Pitkään odotettu valmennus Nowalla, tasona tunnilla B+ ja odotukset korkealla. Ratsunani oli Grandi kuten pitikin, aiheena koulua ja opena Kati. Ratsukoita oli tunnilla 4. Kelinä oli pimennyt -8. Hepo oli onneksi jo edellisellä tunnilla niin ei tarvinut taistella kuntoonlaiton kanssa.

 
Nyt päästiin alottamaan suunnilleen ajallaan. Edellisen ratsastajan mukaan Grandi oli ollut jopa vähän laiskahko. Pitkin ohjin kävellessä meinasi kyllä välillä hyytyä kokonaan. Ravissakin oli yllättävän rauhallinen. Opelta tuli kommenttia että ohjia voi päästää pidemmälle. Tuntui vähän hassulta koska Grandia on tullut ratsastettua enemmän paketissa kuin pitkänä aiemmin. Turpa tahtoi osottaa kovasti vasemmalle, joten tein vuorotellen vasta- ja myötäasetuksia itsenäisesti alkuverkassa. Sanomista tuli myös ettei tarvi mennä niin lujaa. Alkutunnista oli vähän keikkuva olo keventäessä. Laukan Grandi nosti helposti ja malttoi laukata melko pitkillä ohjilla rauhallisesti. Asetus sitten oli vähän minne sattui ja talvihanskoilla ohjat valui muutenkin pidemmiksi. Oikeaan kierrokseen laukattiin melko pitkään open auttaessa muita. Vasempaan lyhyempi pätkä. Vasempaan kierrokseen hepo meni vähän lujempaa. Ite lähinnä matkustin ja nautin tasaisesta kyydistä.
 
Taisi olla laukkailun jälkeen, en ihan varmasti muista, saatto olla ennenkin, kun tehtiin siirtymiä. Ravista käyntiin ja takaisin. Ohjeeksi sain että enemmän istunnalla ja jaloilla, vähemmän käsillä. Sitä ois vissiin pitänyt hokea mulle koko tunnin kun unohtu jatkuvasti. Melko pian hepo rupesi kuuntelemaan kivasti ja saatiin rauhallista ravia ja nätit siirtymät.
 
Sitten ope kysyi että tahdotaanko tehdä väistöjä. Pienen kaivelun jälkeen kuskeista irtosi joo-huutoja. Tehtävä oli että ensin pari kertaa käynnissä ja sitten ravissa, kummankin lyhyen sivun puolesta välistä käännettiin keskihalkaisijalle ja väistätettiin vasemmalle uralle. Muutaman yrityksen jälkeen ope totesi että mennäänkin vaan käynnissä kun ei mennyt käynnissäkään kovin putkeen. Itellä oli ongelmia asetuksen kanssa, lisäksi käynti hiipui eikä Grandi halunnut astua takajaloilla kunnolla ristiin. Vasemmalla ohjalla pidätystä ja oikealla pohkeella sivulletökintää, lisäksi piti auttaa raipalla naputtelemalla. Parani ehkä pikkuhiljaa muttei mitään maailman kauneinta. Olisin aavistuksen enemmänkin voinut ottaa kommentteja vastaan. Lopulta kävi siis niin ettei väistetty toiseen suuntaan eikä menty väistöjä ravissa ollenkaan.
 
Lopputunnista ruvettiin taas rentouttamaan hepoja. Pidempää ohjaa kävi taas käsky. Grandilla oli paljon kiireempi nyt ja ravissa juoksi alta pois. Paljon enemmän piti tehdä siirtymiä ku alkutunnista että rauhottui. Opekin ihmetteli että miten se alkutunnista meni paljon paremmin. Muuten mentiin suoraan mutta päätyihin ympyrät (vai voltit). Taivuttaa piti taas enemmän ja pitää kuitenkin sen verran ulko-ohjalla vastaan ettei lapa karkaa. Kun ohje oli että yritä saada se rennommaksi niin piti kysyä että miten. Tasaista ohjastuntumaa ja mitäköhän muuta tuli vastaukseksi. Sitten vielä laukkailtiin. Ympyröillä meni pienen väännön jälkeen ihan ok, suorilla kiihdytti hieman ja turpa kohosi. Kaarretyö meni mukavasti.
 
Tunti kokonaisuudessaan oli aika rauhallinen eikä noin pitkillä ohjilla hirveästi voi vääntääkään. Loppulaukoissa tuli vähän semmonen zen-olo. Enemmän siis semmonen rentoutumistunti. Odotin kyllä jykevää kouluvääntöä ja haastavia tehtäviä. Huomiotakin olisin kaivannut enemmän mutta ymmärrän kyllä kun open sanoin "Grandi oli tunnin osaavin hevonen" ja meillä taisi siten olla vähiten ongelmia. Istunnasta ei hirveästi tullut sanomista, varpaat meinasi taas karata ulospäin. Kumarassa istumisesta en kuullut kertaakaan, tällä kertaa ei ollutkaan turvaliiviä alla.
 
Seuraavasta kerrasta Nowalla ei taas oo tietoa.
 
Ongelmia:
en taivuttanut kunnolla volteille
asetukset pohkeenväistössä
väistöissä vasen pohje meinasi olla irti
kädet ei pysy lähekkäin
varpaat meinaa osottaa sivuille
 
Parannusta:
toimi hyvin pidemmälläkin ohjalla
malttoi välillä rentoutua kivasti