Melko lyhyellä varotusajalla muistin sunnuntai-iltana että maanantaina voisin päästä Easyn kanssa valvovan silmän alle. Päästiin onneksi Mortin kaveriksi kouluvalkkaan. Suunnitelma mennä aikaisin tallille ja hoitaa tallityöt alta pois ennen ratsastusta ei onnistunut vaan valkkaankin meinasi lopuksi tulla kiire. Pihalla oli hyytävä -10 ja me oltiin vastalanatussa maneesissa. Traktori pörräsi sisällä vielä kun mentiin mutta hepo suhtautui siihen kivan rauhallisesti. Selkään en silti viitsinyt kiivetä ennen kuin traktori lähti.

 
Alkuun ehdittiin kävellä hyvin pitkin ohjin ja tuntumallakin, vähän ehdittiin ravatakin ennen open tuloa. Alkuravien jälkeen en käyntiin sitten päässytkään kuin vasta treenin lopuksi. Koko tunti mentiin pääty-ympyrällä maneesin takapäädyssä. Ravissa tuli paljon kommenttia omasta istunnasta. Jalat karkasi liian taakse ja kevensin liian etukenoon. Sitten mentiin pätkiä (5 askelta) istuen harjoitusraviin. Hepo jännittyi, itellä istunta taas hajoili ja aluksi joustin huonosti. Melko pian tuli noottia että nosta jalustimet kaulalle. Se paransi jalkojen paikkoja ja pikkuhiljaa parempi istunta rupesi löytymään. Piti istua syvemmällekin. Aluksi olin vinossakin ja hartiat ei seuranneet menosuuntaan volteilla. Kädetkin oli liian matalalla (ei yllättänyt). Nyrkit oli onneksi sen verran paremmin kiinni etten sohinut kynsiäni tällä kertaa etukaareen.
 
Alkuun tehtiin vasta-asetuksia ja hepo protestoi jonkin aikaa vastaan. Työskentelyn jälkeen meno parani kivasti. Muutamia apuvolttejakin piti tehdä, niiden aikana sain ratsun nopeasti pyöristymään ja rentoutumaan. Sitten tuli ohje jättää vasta-asetukset vähemmälle ja jos hepo nousee myötäasetuksesta ylös niin sitten asettaa ulos.
 
En ihan tarkkaan muista mitä kaikkea tunnin aikana ehdittiin tehdä. Laukannostoja tehtiin ainakin kumpaankin suuntaan. Laukat nousi hyvin mutta nostoissa tahtoi vähän ennakoida ja poikittaa. Laukka nousi kuulemma askeleen liian myöhään. Sen voisin laittaa omaan piikkiini, sillä tuntui että laukka nousi hyvin merkistäni. Laukattiin hyvin lyhyitä pätkiä. Puolisen kierrosta. Mentiin myös puoli kierrosta ravissa ja keskelle voltti sekä puoli kierrosta laukassa ja sinnekin keskelle voltti. Volteilla laukka meinasi hyytyä tai hepo kaatua sisään. Parani paremmalla valmistelulla.
 
Sitten mentiin laukka-ravisiirtymiä siten, että laukattiin aina neljännes, otettiin raville ja heti käännettiin voltille. Tuli sanomista että pitäisi kääntää heti ensimmäisestä askeleesta alkaen. Ympyrältäkin valuttiin välillä vähän ulos. Easy hermostui alkuun kääntämisestä heti siirtymän jälkeen mutta siinäkin meno parani toistoilla. Voltin jälkeen nostettiin taas laukka. Kertaalleen sain laukanvaihdon, en tiedä oliko puhdas vai vaihtoiko ristiin mutta ei olisi minkään pitänyt vaihtua. Otin raville ja nostin uudestaan.
 
Lopuksi mentiin siirtymiä niin tiuhaan että kirjaimien kohdalla (neljännekset) nostettiin aina laukka ja sitten takaisin raville. Se oli itelle ehkä päivän hankalin harjoitus. Asiat seurasi toisiaan hirmu nopeasti, ravissa hepo vähän kipitti ja oma istunta sitten levähteli. Ravisiirtymiin kaivattiin tasaisuutta. Laukannostoja hepo rupesi ennakoimaan. Ite tein sitten nostoja hitusen myöhemmin. Opelta tuli ohje että voi tehdä myös aiemmin tai antaa jotain muuta mietittävää. Nostoissa hepo tahtoi vähän vinoutua (oikea takajalka karkasi oikealle), joten ohje oli väistää vähän ennen nostoa ja hetki laukassakin. Kivan helposti väisti. Useampi kierros mentiin sitäkin. Sen jälkeen saatiin sitten laukata useampi kierros ja meno oli ihanaa. Easy laukkasi rauhassa, asettuneena, pyöreänä, hyvin työskennellen ja kuskia kuunnellen sekä pyyntöjä odottaen.
 
Loppuravit kevensin vielä jalustimet kaulalla. Annoin ohjaa pidemmäksi että voisi venyttää eteen alas mutta pää rupesi heilumaan ja tuntuma karkaili, joten melko maltillisesti sai venyttää. Opeltakin tuli kommenttia että nyt hepan kanssa voisi ruveta töihin. Nyt muutoksen alkutuntiin verrattuna huomasi selvästi. Olin itseeni hirmu tyytyväinen kun jaksoin koko tunnin. Nyt oli kaikki edellytykset saada hiertymiä ja reidet mustelmille mutta eipä tullut. Istunnassa on siis jotain kehitystä tapahtunut. Jalat oli kyllä aika tönköt kun tulin alas selästä. Yllättävän pienillä jälkikivuilla selvisin.
 
Nyt sain vihdoin ratsun ratsastettua kunnolla hikeen. Tuli kyllä kuskillekin kuuma. Easy sai kuivan fleeceloimen päälleen siksi aikaa kun tein tallityöt. Kuskiparalle ei ollut kuivia vaihtovaatteita. Ens kerralla osaan varautua. Hepolle isot plussat siitä että taas käyttäytyi tunnin mallikkaasti, ei esitellyt pukkeja eikä säntäilyjä. Tallissa kyllä luikahti omasta karsinasta naapurin puolelle kun vähän herpaannuin. Toinen kerta parin päivän sisään, sitä ennen ei Aaltiksella tuommoisia mun kanssani kujeillut.
 
Omaan treeniin voisi lisätä vielä paljon enemmän siirtymiä sekä open ohjeen mukaan voltteja heti siirtymän jälkeen.
 
Ongelmia:
alkuun oli vähän epätasaista menoa
kuskin istunnassa oli paljon korjattavaa
ennakoi laukannostoja
ravi laukkojen välissä oli aika kiireistä
 
Parannusta:
laukat nousi hyvin
lopuksi oli tosi kiva ja tasainen
ei temppuillut
nyt tunsin paremmin oman ratsastuksen muutokset ratsun muutoksina, viimeksi jäi aika paljon tuntematta ja tajuamatta