteli hyvin apuja
helppo laukka ja helppo säädellä
hyppäsi helposti
ope ajoitti ohjeensa hienosti meidän hyppyyn
kiva heppa