Tänään oli taas ratsastustuntipäivä Easyn kanssa. Pitkälle on tultu syksystä kun tänään satuloin ratsun karsinassa ilman päitsiä. Vähän se luimi mutta ei louskutellut. Yleensä laitan suitset ensin tai sitten edes riimu on päässä. Maneesille kävelin ratsain maaston kautta. Kelinä oli pilvinen +6.

 
Päivän aiheena oli avotaivutukset. Ratsukoita tunnilla oli 6. Alkutunnista keskityin käsiini ja tasaiseen ohjastuntumaan. Easy kulki tasaisemmin mutta pyöreänä se ei mennyt. Siirtymiä tehdessä huomasin että kun pyydän raville tasaisemmin puristaen niin siirtymään ei sisälly päänviskelyä. Käyntiinkin päästiin ilman tyssäyksiä kun muistin pitää pohkeet lähellä ja pyytää heti eteen. Volteilla hepo taipui huonosti ja asetus oikealle oli hukassa.
 
Avot tehtiin tallin puolen pitkällä sivulla. Sivun alkuun ja puoleen väliin tehtiin voltit. Voltin jälkeen piti jatkaa taipuneella hevosella n. 3 askelta seuraavaa volttia ja siitä sitten avoa uraa pitkin etuosa uran sisällä. Ensin mentiin oikeaan kierrokseen. Aluksi käynnissä, myöhemmin ravissa. Toisella puolella piti mennä alkuun ravia, myöhemmin laukkaa. Omaa avon tekemistä vaikeutti kun ei nähnyt peilistä mitä on tekemässä. Valitettavasti takapuolituntumani ei ole tähän tarpeeksi hyvä. Yritin istua suorassa mutta se saattoi olla mitä tahansa. Käynnissä meni kelvollisesti, ravissa huonommin. Epätavallista että hepo rupesi ottamaan kierroksia tulevista laukannostoista. Jälkimmäinen pätkä avoa meinasi mennä ihan alta juoksemiseksi. Helpotti kun lopulta tajusin jättää laukkapätkät välistä. Ravia sain koottua istunnalla mutta parhaat pätkät tuli mielestäni aina alkuun, jonne ope ei katsonut. Monesti kyllä alotin ite turhan arasti enkä kääntänyt kuin ehkä yhden askeleen volttia sisään. Sisäpohje ei mennyt läpi ja koko hevonen valui suorana sisälle.
 
Laukassa tuli kerrankin demoefekti koulukisojen pään viskomisesta. Laukattiin vaan vasempaan kierrokseen. Vaikka yritin mitä niin pään viskely jatkui. Ei auttanut tasainen pohjetuntuma, pohkeilla eteen pyytäminen, napakampi tai kevyempi ohjastuntuma. Mysteeriksi jäi.
 
Avoissa vasen kierros oli yllättäen hankalampi. Saatiin useampi sakkokierros. Välillä tuli huutia siitä että Easy ei taivu edes volteilla. Lopputunnista vasta tajusin treenata avoa itsenäisesti toisellakin pitkällä sivulla. Ope kysyi multa että millä käännän etuosaa sisälle. Vastasin kaikki 3 väärää vaihtoehtoa. Oikea vastaus on että sisäohjalla. Easya ei pahemmin tarvinnut sisälle kääntää kun valui sinne jo valmiiksi. Kommenttia tuli myös että mulla on hevosessa kaikki mahdolliset ongelmat niin myös siksi tämä on niin vaikeaa. Siinä vaiheessa keljutti sen verran että nämä ongelmat ei jääneet mieleeni. Veikkaisin että turhan herkkis, ei kuuntele sisäpohjetta, taipuu huonosti, vino, jäykkä ja juoksee alta. Jotain tuohon suuntaan.
 
Kovin onnelliseksi en avoista tullut. Kaipasin kannuksia auttamaan sisäpohkeen toimivuutta. Loppuverkan aikana laukattiin itsenäisesti oikeaan kierrokseen. Se meni rauhallisemmin. Sitten vähän siirtymiä ja taisin ottaa hitusen laukkaa vasempaankin. Tässä vaiheessa hepo vihdoin siirtyi laukasta raviin istunnalla. Olisin voinut jatkaa työskentelyä pidempäänkin mutta piti poistua maneesista kun seuraava tunti alkoi.
 
Koska päälle jäi vielä liuta turhautumia niin mentiin vielä maastolenkki työskennellen. Päätin että nyt se asetus oikealle tulee läpi, ennen ei talliin mennä. Alkuun kaula taipui oikealle mutta turpa osotti vasemmalle. Olipa tuskaista ja työlästä mutta onnistui lopulta. Mentiin siellä myös avoja, suurimmaksi osaksi käynnissä. Paha sanoa että menikö kuinka oikein mutta ainakin jotain tapahtui. Hepokin tuntui suostuvan vihdoin yhteistyöhön. Mieluummin olisin kentällä mennyt mutta kelirikko oli vallannut sen.
 
Ongelmia:
asetus oikealle
avot
en tunne koska menee oikein ja koska ei
sisäpohje ei mennyt kunnolla läpi
 
Parannusta:
kynnet ei oo pitkään aikaan katkeilleet satulaan osuessa (kädet on vähän paremmin kannatetut)
 
Kuva maaliskuun puolesta välistä, tuolta reissulta: välistä http://heppajutut.vuodatus.net/blog/3180021/umpihankimaastoilua/
Jennalle kiitos kuvasta.