Keskiviikkona pääsin lopulta Poni-Hakaan vikalle tunnille peruutuspaikalle entisten tuntikavereideni tunnille. Listassa luki että menen Tipolla ja tunti on tasoltaan A+. Vähän tuli suorituspaineita. Hepo oli jo edellisellä tunnilla, joten ehdin turista tuttujen kanssa ja katsella tuttuja poneja. Kerppukin on vielä hengissä (s. 1983).

 
Tuntilaisia oli 8 ja yllätyksekseni tilaa oli koko maneesi. Koko lapsuuteni ratsastin jaetussa maneesissa, joten tuntui juhlavan tilavalta. Heti alkukäynneissä tuli takki päällä kuuma kun maneesissa ei ollutkaan kylmä. Menin sitten pelkällä poololla ja sain siitä kunnon nuhan. Opena oli sijainen, jolle kerroin että 2 vuotta sitten olen viimeksi käynyt PH:ssa. Open huolestunut kysymys oli että et kai ole viimeksi ollut 2 vuotta sitten selässä. Kun vastasin että eilen niin ei tarvinut openkaan huolehtia. Vakiope oli jakanut hevoset. Kyseinen vakiope ei ehtinyt opettaa minua kuin ehkä puolisen vuotta, joten tuskin muistaa. Siksi sain alleni taas turvallisen ratsun.
 
Tipo oli musta ja melko korkea. Veikkaisin jotain 165 cm suuntaista. Korkea siis minun mittapuullani. Etukäteen sain varoituksia että hepo on hyvin rauhallinen. Edellisen tunnin ratsastaja sanoi että oli mennyt reippaasti. Me aloitettiin melko tahmaasti mutta vauhti parani huomattavasti lopputunnista.
 
Alkuun mentiin täälläkin pysähdyksiä käynnistä. Käännettiin pitkältä sivulta keskihalkaisijalle ja pysäytettiin siihen. Samoin taisi alkaa tunti myös 2 vuotta sitten. Kun ratsastin kunnolla pysähdykseen niin meni ihan ok. Sit mentiin kevyessä ravissa koko uraa joka kierroksella suuntaa radan poikki vaihtaen sekä pääty-ympyröitä. Tässä vaiheessa Tipo oli vielä aika löysä. Hetkittäin löytyi hieman reippaampia pätkiä mutten päässyt kunnolla pitämään edestä. Hepo oli noin isoksi kivan kevyt edestä vaikka suussa oli normi nivelet. Rasmuun verrattuna oli myös kivan suora.
 
Ekalla kerralla laukka nousi melko huonosti eikä myöhemminkään hirmu hyviä nostoja tullut. Alkuun laukattiin oikeaan kierrokseen pääty-ympyrällä. Siinäkin piti vielä hoputtaa eteen, rikkoi ainakin kertaalleen ravillekin kun meno hyytyi. Sen jälkeen osasin varautua paremmin. Kun sain vauhtia vähän paremmaksi niin laukkasi kivan pyöreänä. Aika vähän laukattiin tunnilla.
 
Tehtävänä mentiin avoja käynnissä. Muualla piti mennä harjoitusravia. Oikea osottautui hankalammaksi kierrokseksi. Hepo meni melko jäykkänä ja suorana mikäli en taivuttanut kunnolla kulmissa. Jos tein taivutukset huolellisesti niin samalla ratsu pyöristyi. Avot oikeaan kierrokseen oli aikamoista raahustamista. Ilman raippaa olisi ollut melko toivotonta. Onneksi reagoi siihen jonkin verran. Välillä joutui silti naputtelemaan lähes joka askeleella. Vasen kierros oli helpompi ja tuli sanomista lähinnä liiasta poikituksesta. Kun keskityin kunnolla niin saatiin omasta mielestäni oikein laadukkaita pätkiä, opekin kehui. Ennen avoja tehtiin käynnissä voltti. Pahimmillaan oikeassa kierroksessa hepo kaatui suorana sisäpohkeen päälle. Vasen oli helpompi suunta voltillakin, tosin vauhti tahtoi hyytyä.
 
Avojen jälkeen laukattiin vasempaan kierrokseen ja laukassakin piti ajatella avoa. Laukka oli vähän hankalaa kun mentiin hitaammin. Vauhdinsäätely oli vähän rikki enkä saanut etusiakaan pahemmin siirrettyä sisään. Rikkoi muutaman kerran raville kun ei irronnut lyhyttä laukkaa. Hepo oli sentäs ainakin pyöreä. Sitten hepoihin iski pömelö ja yksi esitti jonkinlaisia rodeoliikkeitä. Tipokin loikki vähän paikallaan. Tämän jälkeen Tipo sitten vi heräsi. Mentiin hetki ravia ja sitten yritettiin laukata oikeaan kierrokseen koko maneesia. Hepat oli melko pinkeinä ja Tipokin yritti vetää päätä alas. En tiedä olisiko pukitellut. Ope katsoi parhaimmaksi ettei laukata kun oli niin lennokasta menoa. Kaikki pysy kuitenkin kyydissä. Ite olisin voinut muutaman kierroksen vielä kokeilla.
 
Sitten mentiin ravia ympyrällä ja vihdoin ratsulta löytyi oma moottori. Nyt se tosin tarkotti sitä että mentiin melko vauhdikkaasti. Ope ehdotti että tekisin pieniä temponvaihteluita ravissa. Erittäin pieniksi jäivät kun pidätteet ei menneet kunnolla läpi. Tehtiin käyntiinsiirtymiä ympyrän avoimella sivulla keskihalkaisijan kohdalla ja ne meni suht ok. Ehkä välillä käynti tuli askeleen tai pari liian myöhään. Olisin voinut olla vielä pidätteiden kanssa paljon napakampi ja vaatia hitaampaakin ravia. En jaksanut enää vääntää, joten jäin vähän matkustamaan ja nauttimaan vauhdista. Tästä olisi ollut hyvä lähteä työskentelemään.
 
Sitten tunti jo loppuikin. Kovin paljon ei tunnin aikana saatu kommenttia. Vain kerran kuulin että jalat rennoiksi alas, käsistä ei mitään. Loppupalaute oli että hyvin meni. Tipo oli yllättävän kiva ratsu noin rauhalliseksi ja korkeaksi. Huomasin peilistä että hepo kantoi häntänsä hauskasti vähän arabityyliin.
 
Ongelmia:
laukannostot vähän epätarkasti
avo oikealle
tahmeus alussa
 
Parannusta:
rupesi liikkumaan lopputunnista
kivan kevyt edestä ollaakseen noin iso
pärjäsin omasta mielestäni hyvin