Sunnuntaina oli koulukisapäivä naapuritallilla. Easyn kanssa olin menossa kisaamaan K.N. Specialia eli meidän eka helppo B. Tunnustan että aamulla kun kello soi ennen seitsemää niin kisamotivaatio ei ollut kovin korkealla. Lähtiessä oli vielä pimeää. Keli ehti kisojen aikana vaihdella laidasta laitaan: pimeästä valoisaan, pilvisestä sateiseen, lumisateiseen ja aurinkoiseen. Näkyipä sateenkaarikin. Lämmintä nollan tuntumassa.

 
Meidän luokassa eli 2b:ssä oli 10 lähtijää ja oma lähtövuoro oli kahdeksantena. Easyn puunauksessa oli onneksi omistaja mukana. Tein ratsulle suunnitelmieni mukaan ranskalaistyyppisen letin. Hepalle ei sittenkään tullut muita kisakuskeja, kuten alkuun luulin. Melko vähän jännitti itteä etukäteen.
 
Verkkailu alotettiin omassa maneesissa. Alkuun hepo oli vähän taas omissa maailmoissaan. Pikkuhiljaa sain sen avuille mutta silti oli jatkuvasti jotain hiottavaa. Taivutin yli ja väistätin takajalkoja parempaa lopputulosta ajatellen. Laukassa hepo viskoi päätään. Sivuovea piti säikkyä ja lopulta loikkia pihalta kuuluvia ääniä karkuun. Kertaalleen laukassa tuli pahoja erimielisyyksiä menosuunnasta kun ratsastin radan poikki ja olin menossa oikealle ja Easy ampaisi vasempaan. Toimin kuten pitikin (no, vetäminen ei ehkä ollut kovin nättiä) mutta seinän kautta käännyttiin ympäri ja mentiin sinne oikealle. Sain ratsulta myös laukanvaihtoja vaikka nyt yritin mennä vastalaukkaa. Lävistäjät laukassa eivät siis onnistuneet kovin hyvin, varsinkaan käyntiinsiirtymä laukasta.
 
Lopuksi ravattiin ja laukattiin vielä ovipäädyssä. Siellä hepo meni suht rauhassa eikä meno ollut enää niin epätoivoista säikkymistä, loikkimista ja puskemista kuin toisessa päässä maneesia. Siinä sain ratsun laukasta käyntiin vain muutaman raviaskeleen kautta.
 
Saaran pihalla korjasin ratsun kampauksen kolmannen kerran eikä se siltikään pysynyt kasassa. Lisää letitystreeniä ja kuminauhoja. Saaran maneesissa hepo käyttäytyi parhaiten tähän mennessä tänään. Meni sieltä mistä piti, kulmiin päästiin kivasti ja liikkui hyvin. Kun jätin raipan pois niin meno vähän hyytyi mutten tajunnut kuinka pahasti se tulisi hyytymään. Suunnitelma näemmä toimi ja verkkasin ratsun pikemminkin hieman uuvuksiin.
 
©Tuomas Luukkonen
Ratsun kanssa aidoissa. Tässä näkyy vähän räjähtänyt lettikampaus.
 
Tutustumiskierroksella radan ympäri päästiin lähes ensimmäinen pitkä sivu ilman ongelmia. Sitten ennen kulmaa oli jotain pelottavaa ja Easy loikkasi sivuun. Uusi yritys ja nyt päästiin siitä ohi. Varmuuden vuoksi piti ravata siitä vielä uudestaan ohi ja toiseenkin suuntaan ettei sitten myöhemmin tarvi säikkyä. Kyseinen kulmakin piti käydä hinkkaamassa vielä käynnissä hyväksi. Ehdin juuri nostaa keskiympyrälle laukan kun saatiin lähtömerkki. Tein ympyrän loppuun ja aloitin. Ratsu vähän kyttäili tuomareita eikä mennyt ihan suoraan. Ravia sai patistella eteenpäin. Pysähdyksessä hepo seisoi aloillaan niin kauan kun pidin ohjat kädessä. Kun siirsin ohjat toiseen käteen tervehdystä varten niin jalat liikahti.
 
©Tuomas Luukkonen
Tervehdyksessä, kaikki 4 jalkaa maassa (ohjat kädessä).
 
Kiemuraurat meni paremmin kuin uskalsin toivoa, ravilisäys olisi voinut olla vielä energisempi ja volteilla ratsu olisi voinut olla alusta asti rennompi. Vähän lisää vauhtia olisin kaivannut, muutaman kerran oltiin lähellä tippua käynnille. Ja kun käynnin aika tuli niin kammotus millaista matamista. Hepo oli pysähtymässä jo hyvissä ajoin ennen pistettä. Pohkeita sain käyttää useamman kerran ja vähän mojovammin että päästiin pysähdyksestä takaisin liikkeelle. Ravi nousi onneksi kivasti ja niin laukkakin. Ekalla lävistäjällä pysyttiin jopa yllättävän pitkään laukassa. Ravi meinasi vähän hyytyä tässäkin välissä eikä toinen laukannosto ollut yhtä hyvä. Mutta nousi vasen laukka kuten pitikin. Laukassakin päästiin omasta mielestä hyvin kulmiin. Hieman oli levoton päänsä kanssa muttei kiihdytellyt. Lävistäjällä jouduin jopa vähän pidättämään. Tiputti sitten omia aikojaan raville ja siirryin pisteessä käyntiin. Vähän vetämiseksihän se meni. Ja jälleen ratsu oli käynnissä tahmea. Yritin mennä tarkasti suoraan muttei taas ihan priimaa tullut (paperissa kyllä lukee että suora). Tässä välissä karkasi oikea jalustin hetkeksi jalasta. Ja pysähdyksessä sama juttu että kun irrotin toisen käden ohjista niin jalat liikahti.
 
Olin rataan suht tyytyväinen. Tasaista menoa ja päästiin ilman pömelöitä minne pitikin. Aiemmin kehuttu energisyys oli kyllä jäänyt matkasta. Aika yllättävää Easyn kanssa.
 
Tulospaperi oli positiivinen yllätys. Itse povasin 54 prosenttia mutta saatiinkin 57,2. Samalla tuli myös elämän huonoin numero, kolmonen laukasta käyntiin siirtymästä (ravin kautta). Yläkerran pisteet oli kolmosta lukuunottamatta 5,5, - 6,5. Ei seiskoja taaskaan mutta se yllätti ettei ollut yhtään vitostakaan. Alakerrassa oli sitten vitosia ja kutosia. Laukasta oli kommentteja että vastustelee ja jännittynyt muttei mitään pyörimisestä tai nelitahtisuudesta. Käynti oli tuomarinkin mielestä hyytynyttä (energisemmin, tahti ei säily, reippaammin loppuun).
 
Tuomarin loput kommentit: "Mukavia pätkiä! Paikoin vastusteli kättä -> pyri saamaan puolipidätteet paremmin läpi ja tahti rauhoittumaan, kuolaintuntuma pehmeämmäksi. Tsemppiä jatkoon!"
 
Vaikka olin prosentteihimme tyytyväinen niin suurin osa muista kisaajista oli parempia. Luokka voitettiin pyöreällä 60 % tuloksella (7 pistettä enemmän ku meillä) ja meidän ja voittajan väliin mahtui suurin osa muista. Oltiin kahdeksansia kymmenestä kisaajasta.
 
 
Loppuun vielä muistilista edellisten kisojen jäljiltä:
-pohkeet kunnolla kiinni että laukka pysyy hallittuna eikä visko päätä
-tasaisempi kuolaintuntuma