Toista kertaa Äimärautiolla ratsastamassa, eka kerta oli lokakuussa 2004. Sillon kävin uteliaisuudesta kokeilemassa ja menin Leilalla. Tällä kertaa houkuttimena toimi Krista ja estetunti. Ratsastajia oli tunnilla 11 perumisväärinkäsitysten tms. takia. Olin melko kauhuissani että miten tuommoisella väkimäärällä ehtii hyppäämään. Pihalla oli -6 pakkasta.

 
Ratsunani minulla oli pikkutamma (n. 150 cm) Pimu. Hoidettaessa säyseä ja vähän turhankin luonteettoman oloinen. Alkuverkassa hepo oli ihan mukava. Ravatessa tuntui kyllä välillä siltä että hetkittäin mennään lujaa ja välillä hiljempaa ilman että pohkeillani on asian kanssa mitään tekemistä. Turpaa nyökkäili alas aina kun myötäsin ohjista. Kovin tasaista meno ei näemmä ollut kun pää viskasi ylös alas. Alkuverkka oli ihan itsenäistä ja yllättävän hyvin 11 ratsukkoa mahtui maneesin toiseen päähän suhaamaan. Täällä erilaista oli se että verkassa myös laukattiin itsenäisesti ennen kuin opea näkyi. Aluksi laukannostot ei sujuneet ihan toivotusti ja lyhyellä sivulla saattoi tiputtaa itsekseen raviin.
 
Esteitä oli kasattu toisen pitkän sivun suuntaisesti linjalle 3. Ensin mentiin puomeina. Ja melko peräkkäin siitä mentiin koko tunti hyvällä menestyksellä. Aluksi mentiin puomit ravissa ja välillä piti siirtyä käyntiin. Siinä jo huomasi että jarrutehosteet ei toimineen erityisen hyvin. Sitten piti käynnin jälkeen nostaa laukka. Sitä jouduttiin treenaamaan muutama kerta ennen ku onnistui kunnolla sinkoamatta, puomeille osuen ja myötälaukassa. Sitten esteitä ruvettiin nostelemaan ja laukka-askelia piti laskea. Pimun vauhti rupesi kiihtymään entisestään. Aluksi mentiin aika matalina. Esteitä oli siis 3 ja väleinä 17,5 metriä ja 9,5 metriä takaseinästä katsoen. Ensimmäinen siis normaali väli neljällä ja jälkimmäinen lyhyt kahdella jos nyt oikein muistan. Noloa ettei nuo asiat ole vieläkään takaraivossa.
 
Noin 60 sentin estekorkeudella mentiin useampi kierros. Toiseen suuntaan (katsomoa kohti) askelia tuli 5 + 2 ja toiseen 2 + 4. Sitten kun vaihdettiin takasin kohti katsomoa niin ratsuni rupesi kiihdyttelemään siihen 4 + 2. Käytännössä 2 jäi siis usein ahtaaksi, koska mitä enemmän hypättiin sitä vähemmän puolipidätteet meni läpi, varsinkaan kohti estettä. Kulmatkin vähän oiottiin esteille kun piti mennä Pimun mielestä niin äkkiä. Ja edelleen hypättiin melko perätysten. Kun esteet nostettiin noin 80 senttiin niin kielteleviä hepoja oli jo kolme ja neljänneltä tipahti kuski. Tästä huolimatta ehdittiin silti hypätä kivan paljon. Pimulla oli helppo hypätä kun se ei tehnyt mitään yllättävää vaan meni vaan ja hyppäsi ja vielä niin näppärästi ettei loikat tuntuneet yhtään isoilta.
 
Kolme viimeistä ratsukkoa sai hypätä esteet vielä metrisinä. Pysty, pysty ja okseri. Aika lujaa mentiin edelleen. Kaksi kierrosta että saadaan tuntumaa. Vikalla kerralla meiltä tippui jälkimmäinen pysty kun tultiin niin lähelle sitä eikä etuset vissiin nousseetkaan tarpeeksi säpäkästi. Itellä oli helppo olla kyydissä ja olin ainakin omasta mielestä ihan nätisti mukana. Vauhtia oli silti vähän enemmän kun olisi tarvinnut. Meneehän se Tellukin lujaa esteillä mutta se on silti näpeissä, välillä tuntui ettei Pimu ihan ollut. Aikamoinen tykki.
 
Loppuravailun aikana otettiin leikkimielinen kiitoravikisa Lukea vastaan. Pimu oli niin täpinöissään että mentiin heittämällä ohi kunhan hepo tajusi että ravataan eikä laukata. Mitenköhän pärjäisi oikeille ravureille? Tallissa tuli taas uusia kokemuksia kun hepo sai savihoidon jalkoihinsa. Sen jälkeen oli luultavasti aivopesua, sillä muiden mukana minäkin ilmottauduin vakikävijäksi estepainotteiseen ryhmään vaikken mennessä osannut edes ajatella tällaista. Kalliiksihan tuo tulee kun en paikalliseen seuraan kuulu niin tuntihinta on 27 euroa enkä kortteja saa. Katsotaan nyt että käynkö tuolla jatkossa. Ensimmäinen kerta oli ratsukoiden määrään nähden positiivinen kokemus. Harjoitus oli sopivan tehokas ja ehdittiin todellakin hypätä melko paljon.
 
Ongelmia:
Pimu oli vähän epätasainen ohjille ja pohkeille
puolipidätteitä ei ihan malttanut esteiden välissä kuunnella
 
Parannusta:
aikamoinen estetykki
helppo olla itellä mukana
vaikka oli näin paljon porukkaa niin silti ehdittiin hypätä hyvin