Aaltiksen estekurssille sain toivomani Tellun. Ihana päästä treenaamaan sillä hyppelyä. Kelinä oli pilvinen +23 ja tuli n. 10 tippaa vettä. Kuski oli eilisen ulkoilun (koulukisoissa hommissa) jäljiltä hieman punakka, joten pilvinen keli oli kiva. Ratsukoita kurssilla oli 6, eli ihan passeli määrä. Tellu oli hoidettaessa superkiltisti vaikka oli irti ja mulla oli pari pikkuapulaista harjaamassa ja suitsimassa.

 
Kentälle kasattiin ympyrälle kolme pystyä 21 metrin välein (minä laskin, joten ne saatto olla jotain muutakin). Kolmannelta pystyltä oli 24 metrin suora linja okserille. Lisäksi poikkisuuntaan oli 6 ravipuomia n. metrin väleillä. Alkuverkassa Tellu oli ensin vähän tahmea ja sitten juosta jolkotteli. Aika paljon sai tehdä hommia että sai hevosta vähän lyhenemään, nostamaan jalkojaan paremmin ja tasapainottumaan. Ravipuomit mentiin välillä liikaa juoksemalla. Alkutunnista tuli myös sanomista että istun vasen puoli lysympänä eli vinossa. Lisäksi kulmat mentiin liian lujaa. Alkuverkkakuviona ravattiin puomien yli ja vaihdettiin aina niiden jälkeen suuntaa. Ensin kevyessä ravissa tien puolelle ympyrä vasta-asetuksella ja metsän puolelle 10 metrin voltit esteiden ympäri. Lopuksi sama laukassa. Tellu oli vähän löysä ja taipui todella huonosti. Alkuverkan jälkeen oli jo vähän hyytynyt olo mutta piiskausta tässä olenkin kaivannut.
 
Ekaksi mentiin 2 kerrallaan kolmea estettä oikeaan kierrokseen siten, että esteiden välille tuli aina ympyrä. Estekorkeus oli tässä vaiheessa ehkä 60 cm. Meni mukamas ihan ok kunnes tuli taas sanomista (kuten viimeksikin) että meillä kiihtyy kohti estettä. En todellakaan huomannut. Sen tunnustan että ehkä hypättiin välillä vähän turhan kaukaa. Sitten laukkaa lyhyemmäksi ja napakammaksi, samalla lähti osa vauhdista. Mutta homma parani ja hypättiin pääosin huomattavasti lähempää. Omasta mielestä ehkä jopa turhan läheltä mutta ope oli tyytyväinen. Muutamia kauempaa loikkaamisia mahtui silti mukaan, joten ihan tasaista meno ei ollut. Sitten vaihdettiin suuntaa ja esteitä nostettiin lähemmäs kasikymppiä. Hyppään selvästi nykyään liian harvoin ja liian pieniä kun tuntuivat isoilta. Otettiin Tellun kanssa yksi kieltokin kun hepo stoppasi valkoiselle pystylle. En osaa sanoa että oliko laukka liian pientä vai vika pohkeissa vai missä. En raipannut vaan käytin pohkeita esteellä. Sitten vähän napakampi lähestyminen ja yli mentiin. Vasemman kierroksen ongelma oli kohtuuton määrä vääriä laukkoja. En johtanut eikä tuossa kuulemma tarvikaan mutta katseeni oli eteen eikä menosuuntaan. Katseen kääntäminen vähän auttoi, toki sitten jo liiottelinkin ja katsoin välillä lähes takajalkoja joka ei sekään ole hyvä. Aika pitkät kierrokset tuossa oli kerrallaan muttei onneksi ollut kovin raskasta.
 
Sitten mentiin yksitellen kaksi kierrosta oikeaa laukkaa esteiden yli ilman ympyröitä. Meidän 2 ekaa ja vika hyppy oli parhaat ja 3 muuta siinä välissä ponkastiin liian kaukaa. Laukkakin meni vääräksi ainakin kerran. Väleihin tuli yhdeksää ja kymmentä askelta, joten mitenköhän olen mahtanut mitata välit?
 
Lopuksi tultiin vielä kahdesti kaksi pystyä kaarella ja jälkimmäisen jälkeen suoralla ollut okseri. Tehtävänanto oli hakea koko homman ajaksi tasainen rytmi ja säilyttää se. Mentiin välit muistaakseni 9 ja 7 laukalla. 6 laukkaa ois ollut jälkimmäisen välin ratatempo. Olin ekaan kierrokseen sangen tyytyväinen ja laukatkin oli oikein. Ope kysyi että mitä voisi korjata ja vastasin että hypättiin okserille vähän kaukaa. Vastaus oli oikein mutta se menee kuulemma jo hienosäädön puolelle eikä semmoisia kukaan tuloksista huomaa. Seuraavalla kerralla päätin sujua vähän paremmin. Eka hyppy oli rumempi jos oikein muistan mutta pystyn ja okserin väli oli erittäin hyvä 7. Okserin jälkeen vaan päädyttiin väärään laukkaan, joten rankkaan ekan kierroksen silti paremmaksi. Okserilla oli korkeutta n. 80 cm.
 
Pari kertaa meillä kolisi muttei tainnut tippua. Ope sanoi ettei haittaa. Loppuverkassa mentiin vielä ravipuomeja ja meni paljon paremmin kuin alkutunnista. Muualla taivuttelin volttikahdeksikkoja ja yritin saada turpaa alemmas. Melko huonolla menestyksellä. Nyt olen oppinut "huijaamistekniikan", jolla päätä saa hetkellisesti alemmas mutta normaalilla ohjastuntumalla nousee taas ylös. Vedän siis hepan sisäohjalla taipuneeksi ja löysään ulkoa. Vähän samaan tyyliin kuin aiemmin kesällä mentiin. Lopputunnistakin Tellu oli yllättävän hidas. Ressukan piti päästä jo viime keskiviikkona laitumelle muttei sitten päässytkään. Onneksi ei sitä tiedä. Mutta selvästi loman tarpeessa. Huomiselle pitäisi saada samat hepat ja hypätään rataa.
 
Ongelmia:
halusi ruohoille koko tunnin
vähän vetämätön
1 kielto
 
Parannusta:
sain hyvin tasapainotettua ja kuulolle
toisella kierroksella liikuttiin 7 laukkaa paremmin okserille
sain ponnistuspaikkoja hetkittäin lähemmäs
osasin ite katsoa laukat
en jättänyt ponnistuspaikkaa kertaakaan hevosen päätettäväksi vaan tein joka kerta ite päätöksen
 
Missäs se oikea kantapää taas luuraa? Kuvasta kiitos Sonjalle.